• 瀏覽: 899,490
  • 回覆: 7,507
  • 追帖: 220
+919
引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-6-11 09:55 AM 發表

雖然艾的味道比較重,但確實至陽至純好嘢來架,新冠肺炎易中人士聽中醫朋友講都系濕熱同寒底人易中,呢個時候真系最適宜做下艾灸,比食咩嘢補品都有效
謝謝資訊!有機會要試試艾灸😀

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-6-11 11:58 AM 發表
今次廣州疫情的特點:
①患者病情進展很快,危重病人或者重病人都是發病3-4天就轉重症了,患者的症狀比較明顯,而且進入重型和危重型患者的比例約為10%-12%,比以往偏高;
②發燒症狀的病人多,約80%的病人都發燒;病毒的載量很高,而且降低的速度很慢。

明顕病毒已加速逆向進化,即愈變種就愈凶惡!國家真的要好好把關,香港的關口,萬萬不能開!
我都係咁話。香港又唔用實名認證既健康碼,又唔做全民強制檢測,疫苗又唔肯打,仲有至少200幻唔會合作既yc ,對外國人又唔肯劃一用同樣防疫隔離檢測手段。 無呢啲防疫追蹤疫情手段,既使香港連續幾多日零確診我都唔贊成大陸同香港通關。 唔係排斥大陸,而係唔想被有心人用香港呢個防疫缺口向內地播毒。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-6-11 01:01 PM 發表

呢張相好出名,幾乎喺種族滅絕嘅鐵證。
滷味鳩叫咗幾年,叫搵張中國政府咁樣捉新疆人去北上廣深展覽嘅相嚟睇睇
有次食野
同一個唐人傾計、
佢一家三口去深山camping

突然個仔幾歲
吾知咩原因急病
呼吸困難
荒山野令
救求無門

好彩
有原住民摘緊野菓
衝去幫手
原住民好和善
問個女人
請你信我
我可以幫你
救返小朋友
你帶小朋友去我到
我真係想幫你

原住民好氣力
好辛苦地抱小朋友
狂跑狂衝上山
去到聚居地
即刻用D草藥加D野
搽上全身用土法急救
最終冇事
女人感動到
將全身財物交出
原住民拒絕
話中國人係原住民既朋友

有冇人聽過
原住民係有
中國人dna?
好耐好耐以前
既其中一族人?

所以原住民都有D中國人特性
性格平和
自給自足??

其實我响北美
生活中
好少好少見到
原住民

冇咩資料提及
淨係成日話原住民
好懶,吾鐘意做工
成日飲酒
拎政府好多補貼
但係我吾信

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2021-6-11 01:15 PM 發表

我都係咁話。香港又唔用實名認證既健康碼,又唔做全民強制檢測,疫苗又唔肯打,仲有至少200幻唔會合作既yc ,對外國人又唔肯劃一用同樣防疫隔離檢測手段。 無呢啲防疫追蹤疫情手段,既使香港連續幾多日零確診我都唔贊成大陸同香港通關。 唔係排斥大陸,而係唔想被有心人用香港呢個防疫缺口向內地播毒。
宜家香港只有用回港易先去到香港,少咗大陸遊客,起碼香港有咩新一波疫情,都無咁易被有心人屈係大陸人造成既。

引用:
原帖由 小米大猴 於 2021-6-11 11:50 AM 發表

靚c9有沒有看用西安作背景的電視劇[裝台]?很不錯!張嘉益做得非常好,實力派演員!
裝台好好睇!仲有山海情👍

引用:
原帖由 mandy_girl 於 2021-6-11 12:26 PM 發表

大陸睇病最好當然係去三甲醫院,價錢的確唔貴,但係有好有唔好,以事論事睇病方面大陸唔係乜都好,香港亦唔係乜都唔好。作為香港人嘅好處係可以比較兩地嘅醫療優劣,在不同情況下挑選合適自己嘅醫療服務。

多年前我在北京住的時候,有個本地年輕朋友患上子宮肌瘤,有三粒分別係9cm, 6cm,3cm。朋友當時因為肌瘤壓迫而經常大量出血甚至暈倒,嗰段時間我經常陪伴佢左右以及出入醫院。北京好醫院入面嘅好醫生掛號難, ...
女同事在QE 做微創子宮肌瘤手術 (9cm),  4日出院.。

引用:
原帖由 不基大大流彈 於 2021-6-11 12:57 PM 發表

班國內IT痴的,華為如果無比金毛用國家力量打壓,手機市場佔有率咁高,歐洲大把人用,使鬼中國政府幫。
班友唔夠人競爭,小氣丫。
但記得大家同坐一條船,打完華為,下個...
還是屁股決定腦袋吧,畢竟如果你公司有一張單,因為華為強勢介入,比搶了,肯定有一些意見,現在國內很多這種智慧城市類項目,都是騰訊,華為,阿里搶占,財大氣粗嘛,他們不單是C端,B端發力更狠

而且行內都知道他們其實業務能力一般,技術是強,但人手資源壓根不夠,最后中標后又包回給國內其他公司做二包,三包,利潤就壓縮了,不是證明他們有多厲害,甘你話區憑咩,不就是憑背景憑資金雄厚,國內搞IT,還有誰夠阿里,騰訊錢多?

所以也難怪國內的中小企業有意見,哎,這情況很難在這裡說清楚,好和壞,也不是一兩句說得清,涉及飯碗和收入的問題,你很難要求別人一句愛國就行,難道好像我們打工的,打不贏就加入?只能加入華為,騰訊才是出路?

我純粹從國內IT打工人角度講尼段話
不是聰一個愛國者角度

還有國內IT界996風氣。就是聰華為狼性文化開始,后來騰訊,阿里,頭條,美團這些大廠紛紛跟隨

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-11 10:19 AM 發表

甘你離廣州,應該要行下十三行,中大布匹市場

12417366 12417367 12417368 12417369
期待開關,
我會去㗎不論什麼行業我都睇得興致勃勃,去四會(唔知有冇記錯)行玉器市場,寧波碼頭嘅海產乾鮮貨市場,最難忘係亳州嘅藥材市場大開眼界,香港真係無論工商業,唔係已經冇哂工業了,應該只剩商業金融房地產太太單薄了,今次疫情就感受更深。

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-6-11 01:16 PM 發表

有次食野
同一個唐人傾計、
佢一家三口去深山camping

突然個仔幾歲
吾知咩原因急病
呼吸困難
荒山野令
救求無門

好彩
有原住民摘緊野菓
衝去幫手
原住民好和善
問個女人
請你信我
我可以幫你
救返小朋友
你帶小朋友去我到
我真係想幫你

原住民好氣力
好辛苦地抱小朋友
狂跑狂衝上山
去到聚居地
即刻用D草藥加D野
搽上全身用土法急救
最終冇事
女人感動到
將全身財物交出
原住民拒絕
...
你指嘅原住民係印地安人?

有冇聽過點解佢地叫做印地安人? 有一個講法, 係因為佢地係商朝嘅殷人移居過去, 所以見到外地黎嘅人, 佢地掛念家鄉所以就會問: "殷地安?"

當然, 呢個講法我都係聽過就算, 冇當佢係真

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-6-11 01:01 PM 發表

呢張相好出名,幾乎喺種族滅絕嘅鐵證。
滷味鳩叫咗幾年,叫搵張中國政府咁樣捉新疆人去北上廣深展覽嘅相嚟睇睇
https://www.hk01.com/世界專題/407477/迴避迫害印第安人歷史-美國星條旗下的紅色悲歌

引用:
原帖由 blueyuyu 於 2021-6-11 06:51 AM 發表

呢部小說係出名,都係田中芳樹作品,我有頭幾集,睇咗第一集就唔得閒睇。😅
動畫版真的沒人談論,所以我不知原來小說作者是田中芳樹。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-10 09:19 PM 發表
金仔參加會議😂https://m.weibo.cn/status/4645189786012841
d人拍手超機械😂😂
有個留言話白衫果個裝左電池...笑死我

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-6-11 01:30 PM 發表

你指嘅原住民係印地安人?

有冇聽過點解佢地叫做印地安人? 有一個講法, 係因為佢地係商朝嘅殷人移居過去, 所以見到外地黎嘅人, 佢地掛念家鄉所以就會問: "殷地安?"

當然, 呢個講法我都係聽過就算, 冇當佢係真
返學時
稱呼為aboriginal
吾知同印第安人
一吾一樣

引用:
原帖由 hanE 於 2021-6-11 01:28 PM 發表

期待開關,
我會去㗎不論什麼行業我都睇得興致勃勃,去四會(唔知有冇記錯)行玉器市場,寧波碼頭嘅海產乾鮮貨市場,最難忘係亳州嘅藥材市場大開眼界,香港真係無論工商業,唔係已經冇哂工業了,應該只剩商業金融房地產太太單薄了,今次疫情就感受更深。
廣州,佛山都有玉器市場,廣州就系上下九附近的華林寺一帶,有幾個玉器批發的場地,都系幾層樓

佛山就是南海平洲玉器街,一條街都系

華林寺一般做高級貨,平洲比較雜,田料多,不過好多人系兩邊串貨

而廣州的藥材和海味,就系大德路和清平路一帶,但不夠毫州大

全國有名的,還有順德樂從的家私城,還有佛山的陶瓷衛浴市場

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]