• 瀏覽: 1,030,664
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 theyuen2000 於 2021-4-19 12:14 PM 發表

只要臭港垃圾會多幾個好似依位波蘭議員,就唔會攪成今日咁。擺明車馬歧視外族!吹呀!
12271007 12271008
議員只係吹水佬,鳩吹乜嘢都唔使負責任,政府落實決策先最重要。
匈牙利就堅決執行拒收難民政策,歐洲法院裁決算條毛。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-4-20 12:55 PM 發表

我知道的簡體字並不是中共"造"出來的。而是從康熙字典或永樂字典裡,把同音同義或異音同義既字的"簡筆"體抽出來規範為常用漢字,目的是為了加快認字減低文盲。我好細個就識睇簡體字,為免被人同學話"新移民"所以都係扮唔識。馬交賭場大酒店已經以簡體字為主。觀望未來幾十年,繁體字有可能會漸漸變成一種藝術體。
依個話題以前都講過好多次,清末民初已經有人提議漢字簡體化,國民政府教育部已經制定文字簡體化政策,但受到好多老古董學者反對,吵吵閙閙一輪之後,遇上日本侵華戰爭全面爆發,國民政府再冇精力去處理,最後不了了之,但解放區內就繼續推行簡體字教育。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 12:45 PM 發表

厲以寧係中國經濟學家,曾任北大光華管理學院院長,博士導師,李中堂進修經濟學博士就係師從厲以寧,厲以寧係自由資本經濟學深入骨髓的人,即係信奉西方嗰套所謂自由經濟,李中堂拜佢為師,可想而知都係自由經濟信徒。自由經濟有幾堅?睇下今日尾國同歐洲副屎樣就知道,特別係凸區政府迷信的政府積極不干預政策,由班地主佬主宰臭港經濟,就明白自由經濟係乜嘢貨色,講到尾就係財主佬財團話事,小政府要配合資本家利益,咁美其 ...
謝謝大橋兄的高見 👍

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-4-20 12:55 PM 發表

我知道的簡體字並不是中共"造"出來的。而是從康熙字典或永樂字典裡,把同音同義或異音同義既字的"簡筆"體抽出來規範為常用漢字,目的是為了加快認字減低文盲。我好細個就識睇簡體字,為免被人同學話"新移民"所以都係扮唔識。馬交賭場大酒店已經以簡體字為主。觀望未來幾十年,繁體字有可能會漸漸變成一種藝術體。
成為寫暉春專用字
一樣可以代代相傳

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-4-20 09:22 AM 發表

https://youtu.be/NTpQNNjTBO8
謝師兄😊

講開良心傷人,順便講返良心H&M。
噚日瑞典傳霉報導H&M係去年因 covid 19 得到瑞典政府20億克郎嘅援助,
良心公司將個筆錢分畀股東而唔係補償員工嘅損失。
有員工透露佢地除咗每月支薪少收over1000克郎,仲冇埋佣金,
得到嘅只係H&M發出100蚊嘅購物card.

引用:
原帖由 atang 於 2021-4-20 03:40 PM 發表
講開良心傷人,順便講返良心H&M。
噚日瑞典傳霉報導H&M係去年因 covid 19 得到瑞典政府20億克郎嘅援助,
良心公司將個筆錢分畀股東而唔係補償員工嘅損失。
有員工透露佢地除咗每月支薪少收over1000克郎,仲冇埋佣金,
得到嘅只係H&M發出100蚊嘅購物card.
良心之光,可以做世界燈塔!

習近平博鰲論壇原音版:

https://youtu.be/O1w9SBHoDFw

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-19 20:44 發表

臭港正加緊進行跟外國商談氣泡旅遊,考慮放寬酒吧丶健身中心。。。。
隱隱覺得政府有人“慌死”個疫情會清零咁。

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-4-20 03:44 PM 發表

良心之光,可以做世界燈塔!
而且可以持劍衞道

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-4-20 03:47 PM 發表

隱隱覺得政府有人“慌死”個疫情會清零咁。
都已經唔系隱咯,每次接近清零、正苦就放寬措施,提出旅遊氣泡時,然後疫情反彈。呢支歌系單曲循環。。。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-20 04:08 PM 發表

而且可以持劍衞道
入水可以做浪裏白條🤣

引用:
原帖由 cool_stone 於 2021-4-20 09:36 AM 發表

一個在香港唔係三大(聽聞讀超過三年而且成績唔好)畢業既人一入耶魯(其間仲要疫情下走返香港)就可以兩年高分完成碩士學位,話唔係政治交易打死都唔信。
陳穎欣講讀咗六年嶺大先畢業, 冇民主光環點可能入到yale大學。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-19 09:37 PM 發表
記憶中自從中日建交後,中國冇講過日笨係戰敗國,叫做維護下日笨的自尊心( 如果有的話),依家就冇面畀,提醒小日笨你係戰敗國身份,上世紀30年代的侵華舊帳未同你算,一個侵略者戰敗國有咩資格學人講人權,草泥馬。

4月19日,外交部發言人汪文斌主持例行記者會。有記者就美日領導人會晤及雙方聯合聲明中的涉華內容提問。

在人權問題上,日美兩國對中國人民和世界人民是有欠帳的。日本上世紀30年代發 ...
這D 咁正義正氣的報導, 幾時港台先會報,

好想快D 炒九成港台人 和記者,

引用:
原帖由 boco2002 於 2021-4-20 04:24 PM 發表

陳穎欣講讀咗六年嶺大先畢業, 冇民主光環點可能入到yale大學。
屯門那所「大學」=三本大學之末

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]