• 瀏覽: 16,632
  • 回覆: 215
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-10 13:25 發表

而則,管理地方同管理公司,是不一樣的
道理相近,體量不同。管理機構做得好就差不多了。管理地方截然不同;尤其是“民主”生態,反對派肆無忌憚,放暗箭、潑污水、拖後腿,香港仲誇張,可以公然引入外力……

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-10 13:25 發表

而則,管理地方同管理公司,是不一樣的
道理相近,體量不同。管理機構做得好就差不多了。管理地方截然不同;尤其是“民主”生態,反對派肆無忌憚,放暗箭、潑污水、拖後腿,香港仲誇張,可以公然引入外力……

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 08:56 發表

你的考慮大家明白.

其實, 黃C黑暴也本是自己人.
唯中美關係下.香港成了戰場,
好一些人成了棋子.
他們愚蠢不知.

要處理愚蠢的人, 打罵,管教是其中一種多法.可能有速效.

時至今日,好一些人移民,
等著日子過,他們會知在香港,
身在福中不知福.
真的,英國爸爸是真心的?
美加美由,便不可一切?

善惡到頭,終有報.
依家香港需要嘅唔系講道理,睇下香討就知,道理邊度講得掂。面對橫蠻無理的反對派,一定要畀牠們更蠻橫。

引用:
原帖由 GBKEN 於 2021-6-9 23:43 發表

是模式,不是人,不會再用商人治港,是不用商業模式管理香港
模式幾好,都要人去執行。
香港困難在“難以執行”。

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 11:30 發表

香港大學是有政治行政學.
但師資,都是一些偏西方, 又視野短淺的.
又算是台灣好一些高級政客(也有些是英美出名大學的博士).
水平仍然是不足.
好像,LSE 出名的1.5博士蔡英文.

中國的政治培養有一套.
就管香港事務的韓正,
已是高手中的高手.

所以,我真係奇怪,過去兩年暴亂.
d攪事的, 下場從未預估?
所以韓正把舵,梁振英睇住,何國柱把關。
大陸高人已經在香港布陣,依家香港人學嘢啦!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-6-10 12:08 發表

美國總統上任,身邊會有班顧問
不具公務員身分,可以在白宮走動
同幫總統處理好多政治議題
呢類政治任命顧問,總統落台就跟住離開
特首治理香港,不能只靠下面文官司長級官員
佢地官僚體制出身
不會也不敢幫特首出主意處理政治上紛爭
所以要做好呢個位,一定要有養班咁既人黎幫手
中央高層唔會咩野都識,身邊唔知幾多智庫提供意見
黑暴之亂其間,林鄭點講? 佢話成個政府只有警隊撐佢
其他人死 ...
北京大把顧問,他們一早心中有數。中共策訂數十年的事,當然包括香港亊務。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 01:47 PM 發表

其實你知唔知香港需要咩?

目前和未來,是科技發展,土地開發,
經濟進步.

這些都是智慧型管理。

要制社會秩序,而家警務處長已經做得好好.

這些理念,國內比香港人更清晰!

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 12:13 發表

香港政府始終不是獨立體制.
動亂期間, 去深圳聽取指示.

梁振英還是有一些智庫.
林鄭公務員體制.
結黨管營私.
或公費自己私底下養人.
有點怪異.
所以需要惡人把關,整鬼做怪的;質佢食屎。何國柱做得出有餘。

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 13:52 發表

其實你知唔知香港需要咩?

目前和未來,是科技發展,土地開發,
經濟進步.

這些都是智慧型管理。

要制社會秩序,而家警務處長已經做得好好.

這些理念,國內比香港人更清晰!
警務處長只比上一任好,敢保證下一任唔會係肥仔聰2.0?
警察唔換成大陸人根本冇辦法有效施政

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-6-10 12:55 發表
港府的政務官(AO)制度,正正就是一個培訓管理人材的制度,貪曾、葉劉、林鄭及近期的聶德權、李百全都是這個制度培訓出來。每年大學畢業,部份年青精英會被吸納人這制度內。

習近平、李克強都不是跟老爹學藝,而係從政務小官一步步爬上來。出身有如香港的政務官登上特首之位。香港回歸之後,只要將政務官的培訓稍作調整,配合新時代所需,港府的政務官體制會繼續成為培養港府管治人材的溫床。

長遠的目標,香港的 ...
十年前的事了;一位跟我學車的學生,她在中資大機構工作,談起那些機構的文化,她說“他們一早看不起香港人做生意的模式”,太落伍了。
但她沒有說明“大陸模式如何高妙”,因為她看不通。

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-6-10 11:30 發表

香港大學是有政治行政學.
但師資,都是一些偏西方, 又視野短淺的.
又算是台灣好一些高級政客(也有些是英美出名大學的博士).
水平仍然是不足.
好像,LSE 出名的1.5博士蔡英文.

中國的政治培養有一套.
就管香港事務的韓正,
已是高手中的高手.

所以,我真係奇怪,過去兩年暴亂.
d攪事的, 下場從未預估?
香港大學冇“政治”課,只有“民主”,民主只系政治的一種;在香港變咗“政治”獨家村。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 01:47 PM 發表

我成日覺得:如果我可以破除你俾人洗左腦果D效果,咁我一定可以破埋其他大部分人ge洗腦效果
所以我一向唔加你黑名單

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-10 17:12 發表

我成日覺得:如果我可以破除你俾人洗左腦果D效果,咁我一定可以破埋其他大部分人ge洗腦效果
所以我一向唔加你黑名單
系咩?咁真系可惜嘞。
連儍嘅都認同我嘅存在?即系當我儍姐。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 05:34 PM 發表

系咩?咁真系可惜嘞。
連儍嘅都認同我嘅存在?即系當我儍姐。
我E分人一向:
真傻ge救到就救
5毛就已經唔想理

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-10 23:15 發表

我E分人一向:
真傻ge救到就救
5毛就已經唔想理
咁牙?求求你將我歸入五毛一類。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]