• 瀏覽: 843,076
  • 回覆: 7,396
  • 追帖: 126
+1390
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-9 12:24 AM 發表

有樓又點?

佢上任時有經過中央品格審格,你唔通信唔過中央??
原來要中央通過,還以爲只需經過政府內部審核,再由特首提出等中央任命。

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-8-8 10:45 PM 發表

開幕前已經預算1200億成本,其中有幾多水份佢地自己知。但係240億建館時,日笨都預計會蝕足5-800億,咁住宿食用點會好,慳錢為上啦。
今日睇好多日本網民留言都話閉幕的好悶,好似大學文化祭,更多提到電通制作開丶閉幕式予算165億日元,但實際只有15億日元,150億日元去咗邊度?邊個貪咗等問題。🤔

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-8-8 11:06 PM 發表

下次奧運,老尾可能已倒台
下次奧運,可以係科普再上台。😁

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-8-8 08:19 PM 發表

東京奧運同北京奧運根本無得比。

以整個奧運背後運作同安排,東奧只可以講係"爛",而京奧係做足五星級。

東奧如何爛係唔太多人講,因為黑媒少報導或唔報導。
淨係喺選手村裏面運動員想同吉祥物影相都要收5000 yen!真係畀人笑足一世

大台回顧奧運,仲係不停宣傳牛下女,點解無講國家隊???由第一金楊倩講起啦

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-9 07:55 AM 發表
搞乜野?內地有些網民真係太敏感...

"日前歐陽震華在微博分享國家乒乓隊與香港乒乓隊大合照,留言說︰「中港一家親,十分有意義的一張相片。」這句句子看上去合情合理,也充分表演到歐陽震華的愛國思緒,但竟然引來小粉紅不滿,認為他的說法不對,認為「中港」二字有違一個中國原則,香港是一個城市,絕不能與中國相提並論,更反問︰「中美、中日、中韓指是兩個國家,中港甚麼意思?」、「本來是一家人,非要中港兩 ...
大陸嘅人接受的是「陸港」「內地與香港」這樣表述,而不是中港(可以與國家相提並論),入境問禁,入鄉隨俗,香港人都要理解下大陸人點諗。

正如深港、穗港、滬港、粵港都是主體相稱,中港就概念不正確。

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-9 08:44 AM 發表
大台回顧奧運,仲係不停宣傳牛下女,點解無講國家隊???由第一金楊倩講起啦
尋日最後一場單車賽有香港選手的,去係內地優材計劃到港然後代表中國香港出賽的,有沒有聽到香港所有電視台媒體報導嗎,,這2天就牛下牛下,其他選手不是代表香港嗎,只是去不是土生土長嗎,,但其他人啦,風帆,哥爾夫球這些都無機會攞牌就全程報導又訪問,,但這優材嚟到代表中國香港去地有重視嗎,,

引用:
原帖由 big3624 於 2021-8-9 08:44 AM 發表
傳媒好刻意做的,連香港奧運金牌張家朗報導都比其他香港運動員少!

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-8-9 01:03 AM 發表

N年前上台送咗2張T&G比我用, 用完就覺得佢垃圾
要入咗錢先有得用, 又駁唔到信用咭增值
用晒入面送果50蚊就掉咗張咭
好在果陣試過佢有幾垃圾, 而家出消費券完全無考慮呢個平台

另外, 黃友一向都好現實, 除咗深黃果D曱甴唔用支X寶/微X之外, 其他會照用
利益當前, 佢哋唔怕比中央拎晒佢哋D資料
講起消費劵,我屋企人一開就俾個黃同事叫佢一齊用Tap & Go,佢真係信佢個同事,用身份證開左戶口。
登記消費劵時,佢個黃同事跳船,話轉用八達通,我屋企人問我點好,仲用唔用T&G,又話俾左資料T&G,好驚。
我心諗,你一早又唔問我,係要信人地,仲要好信唔信,信隻黃色物體既,最後幫佢用左支付寶。(其實我更想幫佢申請微信)

引用:
原帖由 40342 於 2021-8-9 01:40 AM 發表

反共與愛國是兩回事,反共不等於不愛國。
共產黨係中國唯一的執政黨
國家榮辱與人民福祉掌握在黨手中
反共等如反國家 點都睇唔到有幾愛國
莫非愛的是大清國

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-9 04:09 AM 發表

好似馬馬話齋
加埋香港面金牌
中國係有39面啊
其實同尾國平手,已經証明我地係大國,有大國嘅水平,而且水準平均穩定🤩🤩
奧運根本就係國力比賽...
中國會在下屆超前老美

引用:
原帖由 幾韋建倪 於 2021-8-9 08:01 AM 發表

在清朝說『反清復明』的人又如何?
叛國

引用:
其實整個奧運,電視台,傳媒都係呢種取態, 睇完成個奧運,我的感覺是:

明顯揚港抑中, "揚港"本身也沒什麼問題,但是"抑中"就很有問題了。

在電視台的取材中,"中國"和其他國家冇分別, 沒有"特別優待"不會揀一些中國正在爭金的比賽, 明顯例子,星期六朝早中國女子賽艇決賽正在爭金, 冇電視台播,無線走去播九唔搭八的沙排。

只有"咁啱"播到中國選手,先至見聽到某啲評述員例如鍾志光會為中國隊打氣。 平時要聽到班評述講句"中國隊加油"真係難過登天。

某些項目如游泳有中國選手參與時,出現旁述冷待嘅情況:介紹出場時跟其他國家毫無分別( "第八線係中國選手xxx", 連講句"我哋"都冇), 比賽進行中提都唔提( 除非奪冠例如張雨菲)。

某些項目如中國對決日本或中華台北選手時,明顯見到旁述支持對家。

很多中國奪金的時刻新聞或本地傳媒 也不會講或只是很快帶過,例如賽艇,舉重,甚至體操。

中國輸波嘅就一定詳細講,例如乒乓混雙,女排,羽毛球男單/男雙等

最後就係尋晚閉幕儀式完結後,吹咗大半個鐘,不斷回放香港運動員得獎的片段,完全冇提過任何中國運動員。

今屆奧運睇到令我第一次有衝動想買個盒睇cctv算數。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-8-9 08:50 AM 發表

尋日最後一場單車賽有香港選手的,去係內地優材計劃到港然後代表中國香港出賽的,有沒有聽到香港所有電視台媒體報導嗎,,這2天就牛下牛下,其他選手不是代表香港嗎,只是去不是土生土長嗎,,但其他人啦,風帆,哥爾夫球這些都無機會攞牌就全程報導又訪問,,但這優材嚟到代表中國香港去地有重視嗎,,
這就是多年前的一個矛盾和情意結,凴住優材就有機會,覺得不公,減少土產機會。況且當年土炮實力係唔得,港人和媒體也不太留意。到姍姍才吐一口屈氣。
今次東奧,報導只以香港為本位,冷待國家隊。以前媒體也很重視,奈何家陣情況變了,其實毒霉無視好多香港人還是非常關心國家隊,為運動員喝彩。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-8-9 04:09 AM 發表

好似馬馬話齋
加埋香港面金牌
中國係有39面啊
其實同尾國平手,已經証明我地係大國,有大國嘅水平,而且水準平均穩定🤩🤩
加埋台灣省有41面

成個奧運
國家日日攞金牌
但我都聽唔到奏國歌
PK到呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]