• 瀏覽: 5,735
  • 回覆: 29
引用:
原帖由 蛇喰夢子 於 2021-10-5 10:19 AM 發表
驚到漏夜出5條facebook文,洗定個八月十五啦
廉署前總調查主任、大律師查錫我在電台節目上指,在法律上難言梁振英是否構成公職人員行為失當,

連佢都唔敢講話CY有公職人員行為失當,即係冇嘢好講啦。

但查錫我認為事件在觀感上或存在問題,認為當事人應詳細解釋事件,包括以迂迴方法將所有股權交由信託管理,而非直接申報的原因。

地球上個個有錢佬如果要去從政都會搞呢啲信託個啦,唔通即刻賣曬啲股權套現?

引用:
原帖由 dylan_l 於 2021-10-4 10:50 PM 發表
國際調查記者聯盟 (ICIJ)周日(3日) 公布至今為止,調查規模最大的「潘朵拉文件」。文件揭露多國領導人、政治家和名人如何以離岸公司隱藏資產,涉及35名現任和前任國際政商界領袖,前特首董建華及梁振英

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3070000/3073430/041021_att_1024.jpg

唔知中共高幹有冇 ...
有犯法就告左啦
人地跟足程序,規定都死要潑人黑水。

梁振英真係太乾淨
揾甘耐都翻炒舊野,就係唔想佢選特首

得果幾百萬 快d拉佢

引用:
原帖由 dylan_l 於 2021-10-5 01:10 PM 發表

唔等於恰當
三白眼搞咁多嘢,查到D乜?枉作小人啦!

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-10-5 03:56 PM 發表

三白眼搞咁多嘢,查到D乜?枉作小人啦!
天下為公呃d傻仔眾籌遮!

白鴿班L樣有冇交代過眾籌個兩球野嘅去向!?搵埋頂樓d契弟做打手炒冷飯!?

咪L玩啦!

引用:
原帖由 人為財S 於 2021-10-6 04:09 PM 發表

天下為公呃d傻仔眾籌遮!

白鴿班L樣有冇交代過眾籌個兩球野嘅去向!?搵埋頂樓d契弟做打手炒冷飯!?

咪L玩啦!
名義去查探,實質旅遊鋸扒!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-10-5 01:52 PM 發表

廉署前總調查主任、大律師查錫我在電台節目上指,在法律上難言梁振英是否構成公職人員行為失當,

連佢都唔敢講話CY有公職人員行為失當,即係冇嘢好講啦。

但查錫我認為事件在觀感上或存在問題,認為當事人應詳細解釋事件,包括以迂迴方法將所有股權交由信託管理,而非直接申報的原因。

地球上個個有錢佬如果要去從政都會搞呢啲信託個啦,唔通即刻賣曬啲股權套現?:s ...
查錫我(英語:Stephen Char Shik Ngor,1949年-),前香港廉政公署執行處總調查主任、
公民黨成員[3],曾協助創立公民黨....

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-10-6 04:18 PM 發表

名義去查探,實質旅遊鋸扒!
白鴿班民煮老千唔吹大d邊有on9仔入局科水呀!!

係啦,班L樣宜家消失曬嘅!?

開離岸公司犯法架!

CY真係太乾淨
揾甘耐都翻炒舊野,地產佬+尾賊就係唔想佢選特首。
尾國壞事做絕,還扮聖人,噁心!真噁心!

無聊,on99好似執到寶咁。

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-10-5 02:51 PM 發表
為什麼開離岸公司, 而不開中國公司?
主要係d 小國稅率優惠
內地重呀
所以你聽親都係乜乜群島

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]