• 瀏覽: 1,030,584
  • 回覆: 7,369
  • 追帖: 217
+972
引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-8 12:31 PM 發表

話說日笨仔可以成功偷襲到珍珠港
原因有傳聞話老尾政府事前雖然有情報知道
但為咗要攞到國會通過對日笨正式宣戰
唯有將計就計畀日笨偷襲珍珠港

日笨同老尾為達到目的
對人命同樣都可以一概不理
我個人覺得依個陰謀論可信程度好低,老尾要跟日笨開戰可以搵好多理由,生安白造砌日笨仔生豬肉都得,尾國佬又唔係未做過,唔使忍痛等日笨仔捅自己一刀後再報仇。如果老尾真係一早知道日本有行動,可以佈下天羅地網,將偷襲的日本海空軍一網成擒,日本先撩者賤又不宣而戰已經係充份理由向日本開戰。。我諗主要係尾國佬過於輕視日笨仔,日本的工業生產力跟當時尾國相差好遠,尾國諗唔到日本膽生毛敢去惹尾國,就有如朝鮮戰爭時,前線已經有情報送去東京畀麥克阿瑟,話已經跟中國軍隊有遭遇戰,麥克阿瑟認為中國只係派少量軍人入朝鮮做騷,替朝鮮人民軍打氣而已,中國武器裝備落後,點敢膽跟以尾國為首的十六國聯軍開戰,麥克阿瑟話可以無視中國軍人,中國如果夠膽派軍入朝鮮,將會面對人類史上最大屠殺喎。睇怕當時尾國海軍收到情報話日笨仔會襲擊尾國軍港時都係咁諗- 日笨仔點會咁笨實以卵擊石。

引用:
原帖由 ckm 於 2021-4-8 08:59 PM 發表

01有好多唔同人寫既評論文章,部分質素唔錯,我覺得好過佢啲新聞
佢可恨嘅地方就係呢度,暗暗地幹那見不得光嘅勾當,隱隱地滲著臭臭的文宣。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-7 10:08 PM 發表

德國有邊隻牌子智能手機? 有冇自己的 5G? 有邊隻牌子民用航拍機? 有冇 70噸振動台? 有冇量子通訊? 有冇人造衛星? 有冇火箭 ?
隱形戰機丶氫彈丶導彈嗰啲武器裝備就唔講喇,戰敗國唔可以發展高端武器。
西門的兒子有彩芒手機,獨逸有火箭——但已是八十年前的事

大台新聞報導話,呆灣入既疫苗全部都係阿C利康……,笑左。邊有咁大隻甲乸隨街走?你呆灣係民主大角,必須入到好野的。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-7 08:33 PM 發表
一個疫苗玻璃樽仔唔係咩嘢戰略物資,只不過係一種商品,有人成日婆婆媽媽攞嚟講都唔知想表達啲乜,
所謂專利技術不過係一種商業制度,跟氫彈技術丶航天技術唔同,尖端科技你冇咁高技術就做唔到,商品專利係你做得到但唔能夠去老翻人哋技術,但如果反哂面老死不相往來或戰時狀態下,仲專利你條毛。疫苗玻璃樽有幾高技術? 不外乎跟原子筆走珠一樣,自己花大錢去開發一種新技術( 要避免跟人哋專利技術一 ...
一般來說專利期只有二十年,目的是比減少科技差距。之前講過佢仿制(或山寨)是創新的第一步,連學問未搞好,如何實踐改善再創新呢,這就是天竺工業(特別是國防工業)的老問題

天竺藥物沒有專利保護,仿製藥無疑造福人群,但下一步是什麼?他們也沒有譜

都唔知點解要拘泥於鴨子、圓珠和玻璃瓶

引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-4-8 11:15 PM 發表
大台新聞報導話,呆灣入既疫苗全部都係阿C利康……,笑左。邊有咁大隻甲乸隨街走?你呆灣係民主大角,必須入到好野的。
呆蛙入既貨全部都係其他地方退貨的
最新入個批5月尾到期🤭

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-4-8 08:43 PM 發表

北愛有親英派, 又有抗英派.
火葯庫, 一點就著.
仲有冇IRA 2.0 (愛爾蘭共和軍)?

引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-4-8 11:15 PM 發表
佢地第一批嘅數量同時間好似係"咁啱"南朝鮮話唔要同用剩嘅阿斯利康

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-4-8 12:31 PM 發表

話說日笨仔可以成功偷襲到珍珠港
原因有傳聞話老尾政府事前雖然有情報知道
但為咗要攞到國會通過對日笨正式宣戰
唯有將計就計畀日笨偷襲珍珠港

日笨同老尾為達到目的
對人命同樣都可以一概不理
當年古巴導彈危機美國政府都係一早有情報,但因本土政治原因特登唔出聲拖幾個月,製造氣氛推高人民情緒。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-8 11:23 PM 發表

一般來說專利期只有二十年,目的是比減少科技差距。之前講過佢仿制(或山寨)是創新的第一步,連學問未搞好,如何實踐改善再創新呢,這就是天竺工業(特別是國防工業)的老問題

天竺藥物沒有專利保護,仿製藥無疑造福人群,但下一步是什麼?他們也沒有譜

都唔知點解要拘泥於鴨子、圓珠和玻璃瓶
我只係想表達中國仍然以"發展中國家"自居,係因為中國仲有好多短版未做得好,因此要完全自給自足仲有好長既路要走...

事實上西方可以完全放棄中國的資源,因為佢地可以用五隻屎眼的威力去脅逼其他國家俾代替品(雖然質量一定唔及MIC但最少可以替代)....但中國到依家仍然無能力去放棄進口資源呢條路.....

如果有人覺得呢個話題唔適合響度講,咁我唔再講落去,亦唔會再響度同回應討論呢個話題了.....

所以有人叫911為“珍珠港2.0”

由於工作背景關係,老虎頗熟悉腐國的運作制度,不過佢少談政治。當昨天腐國話俾四億多港元話支持漁村走路漁民,佢就自然反應話腐國套路必然係咁,最主要係幫自己制造就業機會,乜乜英文班、乜乜移民服務中心……
今朝睇到段新聞,小金毛話會提供中文資料給漁村人云云……估計,遲 D 還提供埋翻譯,腐國諗野的絕和毒,普天之下,無人能及,唔識英文,尼啦,總之,有錢就得,無錢,很做洗廁所都得,反正六年後,錢洗光,年老色衰,英文又講唔好,走得 而腐國可能已靠這些錢捱過了。當然,到時班人能否回漁村,現在還不知!

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2021-4-8 11:15 AM 發表

到時係中俄定中朝一齊射日呢
本來就犯眾憎的日本人人得而誅之,尾國條黑婆好似想送日本一程咁,搞到個個都話要令佢哋從地球上消失,最恐怖係人哋真係有能力咁做。

今日陳師兄講中伊,師兄用少少文字將伊朗革命史寫了出來,資料有不足,但作為伊朗 ABC,不錯,下面有連結,自己看。

伊朗,自從中伊簽約後,大陸一群舉起紅旗反紅旗的大 V 不停攻擊伊朗,間接也不停攻擊中央,認為這恊議中國會有損失!這些所謂大 V 玩的是甚麽呢?就是不了解人家國情、民情(其實佢地都唔明),唔明,就是矇騙最好的基礎。

個人未去過俄羅斯,亦未去伊朗,但由民族史的理解,個人對這二個民族的反抗能力極有信心。這可能不夠,這幾天,在油管發現一個波斯靚女,他扮演起波斯文化的宣導,向大家講解波斯視點,齋 Talk,但卻增加個人了解這一自傲的民族,下面有二條片不錯,大家可看看,佢個油管名叫 “波斯密語”,有興趣,自己上油管睇埋其它的!

https://youtu.be/2jZW148qoB0

https://youtu.be/4s8sXUjZ5F0

坦言集:中伊合作-陳文鴻 研究所所長
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0409_00832_001.html

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]