• 瀏覽: 5,249
  • 回覆: 28
2021年初,中國經濟繼續穩步增長,推動這一全球第二大經濟體前行的依然是房地產和出口等熟悉的行業。

https://cn.wsj.com/articles/中國經濟仍靠房地產和出口拉動-11618367411

如果經濟依靠房地產就係奴隸嘅話,中國同胞咪好多做咗房地產奴隸?

如果香港人要依靠中國發展經濟, 所以香港人係奴隸,
咁樣依靠出口拉動經濟嘅祖國同胞算係咩呢?

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
你受到咩打擊呀?

成日玩嘛D數字遊戲,你以為個個腦殘? 一個房地產增長大,就表示全中國靠房地產及出口拉動?

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-27 12:21 PM 發表
你受到咩打擊呀?

成日玩嘛D數字遊戲,你以為個個腦殘? 一個房地產增長大,就表示全中國靠房地產及出口拉動?
係你覺得自己特別聰明姐!!

無論祖國同胞,香港人,都係鍾意買樓㗎啦,你覺得佢哋係地產奴隸嘅,你咪唔好買樓成世租囉!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-27 10:33 發表
2021年初,中國經濟繼續穩步增長,推動這一全球第二大經濟體前行的依然是房地產和出口等熟悉的行業。

https://cn.wsj.com/articles/中國經濟仍靠房地產和出口拉動-11618367411
大陸高樓價系將人分布得較為均勻的方法之一。所以三軍未動,地鉄先建成。
香港高樓價系控制人口增長。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-27 01:06 PM 發表

係你覺得自己特別聰明姐!!

無論祖國同胞,香港人,都係鍾意買樓㗎啦,你覺得佢哋係地產奴隸嘅,你咪唔好買樓成世租囉!
只系你特別on9而,但鬼佬既新聞後就亂咁吠

中國內地房地產佔GDP只有10%,比美國更低
你只不過只另一頭被洗腦,中國經濟靠房地產而己

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-28 12:25 PM 發表

只系你特別on9而,但鬼佬既新聞後就亂咁吠

中國內地房地產佔GDP只有10%,比美國更低
你只不過只另一頭被洗腦,中國經濟靠房地產而己
你講乜都冇所謂啦,你覺得人哋買樓係地產奴隸嘅,你咪唔好買囉!

使唔使樓價跌到負資產,人哋妻離子散,等你買樓啊?

房地產是蓄水池,美國增發甘多貨幣,全世界一起通脹,人民幣跟住超發,沒房地產吸緊點水,通脹脹到邦邦聲,但國內租金,物價還是在大部分市民承受範圍,政府也推出便宜的公租房對沖

大陸租金低喎. 租金低的話, 樓價話之佢炒到上天. 樓價高只係一線城市市中心既假象. 你去惠州睇下高唔高. 惠州去羅湖都無上水去中環咁遠.
香港劏房呎租貴過凱旋門, 點同. 你試下深圳D 爛樓一百呎房仔租四千蚊, 睇下有無人租. 四百蚊就差唔多.

仲有, 大陸既房企敢囤地炒樓, 即時比阿爺照肺限貸.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-28 08:33 PM 發表
大陸租金低喎. 租金低的話, 樓價話之佢炒到上天. 樓價高只係一線城市市中心既假象. 你去惠州睇下高唔高. 惠州去羅湖都無上水去中環咁遠.
香港劏房呎租貴過凱旋門, 點同. 你試下深圳D 爛樓一百呎房仔租四千蚊, 睇下有無人租. 四百蚊就差唔多.

仲有, 大陸既房企敢囤地炒樓, 即時比阿爺照肺限貸.
系,廣州最貴的珠江新城平均10-15萬,但40分鐘外的佛山,番禺,蘿崗,好多還是2-3萬,二手一萬幾,沒錢的還是可以穩到自己的上車盤。而且大陸地鐵,公交便宜,就是出門上班早個半小時,但這樓價在社會大眾承受範圍,不足以令到整個社會產生太大動盪,有屋住,物價可以接受,政府整多點交通工具,建設多點公園娛樂設施,醫院,商場,就基本能化解好多社會矛盾,人嘛,最緊要系生老病死,衣食住行

而且搞多點地鐵,高鐵,醫院,公園又可以拉動基建和經濟循環,建築隊,鋼鐵廠,水泥廠,好多都系窮人,經濟,消化掉多印的貨幣,這個循環邏輯,中共還是計算得好清楚的

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-28 08:25 PM 發表
房地產是蓄水池,美國增發甘多貨幣,全世界一起通脹,人民幣跟住超發,沒房地產吸緊點水,通脹脹到邦邦聲,但國內租金,物價還是在大部分市民承受範圍,政府也推出便宜的公租房對沖
內地樓價高,主要發生在一線城市,這當然多得美國QE,同中國經濟火熱啦

但事實,中國2,3線城市樓價好低

中國GDP各細項比重:
1. 消費:40%
2. 資本形成:43%
3. 政府支出:17%
4. 出口:18%
5. 進口:17%

房地產?出口?連數據都唔識睇,出乜鬼分析,本身個標題就錯。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-28 08:25 PM 發表
所以,高地價,從來都唔影響其他產業發展,香港嘅問題係,香港政府領導下,香港產業,失去競爭力。

因為,香港經濟失去競爭力,地產業嘅GDP佔香港經濟分數越來越大。

但係香港地產業爆破,根本解決唔到香港問題,香港大部份嘅中產,其實都係賺緊有錢佬嘅錢,香港大部份嘅財富,儲存在房地產,所以,如果房地產爆破,中產根本亦都冇價值。

香港根本問題,就係應該要發展產業。特別係支持人口嘅產業。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-29 10:08 AM 發表

內地樓價高,主要發生在一線城市,這當然多得美國QE,同中國經濟火熱啦

但事實,中國2,3線城市樓價好低
你的意思是香港做二線城市,來滿足你的買樓需要?

樓價跌到負資產,人哋妻離子散,等你買樓啊?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-27 10:33 AM 發表

"""怎樣才算奴隸研究"""
好慘,好慘
尼采講過:E個係主人的時代

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]