• 瀏覽: 15,775
  • 回覆: 166
+3
蔣雅文條臭西呢

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-7 10:54 AM 發表
律師老公,應該喺香港都揾到下錢,大把地方可移民,點會選擇台灣,到兩岸統一時你係咪要再一次移民呢
律師老公還必須在香港工作吧,走不遠。

Cancel her HKID la

引用:
原帖由 numan123 於 2021-6-7 11:57 AM 發表

有x社會背景嘅人未必可以移民去美、加😏不過我唔係話佢老公
去到美加都只是最下等的“亞裔”,就連林書豪這樣出色的美籍土華都被歧視得要命,
未來10-20年中美都會惡鬥,美國社會反華的氣氛會非常濃厚,美國屁民哪裡分得清“中國人,台蛙“。
美華未來會很辛苦。

最憎呢啲假移民,唱衰香港,但又唔願意取消港人身分,外地撈唔掂又死返嚟。

引用:
原帖由 daniel47877 於 2021-6-7 07:36 AM 發表
十年前去過台北旅行,超級落後,打死都唔會再去呆島。
x2, 去羅湖好過。 30蚊車錢vs3000蚊機票。

小事一宗千祈吾好學秋生,衰衰鼠返香港

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-6-7 11:51 AM 發表

樓主,我表姐夫高雄人,嚟咗香港二十幾年,打死唔番佢,經濟差就算,民住黨十幾年,貪污好嚴重,好多工程豆腐渣,好多公司要賄賂地方里長,民意代表,先有運行,同市政府攞到牌照,批文,工程,犯咗事,搵d政棍做說項,遊說政府,法庭。隨時原告變被告
高雄,明知民進黨貪污,高雄政府欠債幾千億,錢去左官商的口袋,地陷6000個洞,地底氣爆,每逢下雨變水國,高雄人完全知道,但高雄人仍然照樣支持貪污的政權。
有立場就係咁,完全唔會理會對錯,唔再有良知,有的只係靠分化的敵對關係,只有自己友或敵人。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-6-7 12:18 PM 發表

大澳咪得囉。平日入大澳睇吓,退休一流。使乜去台灣咁遠。
但係假日就會嘈死迫死搭車排餐死,好難平平安安咁退休!

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2021-6-7 01:17 AM 發表
三個月內就可以經歷四十年從未在香港發生的事。
台灣疫情變得嚴峻,今年2月同律師老公莊耀金,帶着兩歲囡囡Martha移居高雄的董敏莉(Monie)報平安,她表示全台灣都升到第3級警戒區,要遵守限聚令及保持社交距離等。抵台3個月,她先後試過大停電、制水及地震,在香港生活40年從來未經歷過的事一次過經歷晒。

https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2021/05/facebook_704x369__2021052019513470189.jpg
記住唔好靜靜雞返來。

都係果句啦, 過左去千祈唔好死返來就得啦. 

唔好帶病毒回香港

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-6-7 01:02 PM 發表
最憎呢啲假移民,唱衰香港,但又唔願意取消港人身分,外地撈唔掂又死返嚟。
太多呢D扒街

原來佢已經四十歲。

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-7 02:06 PM 發表

但係假日就會嘈死迫死搭車排餐死,好難平平安安咁退休!
係。你要注意星期六、日,假期不能外出。

不過已經退休,咪喺屋企休息吓,星期一至五先出去。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]