• 瀏覽: 10,213
  • 回覆: 60
引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-21 05:30 PM 發表

看事情脈絡。阿媽揸把刀係廚房切菜無問題;匪徒揸把刀係銀行打劫有問題。

如果智力不足以判斷什么時候有/無問題,建議不要揸刀就一定無問題。
即係不如禁止生產「刀」??

見解果然不是一般!

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-10-21 05:32 PM 發表
應該公布定,邊個著呢類衫就拉邊個,立即唔使跑。
著「香港加油」衣服都要拉????

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:16 PM 發表

「香港加油」有乜問題?

犯唔犯法是基於有咩意圖?留意下法官的判詞

唔想被誤會或招惹不必要庥煩,有些事不去做是為自已好的,希望你有所領悟

小黃人最鍾捉字虱,
趷高條尾就知佢想疴屎,疴之前就要做嘢啦。
所有跑手已登記配號,怕佢條毛。
無號布就塔返去警署慢慢玩。

我好L中意香港,DKLM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:32 PM 發表

之前嗰日個籌委會主席走出嚟大大聲講話"香港加油"冇問題, 係導致今次事件嘅主要因素。個籌委會主席本身係咪特登咁講就唔知喇。

比黃人搞而家知驚出來補救

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:38 PM 發表

犯唔犯法是基於有咩意圖?留意下法官的判詞
唔想被誤會或招惹不必要庥煩,有些事不去做是為自已好的,希望你有所領悟
我絕對唔驚,如果真係連住件印有「香港加油」既衫,都要又拉又鎖既話,你早就俾人拉左啦!

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:32 PM 發表

之前嗰日個籌委會主席走出嚟大大聲講話"香港加油"冇問題, 係導致今次事件嘅主要因素。個籌委會主席本身係咪特登咁講就唔知喇。
好多口號都未必直接犯法,但其實亦有其他方法應對。

我覺得唔會太多人玩,因為所有跑手巳實名登記,全部可追查,黑記惟恐天下不亂。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:16 PM 發表

「香港加油」有乜問題?
好有問題,加油做乜撚嘢唔該講清楚!!

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:41 PM 發表

比黃人搞而家知驚出來補救
我唔知條友係真係白痴定係特登 ,佢之前講到明"香港加油"無問題, 根本係等同於叫啲黃人去咁樣做。

佢跟住話如果係"光時"就唔關賽會事, 如果標語內容係唔關賽會事, 咁點解"香港加油"又關佢事,佢要特別去"認證"呢?

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:45 PM 發表

我絕對唔驚,如果真係連住件印有「香港加油」既衫,都要又拉又鎖既話,你早就俾人拉左啦!

我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。

另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:45 PM 發表

唔知㗎 ,不過記得初選之前,陳文敏戴耀廷咪又係信誓旦旦話見唔到有違法個喎。 71恐襲刺警事件發生之後 ,大把人又係嘈嘈閉話"認為"悼念,感激冇違法㗎喎,港大學生會真係信咗佢走去悼念恐怖分子 ,結果咪仆曬街囉。

班黃狗係要唔信邪嘅,祝大家好運囉。學某條仆街話齋,最緊要身體健康, 唔係點承擔法律後果?

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:50 PM 發表

我唔知條友係真係白痴定係特登 ,佢之前講到明"香港加油"無問題, 根本係等同於叫啲黃人去咁樣做。

佢跟住話如果係"光時"就唔關賽會事, 如果標語內容係唔關賽會時, 咁點解"香港加油"又關佢事,佢要特別去"認證"呢?

渣打銀行主辨方點會無責任,佢唔做好措施就庥煩上身,民陣話遊行暴亂無責任,傻的嗎

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:11 PM 發表

渣打銀行
田徑總會

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-10-21 06:00 PM 發表

田徑總會

多謝補充

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:54 PM 發表

我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。
另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行
哈哈!鼓吹別人著印有「香港加油」衣服原來係犯法!

我睇嚟你先係犯左香港國安法個位,你先要小心、你先要考慮一下如何向法官解釋!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]