• 瀏覽: 843,789
  • 回覆: 7,396
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 P6602611 於 2021-8-9 06:19 PM 發表

化L功夠可以係香港合法活動,咁又代表乜野?人地唔出手唔代表佢地既存在有道德正當性。按你邏輯妓女都係受阿爺歡迎而存在?
我用既詞是容許,不是歡迎
如果閣下連咁都唔識分,無需要討論下去

引用:
原帖由 20031210 於 2021-8-9 05:04 PM 發表
剛係YT睇到條片,講一隻曱甴乸教畜去左大麻國,風雨下等巴士去見份售貨員。佢話網上apply 好多次冇人蘇佢,所以要親身去交resume,之後自我感覺良好話經理好欣賞佢云云(結果當然係唔請佢🤣
之後佢走去做老麥,同個高中學生一齊受訓,第二日就派去洗廁所👍👍 …… 黃L最叻咩先,拿返渣沙衰左唔認囉,仲話「好感恩人地俾機會佢洗廁所 」😳😳😳,俾佢有另一種體驗,講到咁感恩,做左一輪又唔做喇,話做開文職 ...
証明YC 識洗廁所

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-9 06:12 PM 發表

絕對同意

大家同心圍爐,支持中央,期待疫政退去,通關北上,同祖國同胞更多交流
支持中央, 林鄭, 警隊

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-9 06:50 PM 發表

應該好快上法庭,應該3碌
恐嚇3名國安法法官,係咪可以每個法官判佢3碌,分期執行踎9年

而家法官判曱甴案都正常,唔敢亂輕判

引用:
原帖由 yiz987654321 於 2021-8-9 06:38 PM 發表
建制無人撐木sir, 真係令人好失望
木sir可能在下屆正苦中有另工作

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-9 06:50 PM 發表

應該好快上法庭,應該3碌
睇內文,10月11號再聆訊。
冇保釋,即系要系倉熱多成2個月

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-8-9 06:53 PM 發表

我用既詞是容許,不是歡迎
係你先答佢

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-9 06:56 PM 發表

恐嚇3名國安法法官,係咪可以每個法官判佢3碌,分期執行踎9年

恐嚇國安法法, 找死

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-9 06:56 PM 發表

好吓唔吓,吓法官……
可能判得重過001號架

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-9 07:01 PM 發表

唔好剩係留個emoji...!
請加上有關時事及政治之內容,多謝合作!

引用:
原帖由 影瞳 於 2021-8-9 06:35 PM 發表

我現在和內地唔太熟的朋友聊天,
多數會用內地同胞或祖國同胞咁稱呼。
至於同熟既朋友傾開計,我自己都會用中國香港來稱呼,反而係佢地無咁著意,會「可能因為他是香港的原因吧」咁講。
TVB新聞都多數係用中港兩地,好像比較少聽陸港,當連較藍的傳媒都咁講,大家真係唔係唔會意識到中港同港陸。(講開又講,唔知文匯同大公既字眼會用咩黎)
唔洗去到咁複雜丫,同樣都係特區,同樣一國兩制,澳門又真係好少見"中澳xx交流"呢類字眼, 澳門可以叫雙牌車/兩地牌,點解香港一定要叫中港車?當然習慣嘅野好難一下就改到,盡量站係人地嘅角度出發囉

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-8-9 06:53 PM 發表

我用既詞是容忍,不是歡迎
佢好生面口(如有記錯,請各師兄/姐指正), 雖然無寫"趴趴走", 但有啲字眼都似係呆蛙人。呢家奧運已閉幕,歌舞昇平地球村又可以擺埋一邊,真係要時刻留意國際政治形勢。央視新聞聯播啱啱又播返下71啲軍備。

另外,巴巴師兄今日好乖無再拗頸,抵讚!俾個like你!

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-8-9 07:05 PM 發表

唔洗去到咁複習丫,同樣都係特區,同樣一國兩制,澳門又真係好少見"中澳xx交流", 澳門可以叫雙牌車/兩地牌,點解香港一定要叫中港車?當然習慣嘅野好難一下就改到,盡量站係人地嘅角度出發囉
支持你嘅理解!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-8-9 06:51 PM 發表
有關於「司徒華」及「中港」之討論,殖民地時代、回歸前及回歸初期,都有當時嘅宏觀政治及社會環境,當時發生嘅事實,及傳承到如今的一些詞彙用法,都應該尊重當時嘅政治及社會現實。可以講,中央當時直到現在,連佢老尾都可以合作,並非鐵板一塊。

當然時至今日,宏觀嘅政治及社會環境改變,中央嘅政策路向亦改變,國力相較以往亦大有不同,因此現今開始要改變過往至今嘅一些積習,無可厚非,但我個人嘅觀點,今日著手處理過去 ...
7.1 開左鬼門關, 真係好多鬼入左來

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-8-9 05:44 PM 發表

如果大家都這樣想,做生意或傳媒真係好容易踩雷
爆咗仲莫名其妙唔知啲大陸人點解反應咁大
我大陸的親戚叫從外省來打工的人做大陸仔
即外省人=大陸人

唔同地方唔同習性
善意定惡意要配合當地文化吧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]