• 瀏覽: 13,929
  • 回覆: 33
近日於釜山舉辦的海事國防工業展覽會上,知名造船廠展出數個韓國國產航空母艦方案,其中有包括類似英國女王級的雙艦島與滑躍甲板設計,也有類中國與印度的滑躍甲板與攔阻回收設計。搭載的戰機則以F-35B與韓國國產KF-21為主,排水量在4.5萬噸以上,這些設計比外界原先想像的要大得多。
據《動力》(Drive)網站「戰區」(War Zone)專欄報導,這場在釜山舉辦的韓國國際海事國防工業展覽會(MADEX 2021)上,韓國造船企業展示了該國首艘航母的數個不同設計的模型。早先韓國傳出以搭載短場或垂直起降戰機為主的LPX-II兩棲攻擊艦,而這款由韓國現代重工集團設計設計代號為CVX的型號上,則以搭載F-35B隱形戰機為主,配合類似英國女王級的雙艦島與滑躍甲板。

https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p01&chdtv

留意這些南韓母艦的指揮, 係美國垂簾聽政. 美國正千方百計把南韓成為攻中更近的關島基地,

附件

04.jpg(53.74 KB)

美國不斷在圍繞中國週邊建立大殺傷力的軍備, 在2030年, 美軍的加添軍備數量, 將會是估計以外

建議中俄, 應仿傚當年美國對古巴的導彈危機處理方法, 否則咁多流氓國被美國咁訓練出來的話, 到時會成為中俄大患!

其實韓國要航母來有咩用?想爭霸大洋?
如果威脅在自己家門口有空軍就夠啦!唔明

連韓國都超越美軍了!美國人要急起直追啦,唔係就食硬韓國核彈架啦!

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-6-12 12:24 AM 發表
日本仔有航母

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2021-6-12 06:50 AM 發表

日本仔有航母
好似印度咁,中國有乜嘢佢都要有。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-6-12 12:24 AM 發表
賣給印度
宇宙第一大國,賣航母給地球第一大國,還是夠格的 。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-6-12 09:04 AM 發表

賣給印度
宇宙第一大國,賣航母給地球第一大國,還是夠格的 。
邊只航母賣比印度?

宿命就是韓國永遠要和日本比

引用:
打日本

如果日本入侵獨島,日本又出準航母
南韓沒有,就蝕章

引用:
原帖由 bronze18man 於 2021-6-12 03:28 AM 發表
連韓國都超越美軍了!美國人要急起直追啦,唔係就食硬韓國核彈架啦!
韓國就算有航母,都受制於艦載機,而且好大程度都只是為美軍服務,
可以話美軍冇錢造新航母,就由馬仔造來俾美國用

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-6-12 06:17 PM 發表

打日本
韓國戰機可以飛到日本喎。

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-6-12 06:29 PM 發表

韓國就算有航母,都受制於艦載機,而且好大程度都只是為美軍服務,
可以話美軍冇錢造新航母,就由馬仔造來俾美國用
韓國日日都用核彈試殺垃粹美豬50洲添!

引用:
因為呢個世界原本都係韓國嘅
所以要有航母再次一統天下回復昔日風光

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]