• 瀏覽: 642,288
  • 回覆: 7,322
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
黑記好快找數呀

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-4-7 09:28 AM 發表

仲有班教畜
黑護、黃社工、宗教排隊去潰消毒

引用:
原帖由 MizarDubhe 於 2021-4-8 11:57 AM 發表
看到有網友提及改革教育,雖然大叔標題是媒體,還真係想發表一下﹗

新高中課程其中有很多缺失﹗其中一個就是理想太遠,行之極難﹗
中文科在會考年代曾經以作文和閱讀理解 (範文佔半) 兩部為主,其後取消範文,改以讀寫聽講四部,直至現在﹗
範文的好處是老師有依據,學生可以從指定課文學懂閱讀和理解的原則﹗
取消範文後,老師選材變得隨便,這就很考老師能力,能力不高者,只會變成無舵之舟,隨便在練習 ...
以前讀書果陣既大學通識科設計得比較正常
分咗ABCD 4個範疇, 每個範疇都要讀一科
因為好難有人精通晒所有範疇, 所以會由唔同學系既老師教
相比而家D中學通識科教得深入, 而且個老師真係精通果科, 唔會唔識扮識囉

在教育上,不少學店為了彰顯與別不同高人一等,常常出現好多古靈精怪的題目,美其名要學生多角度思考,實際上無聊又白痴。

看過一題目,寫了幾個英文字母,後面有一個數字,之前就要答其他字母是什麼數字。

答案原來是英文字母中含直角的數量。

例如
T = 2
E =4
U = 0
H =? 

單看題目,點會想到問直角數量,但就是這類題目迫學生思想走向偏鋒,慢慢潛意識就會將一般事情帶到極端思維。

結果可能令學習這類題目成長的人,在街上比人望下都當人是警察,政府無時無刻都要追蹤自己行蹤。

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-4-9 02:09 AM 發表

以前讀書果陣既大學通識科設計得比較正常
分咗ABCD 4個範疇, 每個範疇都要讀一科
因為好難有人精通晒所有範疇, 所以會由唔同學系既老師教
相比而家D中學通識科教得深入, 而且個老師真係精通果科, 唔會唔識扮識囉
但問題係如果果位教師本身就係黃,佢因私心專登引導班學生去令到佢地覺得"社會欠左佢地","政府樣樣都錯",甚至"香港可以獨立"呢D錯誤信息,呢D學生分分鐘就算唔變成階下囚都變成終身反中...

班黃教師成日灌輸"樣樣野都有得爭辯",但現實係國家既底線跟本就不容爭辯,呢樣野全世界都一樣......正如響英國美國唔會討論"可否推翻成個國家體制","ISIS是否恐怖組織"吧.....

今次通識科被殺剩半條命叫做撥亂反正番呢科個原意....

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2021-4-9 04:15 AM 發表
在教育上,不少學店為了彰顯與別不同高人一等,常常出現好多古靈精怪的題目,美其名要學生多角度思考,實際上無聊又白痴。

看過一題目,寫了幾個英文字母,後面有一個數字,之前就要答其他字母是什麼數字。

例如
T = 2
E =4
U = 0
H =? 

單看題目,點會想到問直角數量,但就是這類題目迫學生思想走向偏鋒,慢慢潛 ...
我覺得呢樣野係媒體妖言惑眾所致......

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-9 05:14 AM 發表

我覺得呢樣野係媒體妖言惑眾所致......
啲家長死㗎唔會用腦,係我!我一定問老師做呢啲無聊題目好處係邊?

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2021-4-9 04:15 AM 發表

例如
T = 2
E =4
U = 0
H =? 

單看題目,點會想到問直角數量,但就是這類題目迫學生思想走向偏鋒,慢慢潛 ...
這些題目出就容易, 因為是先定好規律, 再套入適當的字是一對一的關係.
但是要反過來只見到字而要想出背後的關係便可能有無窮可能性.
說得通的答案亦可能會多過一個.
當是遊戲動一動腦無防, 不用太認真.

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-4-9 11:18 AM 發表

這些題目出就容易, 因為是先定好規律, 再套入適當的字是一對一的關係.
但是要反過來只見到字而要想出背後的關係便可能有無窮可能性.
說得通的答案亦可能會多過一個.
當是遊戲動一動腦無防, 不用太認真.
呢個係事實, 其實答案無窮, 不過好少基礎教育的老師有咁醒

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-8 10:04 PM 發表
今日警察開槍制服個瘋狂駕駛者,裡面仲要有老婆仔女,班黃友就猛咁話警察開槍係錯....

真係反智到極點,個司機換轉響美國?恐怕佢全家已經成為蜜蜂竇.....
所以香港已經無得救,因為潛伏住太多呢d仆街黃畜,最叻顛倒黑白,某程度上,盡早讓呢班黃畜走乸晒去外國,其實對香港係一件好事啊

掃左阿x泰?
https://youtu.be/WG2QeuHjCQA

疫情方面,近日越來越多輸入個案是從菲律賓來的,且不少是帶有變種病毒,什麼上機前持有有效檢測證明根本流流地兼信唔過,最怕變種病毒在社區傳開去,到時仲大鑊過頭五波疫情了

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-9 01:34 PM 發表
掃左阿x泰?
https://youtu.be/WG2QeuHjCQA
好憎呢間野,不斷響店內貼晒d港毒文宣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]