• 瀏覽: 4,574,588
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 519
+597
引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-10 07:53 PM 發表

好多謝K兄花時間回應在下

小弟並非挑戰K兄嘅解讀,但的而且確索羅斯在98年7~8月時嘅追擊已經唔係第一次同港府交手,97年10月已經衝擊過一次,當時金管局出嘅唯一招數就只係挾高港元利息,所以任志剛被人叫做『任一招』,亦係令到股市插得好應!  所以去到98年大決戰,索羅斯等一班對沖基金已經預期『任一招』係會出挾高息嘅果一招。

300厘索羅斯係唔怕,3000厘索羅 ...
師兄嘅分享同我嘅印象一致

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-10 07:53 PM 發表

好多謝K兄花時間回應在下

小弟並非挑戰K兄嘅解讀,但的而且確索羅斯在98年7~8月時嘅追擊已經唔係第一次同港府交手,97年10月已經衝擊過一次,當時金管局出嘅唯一招數就只係挾高港元利息,所以任志剛被人叫做『任一招』,亦係令到股市插得好應!  所以去到98年大決戰,索羅斯等一班對沖基金已經預期『任一招』係會出挾高息嘅果一招。

300厘索羅斯係唔怕,3000厘索羅 ...
首先我從來無講過你解讀錯誤,只是將問題從表面化去解讀,而你舉出的數字和時間序我亦不會質疑,問題就是這些歷史,大家只要有心機,都可以查找得到,是嗎?
問題就是所有事情已經發生了,既然發生了,就用結果來定義,如果索羅斯一早安排好,即使300厘息都可以平倉,但為什麼不去這樣做呢?這就是問題不能如果?例如:我在某價位如果賣了就賺一倍,但現實輸了就是輸了!
如果講香港因為和大鱷去鬥,而搞到香港息抽高而影響正常做生意,這點更加奇怪,不去怪外資大鱷反而去怪在還擊長香港政府?
既然任一招得一招,而索羅斯就輸兩次,怎樣去完這個故事呢?我知很多人認為股市跌會影響香港整體形象和能力,這種擔憂是對的,但在戰鬥其間,相互攻防有死傷是必然的,重點就是最後要全勝,而香港政府基業沒有失手,就有將來翻盤和延續的能力,反之在風頭火勢,殺錯良民有之,唔好彩路過傷及亦有之!我們不能神化外來大鱷的能力,原因就是他們仗賴美國的霸權主義,同時亦看輕中國的能力,這才是我想講的重心!
我講金融風暴是講既然大鱷知道進退,同時亦明白香港政府玩法,但都輸,難道這是幸運嗎?如果這樣認為,我就無補充,如果不是,就要舉出反證出來,只是大鱷太貪心,所以輸了,本來可以贏,後來變輸?
既然沽空港幣或沽空港股要用港元,本身香港就無得輸,美元儲備和中國所有美元儲備只是一種用來麻痹對手的虛招,本身抽高利息已經無得輸了。大家可以看到任志剛被稱為任一招,本身是貶意,說明任總只懂一招,但如果一招可以ko對手,又何來要兩招呢?
本來這個事件是非常簡單的,但為何解讀到複雜呢?這就是將對手看得太神化了,索羅斯是人,人是貪婪的,但重點是西方霸權主義會認為奴隸不會反抗,即是反抗都是這三兩招(我不是說中國人的奴隸,平而是對手思維是認為這樣),森林理論,成王敗寇,沒什麼可說,但坊間到今天還是說成過程是索羅斯大意,說成回歸後的香法政府好彩數,為什麼這種思維呢?因為當年到今天,香港政府內部有太多針,故此當時港府放出消息就是用美元儲備來鬥,這點正常不過,當你投入大量借貸港元時,就自動抽高銀根,故此抽高銀根是要配合時間性的,並不是你沽就抽高,這個理論其實和近期散戶追擊華爾街大鱷一樣,同樣問題,錯誤一樣,這除了自信太強和貪婪之外,我都解釋不到索羅斯為什麼會輸?

討論問題是本意,不用太介意我的說詞,擦出火花是對事,不會影響大家在此的討論氛圍,同時亦不用客氣,我說錯了要炳可也,我回應不到,我會道歉,我不是一定對的!我都要從大家討論中去學習,有時你們討論過程裡我得到啟發都經常有之事!

根本太多人用老美西框架當左做真理
事實阿爺已經不只一次係金融領域上打臉老美
就算不能大勝對手,起碼立於不敗之地
話阿爺係門外漢果班真係活係井底

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-10 09:14 PM 發表
根本太多人用老美西框架當左做真理
事實阿爺已經不只一次係金融領域上打臉老美
就算不能大勝對手,起碼立於不敗之地
話阿爺係門外漢果班真係活係井底
唔系批評香港的從政人員,到而家爲止。香港政評或者從政者,大多數思考問題的方式或者佢哋從小所學到的理論,都是從西方學習的。呢樣嘢從五四運動開始,即所謂全盤西化,喺呢箇過程中會出現魯迅所講嘅,將髒水與孩子一起倒掉的故事。無法跳出西方設置的梏桎當中。

題外話 97金融風暴 其實係唔係美國錯失時機 如果喺回歸之前發生 喺英國控制之下 索羅斯可能已經贏咗 但係拖到回歸之後 話事權在中國 大家拚實力就輸咗 係英國為咗面子 回歸之前唔搞事 回歸後諗住落中國嘅面子 順便搵一大筆 定係只係巧合 橫掃亞洲各國 全部都贏 儲夠資本就嚟香港

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 21:43 發表
題外話 97金融風暴 其實係唔係美國錯失時機 如果喺回歸之前發生 喺英國控制之下 索羅斯可能已經贏咗 但係拖到回歸之後 話事權在中國 大家拚實力就輸咗 係英國為咗面子 回歸之前唔搞事 回歸後諗住落中國嘅面子 順便搵一大筆 定係只係巧合 橫掃亞洲各國 全部都贏 儲夠資本就嚟香港
回歸前割嘅係港英政府韮菜, 目的何在?

引用:
原帖由 kallan 於 2021-4-10 08:57 PM 發表

首先我從來無講過你解讀錯誤,只是將問題從表面化去解讀,而你舉出的數字和時間序我亦不會質疑,問題就是這些歷史,大家只要有心機,都可以查找得到,是嗎?
問題就是所有事情已經發生了,既然發生了,就用結果來定義,如果索羅斯一早安排好,即使300厘息都可以平倉,但為什麼不去這樣做呢?這就是問題不能如果?例如:我在某價位如果賣了就賺一倍,但現實輸了就是輸了!
如果講香港因為和大鱷去鬥,而搞到香港息抽高 ...
我記得當時朱總理有講野(佢好鍾意講野) !
佢話香港政府放膽動用儲備去還擊 ! 如果唔夠仲有國家的萬億儲備做後盾 !
佢話好老定根本係冇可能輸的 ! 結果當然照佢所講 !
然後索羅絲就不停講話香港政府打矛波所以先會贏 ! 都痴九線你想整死香港仲同你玩市場經濟 ?!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 09:43 PM 發表
爲咗面子?睇得嬰國噤偉大。當初嬰國系西方世界第一個承認中華人民共和國的國家時也是面子?

嬰國系攪屎棍,祇看重自己的利益。所謂無寶不落,嬰國喺鄉港嘅利益好大,例如大貓銀行及一堆嬰資洋行的。並非只是老尾隻狗噤簡單。。。

引用:
原帖由 ecwce 於 2021-4-10 09:50 PM 發表

回歸前割嘅係港英政府韮菜, 目的何在?
唔可以咁講 如果香港官員跟足美國規矩咁玩 積極不干預政策 可能已經輸咗 90年代嘅時候 我記得雷鼎鳴大大聲聲講 香港應該行積極不干預政策 令市場自由發展 何況輸咗嘅係香港人 對英國根本不痛不癢 但係回歸咗中國 好多嘢都不能控制 結果輸咗 就好似樓主咁講 中國並不會跟你美國嗰套政策 香港金融政策 去到有危機嘅時候 都係中央話事

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 22:15 發表

唔可以咁講 如果香港官員跟足美國規矩咁玩 積極不干預政策 可能已經輸咗 90年代嘅時候 我記得雷鼎鳴大大聲聲講 香港應該行積極不干預政策 令市場自由發展 何況輸咗嘅係香港人 對英國根本不痛不癢 但係回歸咗中國 好多嘢都不能控制 結果輸咗 就好似樓主咁講 中國並不會跟你美國嗰套政策 香港金融政策 去到有危機嘅時候 都係中央話事
其實積極不干預政策同打大鱷有咩關係?
唔干涉你仔女嘅決定/選擇 = 任由人嚟蝦你嘅仔女 ?

引用:
原帖由 kallan 於 2021-4-10 08:57 PM 發表

如果講香港因為和大鱷去鬥,而搞到香港息抽高 ...
多謝K兄指點,睇事件要睇最終結果我非常認同,成王敗寇嘅道理亦當然明白。

但我首先要強調,我本人絕對唔會神化呢啲仆街大鱷,佢哋嘅技倆只係以大欺小,再加上旁門左道嘅欺騙手段去搵食而已,被拒哋狙擊過嘅弱小國家其實造成唔少人間悲劇,呢啲無人性嘅資本吸血魔鬼我宜得佢早啲冚家鏟! 我只不過係回帶敘述番成件事嘅過程,百分百不含什麼讚賞或神化呢啲大鱷嘅用意。

講返大鱷嘅狙擊,其實喺98年大決戰前嘅幾次衝擊表面上金管局用挾高利息打退咗佢哋,但就發現大鱷其實在期指已經贏咗錢,當時大鱷的確係成功,所以當時市場好慶!指責大鱷當咗香港係提款機! 模式就係先造好期指空倉,跟住沽空港元,港府挾高息,股市瀉,大鱷期指空倉食糊,然後拜拜! 所以有傳聞話係有人逼政府唔可以再得『任一招』,次次因捍衛港元而令股市同期指被人蹂躪! 以致後來有港府直接進入股市作最後對決嘅場景出現。 相反,如果決戰一役仍然得一招嘅話,睇怕結果係班仆街大鱷照樣會贏大錢!

另外,我個人(以前接近係金融行業)真係唔敢睇少幾千厘息嘅可怕同殺傷力,以往嘅歷史係若果利息瘋狂地上到過千厘甚至幾千幾萬厘,即代表呢個經濟體或貨幣係快將倒下,我大膽相信任一招,或曾蔭權,甚至中央亦明白呢個危險性!所以唔敢冒咁大風險將利息無限咁抽高!

再次講聲, 好開心有機會跟K兄互相交流, 我又學到嘢啦 !

引用:
原帖由 ecwce 於 2021-4-10 10:28 PM 發表

其實積極不干預政策同打大鱷有咩關係?
唔干涉你仔女嘅決定/選擇 = 任由人嚟蝦你嘅仔女 ?
咁你咪就要問返當年行積極不干預政策嘅官員啦 當年佢哋講 金融中心 就係要香港政府完全不干預市場運作 想當年其實我都覺得好有問題 亞洲金融風暴之後 就更加證明我諗嘅係冇錯 想當年我同好多人討論 但係個個都話市場自由重要 唔係就冇資金嚟香港 做唔到金融中心

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-10 22:31 發表

咁你咪就要問返當年行積極不干預政策嘅官員啦 當年佢哋講 金融中心 就係要香港政府完全不干預市場運作 想當年其實我都覺得好有問題 亞洲金融風暴之後 就更加證明我諗嘅係冇錯 想當年我同好多人討論 但係個個都話市場自由重要 唔係就冇資金嚟香港 做唔到金融中心
我O咀

引用:
原帖由 kallan 於 2021-4-10 06:43 PM 發表

其實你自己知嘎否在講什麼呢?
VISA、MASTER無錯是美國最後賺我們錢,但我們要接受現實,VISA成立於1956年,中國有一隻叫做銀聯,成立於2002年,重點我不是想講銀聯如何在短時間內成長,重點是銀聯在全世界交易已經取待VISA、和MASTER,全世界市佔率達36%,呢樣野並不是五時三刻可以取代,事實上已經被取待,除了銀聯,在中國只流行用支付寶和微訊,不要以為信用卡有延遲還款期好著數, ...
K兄,題外話一問。我想問下美股長升長有。
問題:多間公司將錢放入股市,價升,但一日未沽出股票,都只賺帳面數字,未叫真正落自己袋。始於有沽貨的一天,但美股升左成年有多,仲未見有下跌趨勢。點解?

引用:
原帖由 4568527913 於 2021-4-10 10:41 PM 發表

K兄,題外話一問。我想問下美股長升長有。
問題:多間公司將錢放入股市,價升,但一日未沽出股票,都只賺帳面數字,未叫真正落自己袋。始於有沽貨的一天,但美股升左成年有多,仲未見有下跌趨勢。點解?
呢個問題你問樓主 我諗個個都想知 不如你睇下美國仲會唔會不停印銀紙 2萬億之後 又話要三萬億 咁樣股票就唔會落啦 但係美元貶值 就無可避免 其實最緊要都係睇佢有冇新嘅資金呢 不過如果樓主有唔同嘅意見 我都好想聽下

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]