• 瀏覽: 1,030,773
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-10 11:37 AM 發表

由2012反國教開始, 2014佔中, 2016旺角農曆年暴動, 到2019借反送中展開全面港獨暴動,整個路線舖排係逐步逐步將暴力升級,背後黑手以為預備好一個大坑,等中央最終會選擇以暴易暴去解決,以圖製造一篇佢哋想要嘅血的歷史,好在冥冥中天佑中華,先有香港警察無比嘅忍耐同克制,後有基本法嘅尚方寶劍出鞘,再加上有尾角肺炎嘅時間配合,黑手夢想中央嘅以暴易暴就此幻滅,取而代之係要你一個一個黑暴徒付出 ...
中國加油!!!

㗎仔真的想開戰了!!!
4月5號,日本首相稱將氣候問題敦促中國負起責任;
4月9號,日本政府基本決定將福島核污水排入大海!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-9 11:02 PM 發表
盧克文把香港問題由許家屯開始講,好精彩,看完你會知中央一定會搞香港民生,等着看吧!

我祗貼許家屯影響部份,其它自己睇,易睇,長!

盧克文:香港大逆轉
http://hanfeng1918.com/baijia/32250.html

《……1989年,英國人策動一些香港名流找許家屯提出建議,讓英國繼續統治香港,不要急着收回,每年給中央十幾億或者更多,許家屯居然真的在內部講這是個“大政策”,搞得 ...
好文章!!呢篇文章已經好簡約講晒成個過程,根本係大陰弟國一直埋下大量地雷,得閑就搵d嘢出嚟攪吓愚港,用嚟拖住國家後腳。宗教,教育,社福,法律,醫護,媒體,全部都係佢哋嘅人。仲有佢哋最厲害嘅係愚港人對國家所有嘢都持負面嘅態度和感覺。令到大部份中產以上嘅人擔心被逼害被抄家,令到佢哋覺得“聞煮豉油”就係天下無敵,外國嘅先係標準。同埋真係國有國運,黑暴和疫情嘅發展令到白皮失晒預算和失去控制權。最估唔到係反而令到正常港人和國內民心更團結。都係嗰句,要走嘅唔該快d走,仲有唔好諗住喺嗰度邊撈唔掂可以死返嚟扮無嘢,呢個世界再冇咁多著數俾呢班愚昧嘅人。同埋以後就唔係用西人標準,要用中國標準.....

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-4-10 03:39 PM 發表

我都就快中年了,之前同啲淺黃朋友講過,話想返大陸搵野做但競爭大,驚自己無咩競爭力,佢地好驚訝覺得有咩可能我會無競爭力,大陸人好叻咩?!佢地心底就係唔知大陸進步左好多,以為好似以前咁,又以為自己好叻,正傻仔。
舊時我的德國北京總公司,九十年代由一大群香港人開荒,這群香港人非常優秀,講普通話你完全唔知佢地係地道香港人,2010 年前後,香港人全要讓位給大陸人,大部份調落廣州,少部份去了上海!無它,所有大陸人都係海歸,MBA 係最基本,個個有能力有背景,你去傾生意係 300 萬項目,佢地可以搞三千萬出來,點玩!不要以為佢地祗識飲酒乾杯走關係,工作能力完全唔低,應該講係高到嚇死你。
點解我話打工仔機會差 D 就係咁解,打普通工,唔使太北了,大灣區港資有的,就是打普通工吧!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-4-10 03:49 PM 發表
㗎仔真的想開戰了!!!
4月5號,日本首相稱將氣候問題敦促中國負起責任;
4月9號,日本政府基本決定將福島核污水排入大海!
影片
五常係時候傾幾時用氫彈炸福島了,唔係等佢個堆芯融到落地下水引發蒸汽爆炸到時真係世界末日

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-4-10 03:39 PM 發表

我都就快中年了,之前同啲淺黃朋友講過,話想返大陸搵野做但競爭大,驚自己無咩競爭力,佢地好驚訝覺得有咩可能我會無競爭力,大陸人好叻咩?!佢地心底就係唔知大陸進步左好多,以為好似以前咁,又以為自己好叻,正傻仔。
叫佢上知乎睇下,各大領域都高手雲集,想像下呢d人如果系自己既競爭對手,真系根本無得鬥

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2021-4-10 04:20 PM 發表

叫佢上知乎睇下,各大領域都高手雲集,想像下呢d人如果系自己既競爭對手,真系根本無得鬥
話明係黃人,點會睇大陸網站?不過唔好話大陸網站啦,佢地除左識上香港黃媒,FB之外,外國網站都唔去😒
雖然話外媒好有問題,但以前佢地無而家咁衰,我都有去睇下,亦會去英美一啲比較local的網站睇下佢地個社會發生咩衰事。😂

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-10 05:02 PM 發表

日本仔呃咗咁多年都搞唔掂,
係從來都冇搞過
出事個陣9吹個班福島死士之後靜返落黎就側側搏唔多覺了

引用:
原帖由 放假喇 於 2021-4-10 01:30 PM 發表
英媒:迫於中國政府壓力‎  馬雲湖畔大學已暫停招生計劃
https://www.hk01.com/article/610337?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

巨額罰款,斷絕人脈栽培。
馬巴巴不要再想以資本壟斷的形式經營下去,還是乖乖的跟阿爺的路走吧。 也是給鄉港資本家的警告。
直如有網絡大神比喻, 呢間精英大學好似古時商賈集結一樣, 以圖影響朝政, 利益權力傾斜於商界........期待中央政府多多出手, 早早瓦解呢班野心家, 令惠民之福嘅政路可以繼續前行.......

引用:

臭港的所謂精英不外乎醫生丶律師丶金融會計之類,完全係塘水滾塘魚的地頭蟲精英,幾乎行出臭港門口就冇乜競爭力,有部份 IT 人喺本地勉強可以也文也武,但比起深圳丶矽谷的科技人才差九條街。
而內地每年大學畢業生有七八百萬,百中選一的尖子去讀研究生,再百中選一去讀博士,當然讀書叻唔代表實際工作好得,但那怕百中出一個頂級尖子已經不得了,所以各大企業一早就去各大學揀蟀搶人才。最重要係國內產業種類繁多,可以容納巨量人才,比如 IT丶人工智能科技丶超級電腦丶生物科技丶航天科技丶核能丶化工丶基建丶軍工等,黃狗港豬一世人都未接觸過依類行業,成世踎喺井底唔知井外天地有幾大,真以為臭港幾間十九大學出嚟的學生可以打遍內地無敵手。

睇下華為揀的尖子,平均得 廿幾歲。

上海科技大學生物科技團隊 -橙色衫靚女係博士領隊,左邊兩個係研究所長同教授

中國航天科技年輕團隊

廿幾歲的嫦娥五號指揮員

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-4-10 08:25 AM 發表

急 call
綠帽和平,睡典環保肥女,快啲出嚟
係喎!班友美國肺炎死哂?唔出嚟拎光環?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]