• 瀏覽: 4,743
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
中華崛起,美國應記一功。眼見中國步步進迫,美人心中難免不是味兒,沒有大氣的美國人,脫鉤無可避免。中美脫鉤對中國是好事;等到今天才脫,國運也!美國已經毫無優勢。
中國生產力強,政治民生穩定。失去美國,今後應該製造精緻的產品供應市場,同時保護資源。廉價貨讓兄弟們製造吧。他們富裕是中國目標。
美國霸凌是尚,所謂盟友,心中自然不服,看到中國修理美國,當從心裏鼓掌。28億國債、貧富極端懸殊有如計時炸彈。試想想;如果你是拜登,該怎么辦?
反觀第三世界,絕大多數視中國為明燈。此消彼長,中國勝利可期。

《28萬億債》
美債當知第一沽
惹來圍剿不含糊
且看強弩臨之末
內外交煎入敗途

https://www.toutiao.com/a6991988190051566087

最近鋼鐵供需挺能反映「脫勾」影響
中國取消出口關稅優惠,美國鋼廠也不敢擴產能
美國鋼鐵價格狂飇

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-4 03:10 PM 發表
中華崛起,美國應記一功。眼見中國步步進迫,美人心中難免不是味兒,沒有大氣的美國人,脫鉤無可避免。中美脫鉤對中國是好事;等到今天才脫,國運也!美國已經毫無優勢。
中國生產力強,政治民生穩定。失去美國,今後應該製造精緻的產品供應市場,同時保護資源。廉價貨讓兄弟們製造吧。他們富裕是中國目標。
美國霸凌是尚,所謂盟友,心中自然不服,看到中國修理美國,當從心裏鼓掌。28億國債、貧富極端懸殊有如計時炸彈。 ...
箭兄呢次唔押韻,點解

唔明問下

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-4 17:31 發表

箭兄呢次唔押韻,點解

唔明問下
平:七虞
虞愚娛隅無蕪巫于衢臒瞿氍儒襦濡須需朱珠株誅朱銖蛛殊俞瑜榆愉逾渝窬諛腴區軀驅嶇趨扶符鳧芙雛敷麩夫膚紆輸樞廚俱駒模謨摹蒲逋胡湖瑚乎壺狐弧孤辜姑觚菰徒途塗荼圖屠奴吾梧吳租盧鱸爐蘆顱壚蚨孥帑蘇酥烏汙[污穢]枯粗都茱侏姝禺拘嵎躕桴俘臾萸籲滹瓠糊醐呼沽酤瀘艫轤鸕駑匍葡鋪[鋪蓋]菟誣嗚迂盂竽趺毋孺酴鴣骷刳蛄晡蒱葫呱蝴劬殂猢郛孚

引用:
原帖由 starr 於 2021-8-4 16:03 發表
https://www.toutiao.com/a6991988190051566087

最近鋼鐵供需挺能反映「脫勾」影響
中國取消出口關稅優惠,美國鋼廠也不敢擴產能
美國鋼鐵價格狂飇
道理講唔明,亊實才可以證明。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-4 06:14 PM 發表

平:七虞
虞愚娛隅無蕪巫于衢臒瞿氍儒襦濡須需朱珠株誅朱銖蛛殊俞瑜榆愉逾渝窬諛腴區軀驅嶇趨扶符鳧芙雛敷麩夫膚紆輸樞廚俱駒模謨摹蒲逋胡湖瑚乎壺狐弧孤辜姑觚菰徒途塗荼圖屠奴吾梧吳租盧鱸爐蘆顱壚蚨孥帑蘇酥烏汙[污穢]枯粗都茱侏姝禺拘嵎躕桴俘臾萸籲滹瓠糊醐呼沽酤瀘艫轤鸕駑匍葡鋪[鋪蓋]菟誣嗚迂盂竽趺毋孺酴鴣骷刳蛄晡蒱葫呱蝴劬殂猢郛孚
好深......話左我唔係你個皮啦

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-4 18:16 發表

好深......話左我唔係你個皮啦
請你千祈唔好咁講。
中國地方大,到處都是方言,從前考試用詩韻作凖。目前香港都系跟從此例。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-4 06:21 PM 發表

請你千祈唔好咁講。
中國地方大,到處都是方言,從前考試用詩韻作凖。目前香港都系跟從此例。
其實喱,我玩左一排詩,我發覺到七步成詩唔係咁難

咁當然係要識好多文字上的用法,有d野係迫出黎,就好似曹植咁

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-4 18:27 發表

其實喱,我玩左一排詩,我發覺到七步成詩唔係咁難

咁當然係要識好多文字上的用法,有d野係迫出黎,就好似曹植咁
七步成詩好易,只系作得好先正難。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-4 06:35 PM 發表

七步成詩好易,只系作得好先正難。
認同,所以我先話要係文字上的運用,要首詩靚,就係難度

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-4 18:37 發表

認同,所以我先話要係文字上的運用,要首詩靚,就係難度
寫字人人會,有幾多個寫得靚?

引用:
原帖由 上環 於 2021-8-4 05:31 PM 發表

箭兄呢次唔押韻,點解

唔明問下
用漢語拼音讀出整首詩, 個「途」字就押韻

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-8-5 10:43 發表

普通話完全唔系果皮,連入聲都冇。
有興趣請移玉“學朮文化”“中國文學”版。該處高手林立,個個七步成詩。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-8-5 10:43 AM 發表

明白

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-5 10:51 AM 發表

普通話完全唔系果皮,連入聲都冇。
有興趣請移玉“學朮文化”“中國文學”版。該處高手林立,個個七步成詩。
承教

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]