• 瀏覽: 15,721
  • 回覆: 166
+3
你地真係唔識貨,台灣不知幾好,菠蘿可以當飯食,仲有茶葉蛋呀!哈!

有民主自由,可以排除萬難。

高尚港人,冇左冷氣就好難生存

引用:
原帖由 春天一留言 於 2021-6-8 12:17 AM 發表
去瑞士仲好過呆灣😎
去南朝鮮好過啦!

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-6-8 12:57 AM 發表

好多係澳門做幾年搵/儲到錢, 咪返過去自己開店 (公司唔少人係咁)
係澳門做嘢, 佢哋有啲幾個人合租一間, 慳唔少錢
食係公司食三餐, 返工放工搭公司車 (平時搭巴士, 都係三蚊一程), 返工衫都唔駛買因為公司有制服.
可以到拱北住嗎?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-6-8 03:32 AM 發表

高雄....... 又老又窮
2003年去過話連粵D都好過佢,應該係連粵U/W都好過佢

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-8 08:00 AM 發表

可以到拱北住嗎?
台灣人由澳門過拱北, 好似比較麻煩 (唔似港澳人有回鄉証, 而且佢哋拎既係外勞証), 所知都係住澳門.
至少, 我自己工作範圍內認識既台灣同事, 都係澳門住.

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-6-8 12:57 AM 發表

好多係澳門做幾年搵/儲到錢, 咪返過去自己開店 (公司唔少人係咁)
係澳門做嘢, 佢哋有啲幾個人合租一間, 慳唔少錢
食係公司食三餐, 返工放工搭公司車 (平時搭巴士, 都係三蚊一程), 返工衫都唔駛買因為公司有制服.
幾年前新聞仲報道有台灣偶象明星仔(唔紅),去澳門賭場打工,印象深刻.
呢條董乜乜,如果唔係有啲家底,去台灣等住食谷種

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-8 06:44 AM 發表
高尚港人,冇左冷氣就好難生存
呆灣7-8月, 有成37-8度.........

香港亂世, 咪返香港...
最好死係台灣

蠢過萊豬去呆娃

引用:
原帖由 gspqr 於 2021-6-8 11:18 AM 發表

幾年前新聞仲報道有台灣偶象明星仔(唔紅),去澳門賭場打工,印象深刻.
呢條董乜乜,如果唔係有啲家底,去台灣等住食谷種
可能做賭廳 (負責搵賭客), 因為要申請外勞額, 若然只做莊荷, 基本上申請唔到. (做呢啲搵兩年快錢返去)
一般台灣黎澳門做嘢既, 多數都係做operation, 而且通常都搵做過品牌酒店既 (有年資), 所以呢批人既人工相對比較好.

有幾個舊同事, 係澳門做咗兩三年後返咗台灣做嘢, 做返當地品牌酒店, 職位升咗, 但人工金額無變, 只係貨幣由澳門幣變台幣. 大概反映到兩地人工既差異. 有啲捱得耐啲既, 係呢邊做五六年, 返到去已經可以買樓.

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-6-7 03:42 PM 發表

2012,2017去過,機場完全無變過,市區跟胡志明市差不多
「西貢」Sài Gòn可能都好過台北

既然走咗, 千祈唔好返黎。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-6-7 08:09 AM 發表
香港係第一世界,台灣係第二世界,人往高處走,水往低處流。
深圳廣州先係第一世界,香港係第一尾第二頭,台灣就真係第二世界

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]