• 瀏覽: 705,045
  • 回覆: 7,460
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 MizarDubhe 於 2021-6-11 11:18 AM 發表
支持大叔﹗希望承你貴言﹗
不過不應只有那個協會,而是一班教育界同工﹗
香港教育界真的很敗壞﹗是非常的敗壞﹗

這幾十多年來,由學生以至教師,都困在一個「密室」接受教育,薪火相傳,淪為全世界都以香港為中心的狹窄世界觀﹗

不知大家有沒有上過一些心靈課程?有些課程很有問題,美其名是心靈課程,事實用很多方法去植入另一種思想,例如過程中不能有異見,凡是對課程內容有質疑的問題,提問者都會被請離開 ...
我做了一年教育就沒有做了,呢行充斥語言偽術,例如「照顧學習差異」

我阿哥兩公婆都教書

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-11 11:55 PM 發表

所以叫漁灣邨,我睇住漁灣邨起當時就住係地盤旁的鐵皮屋,起好就搬入去,人生第一次坐電梯仲住廿樓高,最緊要有騎樓有廚房有廁所,真係好似發夢一樣當年7歲幾
當時只有一座才有升降機,我老細笑我住港島的人「有錢」,1978年的柴灣就像199X年的天水圍

本來大家都生活得不錯,直到2015年邪惡的除草劑入侵,使柴灣陷入萬劫不復之境,現在雖然繩之以法,可是不是用選票趕走他

呆灣d人
真係咁白痴㗎?!😱😱
https://m.weibo.cn/status/4646890081881308

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-6-11 06:23 PM 發表

我呢度同事就係咁,有個重同我講新彊,話之前有外國記者去做採訪,啲官員專登將個所謂集中營加建個藍球場,打掃到好乾淨比啲記者睇,到佢地走咗就立即回復原型。重比我睇啲上空拍到嘅相做證據潻🤦🏻‍♀️唔好話係咪有所謂集中營,能夠一夜間整個藍球場,再一夜間將佢消失,變返成為滿滿嘅營房,中國科技係咪超先進呢?!
但係無奈呢個人係專業人士,喺呢度教年青人學佢嘅專業,好多我地學生會當佢地神咁拜🤧 我當然有同上 ...
就算有帶隊返大陸考察都係可以黃到黑,例如教協理事、保良局李x璧中學嘅副校長張x輝以前都有帶學生返大陸去北京,會去探望「上訪」人士,佢地好憎共產黨

https://hd.stheadline.com/news/r ... -獨家-資深通識科教師張銳輝-提早退休

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-11 11:52 PM 發表

這就是AL經濟第一堂教的methodlolgy 少數沒有還比中學教習內容之一
中學年代學完到而家, 係得電腦同數學平時用得最多
果陣計到痴線既微積分, 三角幾何, 基本上都唔記得晒囉

引用:
原帖由 MizarDubhe 於 2021-6-11 11:18 AM 發表
支持大叔﹗希望承你貴言﹗
不過不應只有那個協會,而是一班教育界同工﹗
香港教育界真的很敗壞﹗是非常的敗壞﹗

這幾十多年來,由學生以至教師,都困在一個「密室」接受教育,薪火相傳,淪為全世界都以香港為中心的狹窄世界觀﹗

不知大家有沒有上過一些心靈課程?有些課程很有問題,美其名是心靈課程,事實用很多方法去植入另一種思想,例如過程中不能有異見,凡是對課程內容有質疑的問題,提問者都會被請離開 ...
Ching心水清
香港教育界另一個問題係, 班老師無社會經驗
大部份人都係一讀完書就直接讀埋個PGDE入去學校教書
生活係個象牙塔, 同個社會脫晒節都唔知
就好似經濟好唔好, 班老師都唔會減人工, 搞大三罷根本唔會理出面D人既死活, 唔知道好多人根本就係手停口停
所以我支持請D有其他工作經驗既人做老師, 唔好請晒D Fresh grad

另外, 果D心靈課程, 令我諗起傳銷公司果D talk
呢D talk基本上都係聽個講者係台上面講, 又或者一齊唱下歌嗌下口號咁
我發現如果只係聽佢哋講嘢, 自己如果唔係個腦入面加以思考, 加上同個講者無交流, 就會好容易會相信個講者所講既嘢
其實只面係個腦入面係唔同角度問多幾個問題, 基本上唔難搵到破綻

例如, 個講者話買50盒靈芝孢子粉只係要$100一盒, 出面要賣$200, 你哋如果賣晒出去就賺到$5000
果陣就可以諗下, 巿場上呢類產品係咪真係值$200? 同其他差唔多價錢既牌子比較, 呢個牌子係咪真係比較好? 如果我係個客, 我係咪真係肯出$200去買呢個牌子? 如果一盒都賣唔出, 係咪自己可以食晒果50盒佢?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-11 10:44 PM 發表
大叔兄係馬兄貼都有點戰味哦
無戰味,正常討論唧。
我與該師兄意見上並無太大分歧。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-6-11 08:13 PM 發表
回返師姐問題我問了下老豆,但去無飲酒無兄弟聊天就講得唔多的,,我老豆從出世39年到75年都係蝦魚的,4,50年代都係打網仔然後換了機氣油船就可去遠點作業,,去話蝦到海龜和大魚(過百斤)都會放返落海,去話嚟D都長壽成精了如果不放走就會大風大浪的。。。我細路仔時去地叔伯兄弟飲酒話當然就好多野聽有些都約緣下的,,,,我老豆講4,50年代無咩人食龍頭的,去話蝦到都係自己食多,真係唔知吹水定真的:s ...
謝謝腰師兄解答。

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-6-11 11:55 PM 發表

之前試過喺東涌巴士總站見過呢個垃圾團體擺檔,個個睇落都係十零廿歲嘅「學生」,完完全全鼓吹港獨
個個都想做第二個痴瘋,可以呃錢買樓上車之餘仲可以移民外國.....

好彩有國安法,否則真係遲下會有7歲港獨神童.......

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-6-12 02:19 AM 發表

Ching心水清
香港教育界另一個問題係, 班老師無社會經驗
大部份人都係一讀完書就直接讀埋個PGDE入去學校教書
生活係個象牙塔, 同個社會脫晒節都唔知
就好似經濟好唔好, 班老師都唔會減人工, 搞大三罷根本唔會理出面D人既死活, 唔知道好多人根本就係手停口停
所以我支持請D有其他工作經驗既人做老師, 唔好請晒D Fresh grad

另外, 果D心靈課程, 令我諗起傳銷公司 ...
坦白講句,老師呢行如果由其他行業跳入去係無人會去做....
佢地想法離地,係因為佢地響讀教育文憑當中度教到佢地無晒競爭力....
一份工就要響果間公司打一世....你唔犯法個飯碗就保你一世......
如果佢地好似出面果D補習社咁要搶生意,達到一定標準才可以繼續教,睇下佢地會唔會亂黎......

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2021-6-11 10:30 PM 發表

老黃瓜並不是吃素的, 牠的反擊絕對不是講笑, 先來一個人話林鄭累全港, 現在又話林鄭唔下台唔得, 過兩天又到田二五, 狗肉成等假建制出來反林鄭.
牠們誓要林鄭下台, 不過要明白中央的手法是出其不意, CY之前又模稜兩可的不知選不選, 牠們可能怕CY , 所以不停反林鄭, 博中央支持林鄭連任. 但中央如何玩牠們, 我等閒人真的想不到.
黃瓜佬本身都對當年中央唔揀唐唐做特首仍然耿耿於懷......
老實講,如果唐唐做特首,相信樓價真係唔會咁貴....因為佢地為俾面佢而"暫時"不會賺盡.....但到時情況就係特首不能由中央可控....變成地產商治港......

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-12 00:07 發表

當時只有一座才有升降機,我老細笑我住港島的人「有錢」,1978年的柴灣就像199X年的天水圍

本來大家都生活得不錯,直到2015年邪惡的除草劑入侵,使柴灣陷入萬劫不復之境,現在雖然繩之以法,可是不是用選票趕走他
始終嗰區離受佔中影響嘅市中心好遠,好多居民生活冇直接被佔中帶黎不便,因此佔中後一年好多人好輕易原諒班佔領者。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-12 00:30 發表
呆灣d人
真係咁白痴㗎?!😱😱
https://m.weibo.cn/status/4646890081881308
如果根據西方學者對科大學生嘅所謂學術研究,俾前人去示威會等班人日後更有機會再去示威,咁帶啲學生上大陸考察會有機會減少佢哋日後對大陸嘅偏見。

引用:
原帖由 ahlihaha 於 11-6-2021 23:55 發表

之前試過喺東涌巴士總站見過呢個垃圾團體擺檔,個個睇落都係十零廿歲嘅「學生」,完完全全鼓吹港獨
呢班社會垃圾,首先求學時期,被灌輸歪理,進而群埋一班曱甴,當上一代曱甴,拉嘅拉,走佬嘅走佬,呢班垃圾就接手收錢播毒,務求搞亂香港。

我唔信佢哋真心覺得條路行得通將來可以食政治飯,衹喺搏揾一筆之後走路外地做政治難民,完佢哋嘅移民夢。

其實一直都唔知邊個搞個通識出來, 課外知識當然係課外學習, 點會要係上堂教, 依家班人鐘意教咩就教咩。 同埋唔好太信咩民主自由人權。 民主好多時都係由一黨尊政變成多黨尊政, 各黨都出盡方法令其他黨消失, 變成一黨獨大。 而新聞自由係班人一早都已經有哂規定, 唔夠黃出唔到街, 所以新聞先會黃哂咁。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]