• 瀏覽: 4,300
  • 回覆: 57
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 05:28 PM 發表

新冠病毒能在體外存活多久?塑膠材質上高達3天 - 康健雜誌
"新冠病毒能在體外存活多久?塑膠材質上高達3天 - 康健雜誌" https://m.commonhealth.com.tw/amp/article/81202
https://chinese.aljazeera.net/me ... 人震惊的新研究新冠病毒能在某些物体表面
比多個媒體報導28天,簡單講前提係溫度20上下的陰暗環境。這不正是銀包的環境嘛?
好明顯西方資本媒體係有過濾這資訊。不希望更多人了解這資訊,估計係有資本寄望疫苗要大賣,必先有疫情大爆掛。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 05:40 PM 發表

美國報道?
病毒在人體內存活的條件最有利。
點解隔離21天就足夠?
黑心d講,“誰”最希望全球疫情大爆?“誰”最希望病毒無限變種?
純動機去反推,其實有心可以試下裝個彈弓比這個“誰”去踩。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 05:43 PM 發表

唔同意!黃人都系人,佢冇人性,唔算得系人。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-6-10 18:27 發表

還看不出政府無能想用
打疫苗推卸掉防疫責任
你話緊全世界的正苦呀!

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-10 17:47 發表

黑心d講,“誰”最希望全球疫情大爆?“誰”最希望病毒無限變種?
純動機去反推,其實有心可以試下裝個彈弓比這個“誰”去踩。
應該冇人系咁惗。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-6-10 20:49 發表

自己好好想想阿
為什么內地不同意林鄭的通關要求
因為香港接種率低。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 20:57 發表

因為香港接種率低。
只有接種率高,香港先正可以對外通關,通關先正可以重啟經濟。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-6-10 21:12 發表

這些都是政府應該解決的問題
不去解決,香港社會分化如此嚴重林鄭不知道?
制造一個問題來轉嫁自己的責任
最可憐的是香港底層市民,這些庸官完全脫離民意
連基本作秀都懶得做
當官的是解決問題的人,不如牽頭豬做特首都比他們強
香港目前的政治文化是“民主”,個個都當正自己系主,人人可以發聲,不過冇邊個聽人講嘢。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 09:20 PM 發表

香港目前的政治文化是“民主”,個個都當正自己系主,人人可以發聲,不過冇邊個聽人講嘢。
係時候推健康碼
香港人有接唔接種自由
政府有推健康碼自由,完全唔衝突
大陸就係用呢招
有個朋友住上海,佢係抗拒疫苗族群
堅定不打疫苗,想要等其他人打晒
形成群體免疫後,自己作為被保護的少數
就可以偷雞唔打,免於副作用的風險
但係而家上海疫苗健康碼越黎越多地方採用
有本事就宅在家裡,邊度都唔好去
結果呢個頑固份子咪死死地氣去打
已經唔係你一兩個人既事,而係大棚人的事
香港接種率低,一日未達成群體免疫
冇法全面開放,疫情會反反覆覆
影響所及,失業率會節節升高
冇野做人越多,社會問題又再出現
到時因為生活出問題被迫上街
已經唔係國安法可以擋得到
唔通要等明年換另一個特首黎收拾爛攤子?

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-6-10 10:32 AM 發表

人,係最難管。
將心比心,困住廿日,幾難頂,同坐監無分別。外來輸入漏洞點會無。好多野講就易。
所以政府用接種率去做防疫屏障,都要將現實情況如實反映比市民知。不是推波,而係要證明百密必有一疏,早兩天那三母女正是一大證明。
那些為反政府而不打疫苗的,我相信只係小數,而“呢個小數係無時無刻地,散播假資訊去阻嚇大多數去接種疫苗”。
政府到這刻也未知“可用何種角力方法去對抗這小數”。
用科學證明,“如何完 ...
好多人唔打針,某程度係因為香港疫情不痛不癢,未有真正見識過病毒既威力。假設香港touchwood講句好似印度台灣爆到9彩,以香港人執輸行頭慘過敗家既群體個性,一早就打曬,洗等你宣傳?仲會diu9政府無安排足夠人手幫佢地打針Tim啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]