• 瀏覽: 7,294
  • 回覆: 31
伊朗,中國,俄羅斯都係打防守姐,好難打進攻型。

國家嘅興盛,與人材嘅嚮往,資源嘅豐富,有很大關係。

前一排朋友講,伊朗其實好多有錢人或者中產階級,嚮往移民歐洲。

香港,同埋深圳,係少數可以對外吸收人才嘅地方,大量香港移民出去的人回流香港。

俄羅斯,就未聽過有人願意去。
從來未聽過,大陸有幾多人,願意去俄羅斯學習。

三個合作又如何,點樣先至可以阻止美國嘅飛機,係你國家自出自入呢?

其實普京老啦,佢係軍事發展思維都好似好落後。
俄羅斯軍事發展,好似對無人機戰爭,反應非常遲鈍, S300 防空系統,在現代化的無人機戰鬥,挨打局面。

三個國家合作,總係覺得,搵中國笨柒多啲囉!!
中國現在無人戰鬥機,已經得到實戰嘅肯定,其他兩個國家?

更加難聽啲講句,如果你冇辦法阻止美國飛機喺你國家自出自入,連打防守都困難,仲要講推翻美國霸權?

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
美國既飛機
可以在中國自出自入?????
唔係掛!!!
你當北斗流架

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-7 02:01 PM 發表
美國既飛機
可以在中國自出自入?????
唔係掛!!!
你當北斗流架
事實上,我未聽過,中國防空武器,可以將美國飛機擊落喎。
中國無人戰鬥機,有優勢已經得到肯定。不過,都係對土耳其姐。對美國武器得唔得,有待證實。

俄羅斯,伊朗軍事發展,真係麻麻啦!!
三國合作,是否可以研製出,有效嘅防空武器,遠比經濟利益更重要。

#______________
而家又唔係即刻戰爭,人才的吸引力,資源的控制,決定將來發展。
美國加歐洲差唔多控制大部份嘅資源分配權。
全世界嘅大部份有錢人,中產,都係以去歐美為核心,中美競爭時間拖得越長,其實係對中國越不利。

攻同守嘅軍力需要掙好遠, 梗係守.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-7 02:14 PM 發表

中國無人戰鬥機,有優勢已經得到肯定。不過,都係對土耳其姐。對美國武器得唔得,有待證實。

三國合作,是否可以研製出,有效嘅防空武器,遠比經濟利益更重要。

而家又唔係即刻戰爭,人才的吸引力,資源的控制,決定將來發展。
全世界嘅大部 ...
防空武器打唔打得落美國飛機就未知
但可以用無人機甚至揾人駕駛飛機直接撞過去,到真係發生戰爭,亦相信大把人肯去做.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-7 02:32 PM 發表

防空武器打唔打得落美國飛機就未知
但可以用無人機甚至揾人駕駛飛機直接撞過去,到真係發生戰爭,亦相信大把人肯去做.
理論上係得嘅!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-4-7 02:14 PM 發表

全世界嘅大部 ...
難道美國的防空武器擊落國中國戰機??

都系假設性問題

引用:

全世界嘅大部 ...
樓主未聽過唔代表冇,咁有冇聽過俄羅斯S400防空導彈
仲有中國自製紅旗防空導彈
係喎,如果美國唔相信咪試下飛入中國領空,睇下打唔打到落黎反正一日未開戰,大家都唔知對方實力,中國防空導彈攔唔攔到美軍戰機

擁有世界最先進防空導彈係統第一名係俄羅斯  樓主唔知道?

俄羅斯衛星通訊社莫斯科11月28日電  美國《軍事觀察》網站排列出全球最先進的五款多用途防空導彈,中國紅旗-9B上榜。

美國《軍事觀察》網站指出,只有那些既能攔截巡航導彈和戰術導彈,也能對抗飛機等目標的防空導彈才會被列入排名

排在首位的是S-500,它是俄羅斯最先進的防空導彈系統,也是世界上第一款設計用來對抗太空目標和高超音速武器的防空系統。S-500能夠在800公里範圍內跟蹤敵機,並能在600公里內攔截目標,其配備的導彈能以14馬赫高速攻擊敵方目標。

第三名是俄羅斯最著名的防空系統-S-400。中國和土耳其兩國也裝備有這款防空導彈系統。研制這把“利劍“是為了對抗美國F-22“猛禽”隱形戰鬥機。S-400強在態勢感知能力優秀,且能夠遠程攻擊隱形飛機。S-400能夠跟蹤160個目標並引導導彈攻擊包括高超音速導彈在內的80個目標。

第五名是中國的紅旗-9B防空導彈系統,其配備的兩級固體燃料發動機導彈最大射程可達250公里。美國《軍事觀察》網站在文中指出,紅旗-9B使用的傳感器技術及其電子對抗能力都是世界領先的,而且還具有高機動性。
http://sputniknews.cn/military/202011281032617772/

下面紅旗9B介紹,有興趣可以慢慢睇
https://news.sina.com.tw/article/20200514/35157080.html

引用:

全世界嘅大部 ...
https://china.hket.com/article/2 ... cshid=1617800205529

其中一段,解放軍擊落美U2次數是全球最高
那時解放軍還是非常落後的
而家的話不敢想像
文章末段話U2是台灣的那是比面老美先咁講,怕老美自尊心沒了,我國人太圓滑了

這樣說其真實目的是扮豬食老虎,來吧美偵察機,我打不下來的

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-7 04:13 PM 發表

樓主未聽過唔代表冇,咁有冇聽過俄羅斯S400防空導彈
仲有中國自製紅旗防空導彈
係喎,如果美國唔相信咪試下飛入中國領空,睇下打唔打到落黎反正一日未開戰,大家都唔知對方實力,中國防空導彈攔唔攔到美軍戰機

擁有世界最先進防空導彈係統第一名係俄羅斯  樓主唔知道?

俄羅斯衛星通訊社莫斯科11月28日電  美國《軍事觀察》網站排列出全球最先進的五 ...
未有С-300 «Фаворит»和С-400 Триумф之前,我國空軍已經把U2打落黎
引用:
U-2 型偵察機是美國洛克希德公司于 1955 年爲美國情報機關特制的高空偵察機,1956 年開始 裝備美國空軍。台灣方面爲配合 U-2 型高空偵察機對大陸的偵察活動,專門成立了俗稱“黑貓中隊” 的第三十五中隊,由美國全權負責飛行員培訓管理、偵察路線和飛機維護。1962 年 1 月起,“黑貓 中隊”開始對大陸進行偵察。我空軍和地空導彈部隊在華東、華北地區共擊落此種飛機五架,俘虜飛 行員兩名。這架 U-2 型高空偵察機殘骸是由四架被擊落的 U-2 機殘骸拼湊而成。
由空軍某部移交軍事博物館。
http://www.jb.mil.cn/gcww/wwjs_n ... 20170705_32863.html

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-7 08:42 PM 發表

說實話
中國已經進入到了最后決戰的時候了
我指的不僅僅是熱戰
如果輸了后果會很不好
某個角度黎講
WWIII 其實已經展開了
只是不是用傳統的火藥

無人機搵S200 就搞得掂. 抗導彈能力二代機都不如.

美國D 無人機貴到痴線, S200打佢落黎抵到爛.

暫時係伊朗擊落最多美國無人機, 你估下伊朗有乜野防空武器.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]