• 瀏覽: 16,685
  • 回覆: 215
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 18:52 發表

但係中央如果真的有決心的話
國安法就不會立得如此不知所謂
起初我都覺得不知所謂;因為中國“國安法涵蓋香港特區”就得。
香港區國安法是不夠辛辣的。

不過依家又覺得做到嘢喎。

你又點解覺得香港區國安法“不知所謂”呢?

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-12 19:04 發表

禁中央又吾可以引起恐慌
正常人覺得唔夠力,但系壞人覺得好難頂喎!

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-12 19:41 發表

國安法系令香港法律上對分裂國家呢方面無空白的地方,而不是要令香港人恐懼
有意搞分裂果的咪好恐懼囉!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 19:46 發表

不令香港人恐懼的話,即是無力阻止香港人繼續參與危害國家安全活動

即是繼續鼓勵香港人繼續搞分裂國家等活動

今日小規模堵路又再次發生,已經表示國安法的阻嚇效力已經開始消失

試試當初立法係大陸捉人大陸審的話,今日仲會唔會有人堵路?
明白你說“不知所謂”的意思了。同感!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-12 20:28 發表

林太都話將會成立"香港公務員學院",選址觀塘前展亮技能訓練學校......
好過冇啦!
應該返大陸上課。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-12 08:50 PM 發表

起初我都覺得不知所謂;因為中國“國安法涵蓋香港特區”就得。
香港區國安法是不夠辛辣的。

不過依家又覺得做到嘢喎。

你又點解覺得香港區國安法“不知所謂”呢?
大家都希望定罪容易,有咁重判咁重
但係政治現實就係做唔到
香港始終係法治社會
要幾辛辣,捉一個槍斃一個?
其實只要班帶頭怕就OK
下面啲冇腦傻仔,被人洗晒腦,以為自己搞緊革命
一定有人唔怕死出黎搞事
6月4日最後咪雷聲大雨點小
班友得把口講,真係以為佢地咁夠膽要企出黎
冇人帶隊成不了氣候

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-12 20:30 發表

擺明係一兩個古惑仔響度搞事嗟,咁緊張做乜?

自國安法+犯暴47友被拉後,有無汽水油多彈治出現過??

一兩個樓羅就將成條國安法否定無阻嚇力?放鬆d啦....

拉番上內地審就唔會有人搞事?唔好對國內司法抹黑喎...國內都係文明執法架.....唔好成日以為拉左佢地上去就立刻判監十年八載啦...鹽田12都無咁做啦......
我信大陸司法公正的喎,香港?髪冠鍾意,放人都得。唔通揾人打七佢?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-6-12 21:01 發表

但係政治現實就係做唔到
香港始終係法治社會
其實只要班帶頭怕就OK
一定有人唔怕死出黎搞事
冇人帶隊成不了氣候
但系衙差捉人衙門放人又真系有唔少例子喎!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-12 20:30 發表

擺明係一兩個古惑仔響度搞事嗟,咁緊張做乜?

自國安法+犯暴47友被拉後,有無汽水油多彈治出現過??

一兩個樓羅就將成條國安法否定無阻嚇力?放鬆d啦....

拉番上內地審就唔會有人搞事?唔好對國內司法抹黑喎...國內都係文明執法架.....唔好成日以為拉左佢地上去就立刻判監十年八載啦...鹽田12都無咁做啦......
你憑乜話抹黑?

返大陸審,即拉即審即判,管它只有三五七個月,已經有效果

依家由香港審第一單都未審到,你敢講話有效?
有效今日就唔會有人敢出來堵路,就係因為冇人驚先會再走出來

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-6-12 21:01 發表

但係政治現實就係做唔到
香港始終係法治社會
其實只要班帶頭怕就OK
一定有人唔怕死出黎搞事
冇人帶隊成不了氣候
依家排到2023先審

即係法院仲利用程序响度玩野

咁都叫有用?

冇一個殺雞儆猴的樣辦,根本冇阻嚇力

引用:

但係政治現實就係做唔到
香港始終係法治社會
其實只要班帶頭怕就OK
一定有人唔怕死出黎搞事
冇人帶隊成不了氣候
所以一開始大陸拉人大陸審就冇呢個問題

原本國安法中央明知香港法院靠不住仍然都交返香港審,咁明顯係中央犯錯

中央要學一下不再聽香港意見

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 07:46 PM 發表

不令香港人恐懼的話,即是無力阻止香港人繼續參與危害國家安全活動

即是繼續鼓勵香港人繼續搞分裂國家等活動

今日小規模堵路又再次發生,已經表示國安法的阻嚇效力已經開始消失

試試當初立法係大陸捉人大陸審的話,今日仲會唔會有人堵路?
謀殺販毒都係阻嚇性為主喎。
唔通謀殺同販毒可以罰錢了事?
呢d法例歐美都係咁用。
而且歐美國家安全法比香港而家嘅國安法更辣更廣。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-12 22:12 發表

謀殺販毒都係阻嚇性為主喎。
唔通謀殺同販毒可以罰錢了事?
呢d法例歐美都係咁用。
而且歐美國家安全法比香港而家嘅國安法更辣更廣。
主要係有人執法,真係有殺人犯毒販被處決

其他人見到,殺人犯毒真係要死既,咁已經嚇走好多人唔敢去殺人犯毒

但係國安法立法至今一年都未審完第一單,即係仲未有人因為國安法而受罰,不能建立阻嚇效果

但係當初國安法全部大陸審的話,其他人聽到“拉返大陸審”呢幾個字,就已經好多出於對大陸既恐懼,而要考慮敢不敢去犯國安法

相反香港審做不到呢個效果,因為律政司,法院可以玩野既空間仍然好多

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 10:49 PM 發表

主要係有人執法,真係有殺人犯毒販被處決

其他人見到,殺人犯毒真係要死既,咁已經嚇走好多人唔敢去殺人犯毒

但係國安法立法至今一年都未審完第一單,即係仲未有人因為國安法而受罰,不能建立阻嚇效果

但係當初國安法全部大陸審的話,其他人聽到“拉返大陸審”呢幾個字,就已經好多出於對大陸既恐懼,而要考慮敢不敢去犯國安法

相反香港審做不到呢個效果,因為律政司,法院可以玩野既空間仍然好多
我好贊成你講嘅想法,咁做對我地守法嘅人係好公平。
我對香港法律認知,香港法治跟西方果種“寧緃勿枉”。國內同台灣都係“寧枉勿緃”。當然台灣仲奇巴,有d刑事罪行可以比錢了事。
香港“法治”勁多時變左“發生後先治”,咩“窮人含忍”阻嚇力零。

首次犯法好多時只會係最判高刑期三分一,重覆犯罪先會判重d。個個官都聖人上身咁。
佢地又唔諗下,你判咁輕,風險細過成本喎,博一博單車變摩托,即係明比機會其他人去以身試法啦。
作奸犯科破壞社會都判三五年,係咪話守法一生嘅人on撚鳩。
不過你嘅想法要實行可能真係要等到2047。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-12 09:54 PM 發表

你憑乜話抹黑?

返大陸審,即拉即審即判,管它只有三五七個月,已經有效果

依家由香港審第一單都未審到,你敢講話有效?
有效今日就唔會有人敢出來堵路,就係因為冇人驚先會再走出來
希望你了解下國內的公檢制度.....睇黎你真係以為國內司法制度可以亂黎...響國內跟本就唔可能即審即判..仲唔係抹黑?
鹽田12可以響3個月內搞掂判刑係因為案情唔嚴重兼証據充足...唔信你可以搵梁美芬問下...
香港殺人放火犯法最高要坐終身,但一樣都有人犯呢D事情,咁唔通又話呢D香港法例無用?法治已死??
香港的事做乜下下要中央幫手理?乜中央好得閒??

我知道你響其他帖好贊成一國一制,好贊成北京派人落黎管,但中央將香港制度不同於內地一定有原因,中央搞港區國安法而唔係將國內果個國安法照搬落黎就係國為要尊重"一國兩制",而且中央已經講到明一國兩制行穩致遠....請緊跟中央立場...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]