• 瀏覽: 704,887
  • 回覆: 7,460
  • 追帖: 137
+745
引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-5-29 11:25 AM 發表
取締校協沒用的,取締黃L老師才有用,小的建議每間學校派個政委指導員之類,吾驚死班怕死膽小黃L都煩L死佢地,哈!
呆灣有軍訓教官,只針對學生而參與日常教學行政

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-5-29 11:53 AM 發表

廿年前飯焦鼓勵失業中產去教書,教書門檻愈來愈低

只是係大學畢業就可以申請當准用教員再補回教育文憑即教書牌,就可以轉為檢定教員,我的中學年代不少教習尸位素餐
其實之前仲衰...
早期既教師連大學學位都唔洗

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-5-29 11:57 AM 發表

其實之前仲衰...
早期既教師連大學學位都唔洗
中三以下連學位都不用

以前有文憑教師和學位教師,現在只淪為rankings

引用:
原帖由 40342 於 2021-5-29 11:50 AM 發表

為何你認為四十年以前的教師畢業後不會直入學校教書?
當年教小學的基本是師範畢業,早期是一年制,畢業後絶大部分都立即入職學校。
七十年代大學畢業生如任教津小是不受鼓勵的,更要隔年才增一薪點。
https://www.hkptu.org/rights/salary

當廿年教習有成70k人工😒

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-5-29 11:53 AM 發表

因為佢地係師範之前已經出黎做野
中學唔一定會直上師範
通常中學會考後就讀師範,只有極小數未能考入者才會重讀中學或工作,下一年再考。
我在中小學工作超過四十年(不是教師),七十年代以後,九成以上的教師都沒有其他工作經驗。

引用:
原帖由 paulaalan 於 2021-5-29 11:49 AM 發表
難得前排!我在廣州,一切如常!
師姐及國內平安,正常生活,就是最好!

引用:
原帖由 40342 於 2021-5-29 12:02 PM 發表

通常中學會考後就讀師範,只有極小數未能考入者才會重讀中學或工作,下一年再考。
我在中小學工作超過四十年(不是教師),七十年代以後,九成以上的教師都沒有其他工作經驗。
應該唔可能。七八十年教育界大擴充,學校同教職暴增,中學直上師範既畢業生係遠遠滿足唔到需求。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-5-29 12:01 PM 發表

https://www.hkptu.org/rights/salary

當廿年教習有成70k人工😒
要視乎職級,有7萬元的最少要主任級。

支持大叔!支持清算教畜!

支持大叔

引用:
原帖由 子時外圍的天才 於 2021-5-29 11:32 AM 發表

大叔,想請教下,鄭蟲太在黑暴期間有份帶隊破壞立法會,電視都直播埋,為何至今仍未被拉及抽後算脹?
蟲太有帶路比曱甴入去破壞?有無證據被捉到?佢有無被人見到非法集結?煽動暴動?
議事廳舉牌支持黑暴,國安法前唔算犯法。
佢倒插國旗,已經罰款5000。
你搞清楚當時嘅事實先,唔好撈到亂哂。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-29 12:10 PM 發表

蟲太有帶路比曱甴入去破壞?有無證據被捉到?佢有無被人見到非法集結?煽動暴動?
議事廳舉牌支持黑暴,國安法前唔算犯法。
佢倒插國旗,已經罰款5000。
你搞清楚當時嘅事實先,唔好撈到亂哂。
我更加認為,留返蟲汰、維維之流,比班yc選擇,更加係好事

外,可以塞住班死白皮嘅臭口,大條道理話比佢地聽,我地唔係無比泛民入閘㗎,不過入唔到嘅就係佢地本身有問題,香港依然有選舉

內,可以比班小yc打jj,當然留返d屎味嘅朱古力佢地食,阿爺唔在乎

我真心希望,如果只有一個曱甴可以入閘,果個係維維,以後維維就係yc代表

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-29 12:02 PM 發表

師兄及國內平安,正常生活,就是最好!
國內現在比香港好。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-5-29 12:05 PM 發表

應該唔可能。七八十年教育界大擴充,學校同教職暴增,中學直上師範既畢業生係遠遠滿足唔到需求。
一個身處其中的人,會不知當中情況?
七十年代,教師與班級比例小學是1.1,而且那時有三間師範,畢業生基本上足夠供應。
若果真的無法請到合資格的,亦可請沒有讀過師範的,稱為乙級教師,基本上沒有加薪點,但任職者可申請讀師訓班,畢業後便相當於師範畢業。

報到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]