• 瀏覽: 7,133
  • 回覆: 45
引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 06:20 PM 發表

澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
中國人當然希望中國強大,
但好似美國咁霸道得罪哂D盟友,
相信亦唔係中國應該發展方向囉﹗
你問我澳洲點解咁樣做 我嘅答案係澳洲白痴 得罪貿易夥伴最大買家 你估真係冇咗佢唔得 你講貿易協議公平交易 我就問你華為犯咗啲乜嘢公平交易 唯一原因 就係華為冇後門 不符合美國嘅要求 如果你攞公平交易做原則 中國就應該要抵制澳洲 唔係以為中國唔識得還手

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-10-22 08:17 AM 發表
重點係走私, 唔係龍蝦 
同意!
此外,走私貨會否帶來各種病毒(包括新冠病毒?),危害人民及國家安全???!!!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 06:55 PM 發表

你問我澳洲點解咁樣做 我嘅答案係澳洲白痴 得罪貿易夥伴最大買家 你估真係冇咗佢唔得 你講貿易協議公平交易 我就問你華為犯咗啲乜嘢公平交易 唯一原因 就係華為冇後門 不符合美國嘅要求 如果你攞公平交易做原則 中國就應該要抵制澳洲 唔係以為中國唔識得還手
全世界最大的貿易夥伴都是中國,所以全世界也不應該和中國作對。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 06:55 PM 發表

唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
好似話因為反傾銷、有蟲害等等,
唔係咁戇𨳊講埋係貿易限制報復囉﹗
不過我諗你戰狼上身應該唔明點解﹗

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 10:30 AM 發表

唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
你啲雙重標準出曬嚟啦 戰狼 咁澳洲點解抵制華為呀 唔係唔抵得 不過都要有原因㗎 你講個原因出嚟囉 原因就係華為比美國更加先進 如果澳洲咁樣講係唔得嘅 香港馬拉松電話號碼咁冇辦法唯有接受 但係澳洲都唔敢講 即係冇原因抵制 既然人哋唔守規矩 點解要求中國守規矩

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 10:30 AM 發表

唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
澳洲抵制華為 有啲乜嘢原因 冇原因 所以中國抵制返澳洲 亦都唔需要有原因 你唔好雙重標準 中國係最守規矩 但係當其他國家唔尊重規矩嘅時候 亦都唔需要對佢遵守任何規矩 唔夠人講就戰狼上身 美國立國咁多年 得十幾年冇打仗 呢啲就真係戰狼上身呀 不過只係打啲冇牙嘅 真係有大殺傷力嘅 得把死人口

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:49 AM 發表

你啲雙重標準出曬嚟啦 戰狼 咁澳洲點解抵制華為呀 唔係唔抵得 不過都要有原因㗎 你講個原因出嚟囉 原因就係華為比美國更加先進 如果澳洲咁樣講係唔得嘅 香港馬拉松電話號碼咁冇辦法唯有接受 但係澳洲都唔敢講 即係冇原因抵制 既然人哋唔守規矩 點解要求中國守規矩
華為?
華為係同伊朗有生意來往,
犯咗美國法例所以被制裁,
即係有人犯咗國安法,
你照樣可以制裁,
總之就係要師出有名。
算啦﹗我諗你唔可能明我想講乜。
正等於好多基層唔識點樣可以買到Bitcoin同埋Bitcoin到底有乜用。

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 10:54 AM 發表

華為?
華為係同伊朗有生意來往,
犯咗美國法例所以被制裁,
即係有人犯咗國安法,
你照樣可以制裁,
總之就係要師出有名。
算啦﹗我諗你唔可能明我想講乜。
正等於好多基層唔識點樣可以買到Bitcoin同埋Bitcoin到底有乜用。
你病好未呀 我就當華為同伊朗有生意 同澳洲有乜關係 美國嘅國安法幾時管到中國嘅外交 貿易 如果用你呢個講法 就更加要抵制澳洲啦 中國同美國打緊貿易戰呀懵炳

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:52 AM 發表

澳洲抵制華為 有啲乜嘢原因 冇原因 所以中國抵制返澳洲 亦都唔需要有原因 你唔好雙重標準 中國係最守規矩 但係當其他國家唔尊重規矩嘅時候 亦都唔需要對佢遵守任何規矩 唔夠人講就戰狼上身 美國立國咁多年 得十幾年冇打仗 呢啲就真係戰狼上身呀 不過只係打啲冇牙嘅 真係有大殺傷力嘅 得把死人口
最後解釋多次,
抵制當然係一種必要手段,
但一定要師出有名,
好似美國以尋找大殺傷力武器而出征,
中國貿易限制其實亦師出有名,
好似以反傾銷、蟲害等為名。
用意就係避免澳洲向國際貿易組織投訴,
但最新上場嘅忠廢女關長戰狼上身唔經大腦就亂UP,
搞到中國申請加入其他貿易組織受阻。
所以到底你明唔明我講乜?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:58 AM 發表

你病好未呀 我就當華為同伊朗有生意 同澳洲有乜關係 美國嘅國安法幾時管到中國嘅外交 貿易 如果用你呢個講法 就更加要抵制澳洲啦 中國同美國打緊貿易戰呀懵炳
我病好未?懵炳?果然係戰狼
嘿﹗既然你咁自以為是,
你繼續活係你自己嘅世界啦﹗
我就廢事對牛彈琴啦﹗

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:29 PM 發表
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至國家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中國人吧?若說國家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我國於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
澳洲龍蝦涉國家安全,柒姐你唔禁止澳洲龍蝦入口香港,你唔夠愛國播?我睇柒姐你都喺唔夠班,只喺打扮工出份糧果種班次。

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:01 AM 發表

最後解釋多次,
抵制當然係一種必要手段,
但一定要師出有名,
好似美國以尋找大殺傷力武器而出征,
中國貿易限制其實亦師出有名,
好似以反傾銷、蟲害等為名。
用意就係避免澳洲向國際貿易組織投訴,
但最新上場嘅忠廢女關長戰狼上身唔經大腦就亂UP,
搞到中國申請加入其他貿易組織受阻。
所以到底你明唔明我講乜?
重覆你係雙重標準 澳洲抵制華為 出師有名嗎 咁中國抵制澳洲龍蝦 你認為有需要嗎 中國抵制澳洲龍蝦你認為出師有名 咁中國抵制佢嘅煤炭 鐵礦石 牛肉 其他貨品 你認為真係出師有名 根本就係貿易對抗 你抵制我 我自然 抵制你 事實上澳洲親美國 舉世皆知 要打貿易戰咪一齊打囉

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:03 AM 發表

我病好未?懵炳?果然係戰狼
嘿﹗既然你咁自以為是,
你繼續活係你自己嘅世界啦﹗
我就廢事對牛彈琴啦﹗
我問你嘅嘢完全唔答我唔到 喺度廢話 我同你講美國國安法 跟中國同澳洲嘅貿易有乜關係 你就發爛渣 究竟邊個係亂噏無謂 唔係對正個話題

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:41 AM 發表

重覆你係雙重標準 澳洲抵制華為 出師有名嗎 咁中國抵制澳洲龍蝦 你認為有需要嗎 中國抵制澳洲龍蝦你認為出師有名 咁中國抵制佢嘅煤炭 鐵礦石 牛肉 其他貨品 你認為真係出師有名 根本就係貿易對抗 你抵制我 我自然 抵制你 事實上澳洲親美國 舉世皆知 要打貿易戰咪一齊打囉
果然係對牛彈琴,
原來你真係唔知我噏乜﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:43 AM 發表

我問你嘅嘢完全唔答我唔到 喺度廢話 我同你講美國國安法 跟中國同澳洲嘅貿易有乜關係 你就發爛渣 究竟邊個係亂噏無謂 唔係對正個話題
我咁叫發爛渣?
你出口鬧人咁叫咩?
算罷啦你﹗
反正戰狼根本唔會聽人講,
總之你同陳百祥一樣至叻啦﹗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]