• 瀏覽: 844,113
  • 回覆: 7,396
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 SilverHaze 於 11-8-2021 21:48 發表

教怯喱個濕尻組織,滿囗專業,會規又寫明話要促進社會民主 乜乜物物乜乜物物...
佢早幾日話宣佈解散,佢有冇問過所有會員 ?
依據佢地既會規笫二十條之一.,必需經過至少全體合格會員百份之六十,以秘密投票贊成解散方可. 老馮宣報解散時,有冇走足程序依足章程 ? 冇既話又何來民主? 更加唔好講合法. 幾條友坐埋傾完就將四十八年老店搗毀,真係壞鬼書生慌不擇路咯 ! :smile ...
本來個章程,喺以防被人策反而散檔,所以個散檔要求定到好高,點知現在作繭自斃,自己想跳船時被這緊箍咒夾死

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-8-11 09:48 PM 發表

教怯喱個濕尻組織,滿囗專業,會規又寫明話要促進社會民主 乜乜物物乜乜物物...
佢早幾日話宣佈解散,佢有冇問過所有會員 ?
依據佢地既會規笫二十條之一.,必需經過至少全體合格會員百份之六十,以秘密投票贊成解散方可. 老馮宣報解散時,有冇走足程序依足章程 ? 冇既話又何來民主? 更加唔好講合法. 幾條友坐埋傾完就將四十八年老店搗毀,真係壞鬼書生慌不擇路咯 ! :smile ...
唔單止唔民主 直程係漠視會章程序、自把自為、霸道獨裁
不過成班自稱要追求民主既會員沒出過聲

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-11 09:56 PM 發表

本來個章程,喺以防被人策反而散檔,所以個散檔要求定到好高,點知現在作繭自斃,自己想跳船時被這緊箍咒夾死
會員有冇得分身家,教協有幾億身家

引用:
原帖由 054D 於 2021-8-11 07:40 PM 發表

如果有足夠証據流感化當然可以用流感方式對付。

但現存外國數據好有誤導性。因為去年外國易感高危人群死亡人數高,意大利係疫情初期死亡年齡中位數係70以上。

今年新一輪疫情,因為之前老人被感染一波,易感人群死的死,好番就有一定抗抵力。病毒選擇壓力下轉移感染年輕人為主,年輕人感染死亡率本身就低。

但中國整體包括台港澳都難言如此。揚州重症較多的現實下,可以係一個更有力的指標 ...
所以話要cautiously
老人、年輕人重症果d,打左針vs未打針比例係點?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-11 09:56 PM 發表

秘密投票,即係可以造假啦.....

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-11 09:53 PM 發表

以前也試過家住深圳,咪一樣農貿市場買餸,嗰班逢中必反,日日食緊嘅菜同肉,咪大部份內地入口,又唔見食死佢哋。
我家兩老以前都成日過深圳買餸
家住新界西, 以前人仔又低, 計埋車錢都仲抵過係香港買...晏晝上到去飲埋餐茶, 不知幾爽

引用:
原帖由 woshizhenzhen 於 2021-8-11 09:54 PM 發表

昨天已經報了,不過,一般不會留意這些條例究竟包括甚麼而已。這好像不是政府的錯吧。
政府延長政策通常唔會開記招...

當中央定調到三地互通政策之後,呢堆條例相信會有修改......

我到依家都唔明白點解仲有人覺得香港有得向內地要求幾時開關......

林太都講到明同中央講到煩,中央都話未有時間表,連來港易都擱置左,好明顯呢樣野已經係中央決定......

班地方政府當然想對香港永遠隔絕(佢地只有一個個案走漏即要問責,佢地為保飯碗一定唔會主動提開關),中央相信做緊協調工作,預計十月左右應該會有一套內地同港澳三地互通政策......

引用:
原帖由 wing_gun 於 11-8-2021 22:08 發表

我家兩老以前都成日過深圳買餸
家住新界西, 以前人仔又低, 計埋車錢都仲抵過係香港買...晏晝上到去飲埋餐茶, 不知幾爽
我都試過深圳灣買餸,查實飲茶行逛為實,但疫情後已冇呢支歌仔唱

支持阿爺,打殘一切反動組織,反動組織頭目全部入赤柱坐

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-8-11 09:44 PM 發表

咁楊焗腸明顯係主動無為啦,佢唔到被人罵到狗血淋頭都唔郁
咁請問邊個宣佈同獸怯斷絕關係??
請問邊個主動去殺通識科??
請問邊個去譴責肛大評議會???

你似乎係反緊中央信任既人喎......

引用:
原帖由 y98141 於 2021-8-11 10:00 PM 發表

唔單止唔民主 直程係漠視會章程序、自把自為、霸道獨裁
不過成班自稱要追求民主既會員沒出過聲
成日講程序公義果班,出吓聲。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-8-11 06:41 PM 發表

只要供應唔夠,任何形式既管制都無用,只係治標不治本

兩年加15%,十年正好加一倍。十年後100呎劏房萬四五蚊租,可以接受嗎?

如果係09年開始管制,或者有效,宜家先開始,唔會有實際作用
擬定房屋土地數目不變,租金就會上升。

但如果更多土地供應(綠化邊緣土地、棕地),加上使用收地條例,縮短上樓時間表,劏房加租就會有壓力。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-8-11 10:14 PM 發表

我都試過深圳灣買餸,查實飲茶行逛為實,但疫情後已冇呢支歌仔唱

支持阿爺,打殘一切反動組織,反動組織頭目全部入赤柱坐
好多年前我識朋友做狗鐵嘅, 佢地搭車唔駛錢, 聽佢講成日收工上去食埋飯先返香港屋企

"選舉委員會界別分組選舉下月舉行,提名期周四(12日)結束,消息人士透露,現年93歲的長和系資深顧問、地產及建造界選委李嘉誠,不會參選選委,他於2018年退休時,已表明只會繼續公益事業。
李嘉誠不再參加選委會,意味他無法在明年特首選舉中提名及投票,有商界中人說,選舉大改制後,傳統商界在選委會影響力明顯減退。至於李嘉誠長子、長和主席李澤鉅,料循全國政協界別成為當然選委。"

走了一個瓜,多左兩個瓜呢......
李x街一定會出選.....

"選委會界別分組選舉提名明日(12日)截止,新思維主席狄志遠今日(11日)手持9個提名,報名參加社會福利界選舉。他反映,獲足夠提名的過程困難重重,亦不斷「食檸檬」,故新思維只得他一人參選。狄志遠解釋,大部份社福機構因不想於本次選舉涉及政治風波,決定不作提名,而且絕大部份機構的代表為董事會成員,之前本身較少接觸,相對不容易取得提名。"
狄生睇黎響立法會入到閘機會大.....

"經選舉改制後的首屆選舉委員會選舉繼續接受遞交提名,除了一眾建制派交提名外,鮮有民主派蹤影。不過,報稱獨立民主派,並在西貢連任多年的該區區議會主席周賢明今日(11日)現身報名參選社會福利界,是繼過去兩屆選委會當選後再度挑戰,亦是少數參戰的民主派人士。周賢明自1991年起當選西貢區議員,連續當選8次,成為連續在任時間最長的西貢區區議員,有「長勝將軍」之稱,但他作風一向低調,甚少現身於鎂光燈之中。
周賢明在該區前主席鍾錦麟因「35+」初選案還押並辭任後,無競爭下當選主席一職。他曾稱當時並非開心的選舉,承諾任期只到今年年底。有民主派中人表示,他必定是民主派一員。"

相信佢當選的話有機會出選埋立法會.....

引用:
原帖由 oneforeall 於 2021-8-11 07:08 PM 發表

今日有位YC同事講,香港幾時變成咁,投降都仲要趕盡殺絶。

禾答佢,咪前年黑暴之後囉!.... 條柒頭即刻收聲。

所以禾可以答你,係!佢地真係當無事發生過!
如果他日佢自己仔女上街燒車比人拉,唔知佢會點嘈呢

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-11 10:20 PM 發表

擬定房屋土地數目不變,租金就會上升。

但如果更多土地供應(綠化邊緣土地、棕地),加上使用收地條例,縮短上樓時間表,劏房加租就會有壓力。
除非政府將商業區/大學區搬去明日大嶼,否則當大部份工作/大學響市區的話,班為慳交通費既打工仔/學生仍然會租市區劏房...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]