• 瀏覽: 7,869
  • 回覆: 43
+7
引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-10 04:37 PM 發表
其實中國應弄個天幕遮住佢,咁樣俾美國從高空日日偷窺,佢就可以掃描出中國航母的立體結構圖出來!
航母是飛機升降平台,無什麼秘密,機密是艦載機及預警機。

引用:
原帖由 真。長長蛋 於 10-6-2021 13:25 發表

如果好似之前兩部用滑躍起飛都仲可以,但而家左邊有多條彈射器,如果用果條起飛,d機要橫過晒成個甲板,會同降落區重疊,另外而家大隻左,多機左升降次數一定多,真似唔多夠用。
只論飛機兩台升降機是足夠的。美國航母有3∼4台升降機,其中一台升降機只是運送彈藥,其餘2∼3台是運送飛機。美軍有做過研究,就算同一時間運再多的飛機上舺板,都會因為上彈,補充燃料及彈射速度等因數,而只使用2台升降機,所以最新型福特級航母升降機數量由4台減至3台。

應該好似 高達 隻 母艦 咁, 在倉內起飛? 
甲板 可以 回收 及 放機動武器!!! 

我只係想知道,系咪核動?

引用:
原帖由 農場地獄西瓜 於 2021-6-9 01:13 PM 發表
起咁多靶托咩
你說美國?中國有東風!美國甘多艏!

引用:
原帖由 四大軍區 於 2021-6-11 10:47 AM 發表
據我所知,不太可能,不過很快就知道了,艦島吊裝預計三個月后,到時候就知道了。

引用:
原帖由 四大軍區 於 2021-6-11 10:47 AM 發表
應該唔係.留意樓主第3個post.右甲板有2個方型孔.應為煙道

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-10 04:37 PM 發表
其實中國應弄個天幕遮住佢,咁樣俾美國從高空日日偷窺,佢就可以掃描出中國航母的立體結構圖出來!
有無講到咁神呀!我就唔信

引用:
原帖由 農場地獄西瓜 於 2021-6-9 01:13 PM 發表
起咁多靶托咩
點夠你老尾班臭西咁多

其實中國應弄個天幕遮住佢, (要等擴建後的船塢, 有頂蓋住整個船艙, 就算落雨/落雪都不影響工程, 衛星則完全睇唔到內部情況), 就如現今制造核潛艇的船塢早已經有頂蓋, 內部可同時建3-5艘核潛艇, 根本外國不能知道是否已建設幾多核潛艇.

引用:
原帖由 心很想 於 2021-6-11 03:27 PM 發表
其實中國應弄個天幕遮住佢, (要等擴建後的船塢, 有頂蓋住整個船艙, 就算落雨/落雪都不影響工程, 衛星則完全睇唔到內部情況), 就如現今制造核潛艇的船塢早已經有頂蓋, 內部可同時建3-5艘核潛艇, 根本外國不能知道是否已建設幾多核潛艇.
客觀的原因不可能這麼做,航母的干船塢長度要接近400米,寬度80米以上,另外重型吊裝設備高達幾十層樓,這種規模的工棚,結構強度如何滿足?

引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-6-11 01:19 PM 發表

應該唔係.留意樓主第3個post.右甲板有2個方型孔.應為煙道
可以改放 DFXX?

引用:
原帖由 文爭 於 2021-6-9 11:43 AM 發表
這回帖機制有點迷,將就看吧,還有一些照片我標出了關鍵的部位做了說明,但是上傳了幾次沒成功。
感謝分享

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]