• 瀏覽: 1,030,641
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-30 11:02 AM 發表

今早看了陳師兄這篇,得一個結論,越讀得白皮書多,越搞唔清世局。陳師兄從前的分析不成,後來看通了中國部份,成為中國專家了。現在睇世界,又走回死胡同!
歐元領導和美元領導有分別嗎?
美元印錢,歐元不是嗎?
貨幣不走回反影生産力就係資本虛浮遊戲!
印錢,宋朝已印,就係知唔掂,印左三次不印!明朝印過,亦知會出事,叫停!這種自制力,祗有漢儒文化才能做到;白皮,無論歐洲白皮還是美洲白皮都不能。
世界想得救, ...
大陰帝國當年用鴉片荼毒我國,用無生產力的毒品黎割韮菜,清朝大量白銀外流🤬🤬🤬老美依家換個方式叫印銀紙,靜雞雞偷走我哋既財富!

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-4-30 02:16 PM 發表

莫非日笨的避彈衣只做到機關槍大炮打唔入,無話手槍打唔入
咁佢又冇話打手槍打唔入。
導彈防禦系統都係防導彈。

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-4-30 10:57 AM 發表
真定假.
難兄難弟.
好似話美領事叫美國人盡快回國WOR...

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-30 01:26 PM 發表

日本那種是精神上的偏執。並不完全等同認真,就像有人走潔癖,衣服上有一點污漬,就洗洗洗,不停的洗,有人見了,就話:你睇,他們做事多認真,不洗乾淨不停手
日本人的禮貌,秩序並唔係由心而發去做出來 ! 係自小就灌輸必須要做的群體性強迫性任務 ! 因為係不情願由細到大都要做所以好多人會抑鬱 ! 日本的自殺率都好高 !

引用:
原帖由 muihin 於 2021-4-30 02:41 PM 發表

好似話美領事叫美國人盡快回國WOR...
咁阿三變種可能會引致老美大爆發。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-29 07:41 PM 發表

我係你的話,聽見佢講嘢係無腦黃人,即刻調頭走開,除非公事上必要接觸外,會當佢係陌生人,閒談都費事,黃人思想係冇理性邏輯可言,你講一千次一萬次都改變唔到佢哋思維,無謂浪費精神,而且喺公司內非公事的政治爭拗,對你亦冇好處。
同意呀!黃人根本入哂魔, 只接受黃色資訊, 唔好話黃同事, 我而家連黃朋友也不回應😬

引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-30 03:00 PM 發表

咁阿三變種可能會引致老美大爆發。
會唔會係大師話的,其中一個水,禍水!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-30 01:51 PM 發表

講真,成個海都污染了,咩代價才交賠得起??這是用錢和政治利益來衡量的野??
係嘍!咩代價先可以抵銷到日本仔排核廢水落海嘅錯呢???

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-29 08:40 PM 發表

天竺仲未有農講所https://6.share.photo.xuite.net/lmh1234/16f6a5d/13776498/719335915_m.jpg
講開又講,師兄有無去過廣州農講所?舊址仍在,不過生滿雜草,很多蚊

當年毛太祖夫婦就住在農講所,毛太祖日日教化國民黨幹部,日積月累,令到後來中共能夠策反很多國民政府官員,或者令官員同情中共

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-4-30 04:24 PM 發表

講開又講,師兄有無去過廣州農講所?舊址仍在,不過生滿雜草,很多蚊

當年毛太祖夫婦就住在農講所,毛太祖日日教化國民黨幹部,日積月累,令到後來中共能夠策反很多國民政府官員,或者令官員同情中共
農講所就系市中心,一號線地鐵農講所站,離熱鬧的北京路步行街一個地鐵站,1公里距離,旁邊就系廣州市兒童圖書館,個個星期一堆細路,邊荒蕪?而且果度系愛國教育基地,每一屆小學生都有一個活動,需要家長帶去果度打卡,之后回家寫作文,點解我了解,因為我尼個學期帶我過豆丁過去農講所打卡又帶過去隔壁借圖書

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-30 05:20 PM 發表

農講所就系市中心,一號線地鐵農講所站,離熱鬧的北京路步行街一個地鐵站,1公里距離,旁邊就系廣州市兒童圖書館,個個星期一堆細路,邊荒蕪?而且果度系愛國教育基地,每一屆小學生都有一個活動,需要家長帶去果度打卡,之后回家寫作文,點解我了解,因為我尼個學期帶我過豆丁過去農講所打卡又帶過去隔壁借圖書
我超過十年無去過喇,可能而家整理過喇,今年中共百週年,應該要執靚佢既

農講所既歷史,其實大家都應該要認識;當年毛太祖在此訓練文職幹部,而周恩來在黃埔軍校訓練軍校學生,國民黨文武官員,都受中共薰荼,影響深遠

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-4-30 05:43 PM 發表

我超過十年無去過喇,可能而家整理過喇,今年中共百週年,應該要執靚佢既

農講所既歷史,其實大家都應該要認識;當年毛太祖在此訓練文職幹部,而周恩來在黃埔軍校訓練軍校學生,國民黨文武官員,都受中共薰荼,影響深遠
太祖詩有云: 「飲茶粵海未能忘」,此之謂歟 ?  

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-4-30 05:43 PM 發表

其實,農講所的創辦人是彭湃。教員祇是其中之一,真的是教員。但教員一篇《湖南農民運動考察報告》就指明咗中共革命的方向!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]