• 瀏覽: 1,030,637
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-10 08:53 AM 發表

你講緊我嗎?我自動入座好過啦.....
我一向都係中立,愛國從來不是盲目去愛,也是用客觀的觀點去說明國家強大仍然要行好長既路.....
呢樣野也是中央一向的政策,我國仍然係"發展中國家",會繼續去發展科研加強自主技術.....
我唔需要人敬重,我只係維持自己的風格,如果你認為我"假藍真黃"大可以拉黑我.....

希望各位也無需討論我呢個無聊人仕,尊重樓主,我也不會再回關於我的問題, ...
咦?你同司徒死鬼一樣喎?愛國唔愛黨?

引用:
原帖由 放假喇 於 2021-4-10 01:30 PM 發表
英媒:迫於中國政府壓力‎  馬雲湖畔大學已暫停招生計劃
https://www.hk01.com/article/610337?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

巨額罰款,斷絕人脈栽培。
馬巴巴不要再想以資本壟斷的形式經營下去,還是乖乖的跟阿爺的路走吧。 也是給鄉港資本家的警告。
182億, 一個好的警告

引用:
原帖由 奶少 於 2021-4-10 04:16 PM 發表

五常係時候傾幾時用氫彈炸福島了,唔係等佢個堆芯融到落地下水引發蒸汽爆炸到時真係世界末日
250萬噸核廢水直接排落海所影響的豈只是海洋生物!?
海水經蒸發後會成為雨水,大地上一切生命體都會出事。。。
從圖表推算不出一年至一年半間開始,整個西太平洋不只是海洋被嚴重污染,海產不能食用外,而是整個亞洲東部至東南部都會出事。。。
到時就算用和平方式攞返台灣亦只是廢島<核廢島>,整個日本更是重災區。。。

現時福崗核電設施已出現嚴重不穩定,有可能出現更嚴重事故,下來極可能會使日本<真收皮>,但直接排放兩百多萬噸核廢水落海就是要揾人陪葬!!!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-10 07:15 PM 發表

250萬噸核廢水直接排落海所影響的豈只是海洋生物!?
海水經蒸發後會成為雨水,大地上一切生命體都會出事。。。
從圖表推算不出一年至一年半間開始,整個西太平洋不只是海洋被嚴重污染,海產不能食用外,而是整個亞洲東部至東南部都會出事。。。
到時就算用和平方式攞返台灣亦只是廢島<核廢島>,整個日本更是重災區。。。

現時福崗核電設施已出現嚴重不穩定,有可能出現更嚴重事故,下來極可能會使日本<真收皮>,但 ...
佢要倒落大海真係吹佢唔漲...除非打沉晒成個日本

引用:
原帖由 hanE 於 2021-4-10 06:32 PM 發表

係喎!班友美國肺炎死哂?唔出嚟拎光環?
未收到order,唔知點吠?

引用:
原帖由 ho618 於 2021-4-10 07:19 PM 發表

佢要倒落大海真係吹佢唔漲...除非打沉晒成個日本
據聞可以解決相關問題技術,好似只有中俄。。。
不知是否?
若真的,可能㗎仔只是要脅世界為其免費服務。。。
日本要倒核廢水報導巳非今時今日了,但全世界無一個國家出聲,包括幾個超級大國。。。
現時在下推斷只有兩個可能,
一>是無得攪只有聽天由命。
二>是太危險,沒有國家願意為蘿白頭冒險,等佢出咗事各國做自我防禦方案。。。

1996年出生的中國“天才少年”
曹原從小就是大人口中“別人家的孩子”。
初一只讀了一個月,初二讀了三個多月,初三還沒待夠半年就參加了中考。
2010年,14歲的曹原以高考理科669分的成績考入中科大少年班學院,並入選 “嚴濟慈物理英才班”
2012年他被選為首批交流生赴密西根大學學習,2013年6月被牛津大學選中受邀做兩個月的科研實踐。
2014年獲得中科大本科生最高榮譽獎,此後前往麻省理工攻讀博士。
2018年12月,曹原回到中科大和學弟學妹們,分享了自己成功的心得。
2018年,曹原因發現石墨烯超導角度轟動國際學界,開闢了凝聚態物理研究的新領域,成為Nature雜誌創刊149年來以第一作者身份發表論文的最年輕中國學者。

當年,Nature發佈的年度世界十大科學人物中,曹原位居榜首。

同樣1996年出生只識上街吠丶跪舔白皮洋爹丶眾籌致富的臭港菁英  💩🐒

今日果集TVB新聞透視講中國一孩政策超級偏頰,揾個華人美國研究員來講中國,成個節目由頭到尾都講到好衰;果只主持陳嘉欣咀嘴臉超衰。有冇師兄師姐知點投訴個節目?

引用:
原帖由 smalllady928 於 2021-4-10 07:50 PM 發表
今日果集TVB新聞透視講中國一孩政策超級偏頰,揾個華人美國研究員來講中國,成個節目由頭到尾都講到好衰;果只主持陳嘉欣咀嘴臉超衰。有冇師兄師姐知點投訴個節目?
廣播事務管理局

土耳其證實已收到美國通知,美方將在周三及周四派遣兩艘軍艦,穿越伊斯坦堡海峽進入黑海,並將停留至下月4日。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-4-10 03:39 PM 發表

我都就快中年了,之前同啲淺黃朋友講過,話想返大陸搵野做但競爭大,驚自己無咩競爭力,佢地好驚訝覺得有咩可能我會無競爭力,大陸人好叻咩?!佢地心底就係唔知大陸進步左好多,以為好似以前咁,又以為自己好叻,正傻仔。
睇返嚟10年係內地生頂住愚港的所謂高等學府,,睇下讀研究生博士後有幾多係愚港傑青,,,如果無內地生所謂愚港高等學府真係變左三等學府,,靠愚港班傑青就err啦

引用:
原帖由 小查理 於 2021-4-10 04:09 PM 發表

好文章!!呢篇文章已經好簡約講晒成個過程,根本係大陰弟國一直埋下大量地雷,得閑就搵d嘢出嚟攪吓愚港,用嚟拖住國家後腳。宗教,教育,社福,法律,醫護,媒體,全部都係佢哋嘅人。仲有佢哋最厲害嘅係愚港人對國家所有嘢都持負面嘅態度和感覺。令到大部份中產以上嘅人擔心被逼害被抄家,令到佢哋覺得“聞煮豉油”就係天下無敵,外國嘅先係標準。同埋真係國有國運,黑暴和疫情嘅發展令到白皮失晒預算和失去控制權。最估唔到 ...
還有更重要的是,以前香港人談不上愛國,但現在有些改變,知道有國才有家。🤭

引用:
原帖由 smalllady928 於 2021-4-10 07:50 PM 發表
當年唔推一孩政策現在中國最少廿億人,我邊食飯邊聽嚟集都谷q氣,,嚟個死肥野所謂主持食屎啦

引用:
呢個議題用結果來評論,其實唔係幾好,當年情況,也許只能夠話不能不行這政策。
主持所講的數據應該要提出處,斬頭斬尾,是否因爲出生率問題影響東北發展呢,也沒有交代研究員是否在國內從事相關研究。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-10 08:11 PM 發表

當年唔推一孩政策現在中國最少廿億人,我邊食飯邊聽嚟集都谷q氣,,嚟個死肥野所謂主持食屎啦
14億人嘅平均排碳低過歐美,已經「危害」地球
廿幾億人口係咪要食泥先可以滿足佢地嘅低碳期望

連呼吸同放屁嘅權利都冇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]