• 瀏覽: 4,306
  • 回覆: 57
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-6-10 10:24 PM 發表

米國接種率高是因為感染率高,
人們認為感染風險大於接種風險.

相反,香港人認為接種風險大於感染風險.
刁民無論點鬧政府,這個有充足疫苗而低接種率的現象証明了香港防疫做得好好。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 10:54 PM 發表

市民自己唔肯打,何必賴正苦?
香港正苦其實可做嘅唔系好多。
強勢政府可以有強勢政府的做法。港府既然已為大家準備了疫苗,就可以按部就班推行疫苗經濟。玩法係以疫苗經濟去推動疫苗接種,而不是倒轉頭要達到某個接種率才施行疫苗經濟。
亦即是話,港府要公佈未來某日會全面撤銷食肆及各行業的防疫措施,如果市民相參與新的疫苗經濟下的社區生活,市民請盡快打疫苗,否則市民就要多些留在家中過自己的防疫生活,冇打疫苗的市民亦可以自由進入沒有防疫措施的開放式社區生活,命係佢地自己的,中左招唔好怨政府,疫苗係免費供應。
疫苗經濟最基本的條件係疫苗真的可以令感染者不會出現重症。

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-6-11 07:34 AM 發表

有創意!

真正徹底!
最怕有人外地返港帶手信,一到港入酒店檢疫,但當晚就叫親友黎拎晒d手信走。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-11 12:38 PM 發表

最怕有人外地返港帶手信,一到港入酒店檢疫,但當晚就叫親友黎拎晒d手信走。
有疫苗與沒有疫苗的防疫概念可以完全唔同。
下一階段的疫苗經濟就係容許接種了疫苗及陰性檢測的外地人進入香港而無需隔離。新的防疫概念係靠疫苗而不再是外防輸入。沒有接種疫苗的人要自行加強防疫,不能再依賴政府。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-6-11 12:48 PM 發表

有疫苗與沒有疫苗的防疫概念可以完全唔同。
下一階段的疫苗經濟就係容許接種了疫苗及陰性檢測的外地人進入香港而無需隔離。新的防疫概念係靠疫苗而不再是外防輸入。沒有接種疫苗的人要自行加強防疫,不能再依賴政府。
在接種率不足50%開放疫苗限制,好難講台灣情況會否在港上演。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-11 12:54 PM 發表

在接種率不足50%開放疫苗限制,好難講台灣情況會否在港上演。
''以疫苗經濟去推動疫苗接種''

''港府要公佈未來某日會全面撤銷食肆及各行業的防疫措施. . . 中左招唔好怨政府,疫苗係免費供應。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-6-11 12:36 發表

強勢政府可以有強勢政府的做法。港府既然已為大家準備了疫苗,就可以按部就班推行疫苗經濟。玩法係以疫苗經濟去推動疫苗接種,而不是倒轉頭要達到某個接種率才施行疫苗經濟。
亦即是話,港府要公佈未來某日會全面撤銷食肆及各行業的防疫措施,如果市民相參與新的疫苗經濟下的社區生活,市民請盡快打疫苗,否則市民就要多些留在家中過自己的防疫生活,冇打疫苗的市民亦可以自由進入沒有防疫措施的開放式社區生活,命係佢地自 ...
依家的人唔肯打,有兩個原因;

1,香港疫情不嚴重。
2,對疫苗的影響有懷疑。

這些心理因素,用心理治理。
宣傳疫症隨時可以反彈。
宣傳疫苗安全性高。

肯定八月後未必有疫苗,而且一定要收費;每針500至1,000元。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-11 01:28 PM 發表

依家的人唔肯打,有兩個原因;

1,香港疫情不嚴重。
2,對疫苗的影響有懷疑。

這些心理因素,用心理治理。
宣傳疫症隨時可以反彈。
宣傳疫苗安全性高。

肯定八月後未必有疫苗,而且一定要收費;每針500至1,000元。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-6-11 01:02 PM 發表

''以疫苗經濟去推動疫苗接種''

''港府要公佈未來某日會全面撤銷食肆及各行業的防疫措施. . . 中左招唔好怨政府,疫苗係免費供應。
無打疫苗中招無問題,但太多人中對醫療服務會有壓力,影響都好大。
咩英變種及印變種,傳染力強。即代表呢兩隻變種離開人體係生存力強,到時不敢想像。

打咗疫苗中招都冇大件事,好快好番。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-6-11 07:16 AM 發表

呵呵,我真是懶得多說了
林鄭是我比較注意的特首
多提醒一下,用心去分析去年的逃犯條例內容
此人一肚子壞水,
還有林鄭真不知道一個根本台灣不會與香港籤條例
為什么拼命要通關?況且台灣當時正在大選
人家直接笑香港助英台
https://youtu.be/MiMUuQSIjjA
不敢想像

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-11 10:28 PM 發表
打咗疫苗中招都冇大件事,好快好番。
呢個我估計係睇下打邊隻中招會重症會死亡,黎緊一定有醫學機構去搜集資料研究比較。
如藥廠本身去行銷又有可能會諗計督數刷數據。

港畜唔肯打疫苗,講乜都無用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]