• 瀏覽: 1,415
  • 回覆: 11
因為巴士版,有人俾左條南早好link,係關於城巴新巴專營權

於是我google個「新巴專營權」

搵到呢條link

https://www.hk01.com/01觀點/617767/真正需要重組交通規劃的是香港政府

新巴和城巴的營辦商近日表示計劃重組港島區巴士路線,並不排除再申請加價。對小市民而言,這無疑是壞消息,令生活成本百上加斤。但隨着更多鐵路線進佔本來沒有鐵路服務的區域,巴士、小巴的服務和收入勢必受限。交通成本看似成為兩難困局,但其實並非不難解決,問題在於政府是否有決心。

解決港鐵的車務及票價問題,不可能不觸及巴士服務。鐵路和巴士是香港兩個最主要的公共交通工具,而且部份路線接近,有可替代性及競爭關係。若然政府以港鐵物業收益補貼乘客票價,巴士必然面對極大挑戰。若然加價,可能令乘客更加抗拒;若然減價,則可能承受虧蝕風險。因此政府必須全盤規劃,重構與專營巴士公司的關係,甚至對不同程度的巴士服務公有化持開放態度。

其實過去一年,政府已對交通事業介入甚多,包括透過保就業計劃向巴士公司等提供資助,又以交通津貼補貼市民乘搭巴士等。巴士服務看似是商業活動,實際上政府往往要以公帑補貼。如此情況並不見得健康,例如公司盈利時可自己收取,但蝕錢時則可向政府求助。政府實在需要重組交通規劃,確保以乘客福祉為依歸。

-----------------------
根本巴士都開始逐漸做唔住

公帑補貼,絕不健康!

反觀港鐵,盈利屢創新高!尤其屯馬線全通,必定一通車,即極受歡迎!令港鐵盈利創史上新高!

亦會令巴士沒落,紅小更因此幾乎全面消亡!

根本應借此開展

2022起 - 取消紅小,只剩綠小。於是可以綠小與專利巴士逐漸融合

2027 - 所有專利巴士專營權延至6月30日,與九巴看齊

7月1日起,實施新加坡模式,只有兩大公交集團,經營巴士及鐵路
戴通佔其中一間
另一間,則為載通以外的公司

每區盡量有兩間公司的巴士線

迎接2024巴黎奧運年
中法建交60周年
引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-3 09:40 PM 發表

搵到呢條link

https://www.hk01.com/01觀點/617767/真正需要重組交通規劃的是香港政府 ...
賺錢等于健康??

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-5-3 22:11 發表

賺錢等于健康??
未必

但不斷蝕錢,要政府不斷補貼,肯定不健康!

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-3 09:40 PM 發表

搵到呢條link

https://www.hk01.com/01觀點/617767/真正需要重組交通規劃的是香港政府 ...
有好多人都係寧願搭巴士都唔想逼地鐵

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-3 10:14 PM 發表

未必

但不斷蝕錢,要政府不斷補貼,肯定不健康!
政府補貼有咩唔健康?

公共交通的目的系咩?

公共交通首先要滿足市民日常出行需要,先睇整體社會效益

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-5-3 22:40 發表

政府補貼有咩唔健康?

公共交通的目的系咩?

公共交通首先要滿足市民日常出行需要,先睇整體社會效益
問題係

港鐵坐擁巨大日常運作盈利,而且只會不斷上升

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-3 22:46 發表

問題係

港鐵係屬於壟斷
反而應該將九鐵復活,引入競爭

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-3 10:46 PM 發表

問題係

冇物業補貼地鐵蝕到趴喺到。
還有唔好以為巴士區唔buy你,post去第二個區就大把人buy你。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-5-3 23:17 發表

港鐵係屬於壟斷
反而應該將九鐵復活,引入競爭
九鐵復活?唔太好

唔好重設兩個系統的票閘

所以,深圳地鐵的模式,值得效法!

雖然4號線係港鐵,其他係深圳地鐵,但都可以一票直通深圳地鐵各線

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-4 07:45 發表

九鐵復活?唔太好

唔好重設兩個系統的票閘

所以,深圳地鐵的模式,值得效法!

雖然4號線係港鐵,其他係深圳地鐵,但都可以一票直通深圳地鐵各線
九鐵復活不等如要裝閘機
一樣可以聯網收費

但係不可以港鐵一鐵獨大

引用:

搵到呢條link

東九龍已有新城及九巴營運

引用:
原帖由 dontbitconned 於 2021-5-3 21:40 發表

搵到呢條link

都唔係嘅,條中環灣仔繞道開佐後可以開啲由中上環、金鐘同灣仔開出,直達來往東區各地嘅點對點路線。

好好運用道路幹線系統開多啲特快線就可以同港鐵保持競爭力。

主題標籤 #港鐵
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]