• 瀏覽: 2,339
  • 回覆: 20
+2
佩戴好口罩護己護人是社會共識,惟不時仍有自私人士違反口罩令。本月初有情侶拒絕戴好口罩並大鬧巴士,九巴的社交專頁昨日(14日)上載一張名為「醜樣的定義」插畫,畫中正是諷刺該對男女乘客,並寫道人人審美觀不同,遵守規則的都是人美心善嘅好乘客,以詼諧的方式勸喻市民謹記佩戴好口罩。
九巴的社交專頁不時惡搞社會時事,專頁昨日上載一張「醜樣的定義」插畫,畫中正是早前拒戴好口罩大鬧巴士的男女乘客。貼文以吉祥物「九巴仔」角度描述,自問同「醜樣」兩個字絕緣,但早前有一位乘客對車長講:「你可唔可以唔好咁醜樣呀!?」「九巴仔」形容當場嚇一跳,認爲「呢位乘客簡直顛覆咗九巴仔對文字嘅認識,重新將醜樣定義啊!」。
「九巴仔」更詼諧地反擊:「可能人人審美觀唔同啦!九巴仔就覺得遵守九巴規則嘅,都係人美心善嘅好乘客,而唔守規矩、上到車亂咁嚟、個口罩戴啲唔戴啲、唔根據車長指示嘅乘客就……咳咳咳,不予置評喇!」
貼文一出,即獲不少網民讚好,有網民大讚「九巴抽水抽得靚呀」;亦有網民認爲「人先要自重別人才會尊重...

九巴社交網站專頁上載一張「醜樣的定義」插畫。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210115/bkn-20210115104341823-0115_00822_001.html

壞腦曱甴狗男女思維係異於常人無得估,
但面皮幾呎厚自私的行為就係人都見到!

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-25 03:28 PM 發表
佩戴好口罩護己護人是社會共識,惟不時仍有自私人士違反口罩令。本月初有情侶拒絕戴好口罩並大鬧巴士,九巴的社交專頁昨日(14日)上載一張名為「醜樣的定義」插畫,畫中正是諷刺該對男女乘客,並寫道人人審美觀不同,遵守規則的都是人美心善嘅好乘客,以詼諧的方式勸喻市民謹記佩戴好口罩。
九巴的社交專頁不時惡搞社會時事,專頁昨日上載一張「醜樣的定義」插畫,畫中正是早前拒戴好口罩大鬧巴士的男女乘客。貼文以吉祥物「 ...
香港曱甴自由,大曬咩

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-25 07:43 PM 發表

香港曱甴自由,大曬咩
過街老鼠神憎鬼厭。

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 25-3-2021 07:43 PM 發表

香港曱甴自由,大曬咩
垃圾曱甴狗男女

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-3-25 09:42 PM 發表

垃圾曱甴狗男女
原來兩隻曱甴狗男女已有前科。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-25 10:23 PM 發表

教協 出嚟嘅曱甴 隻隻都係撩交打

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-3-26 07:42 AM 發表

教協 出嚟嘅曱甴 隻隻都係撩交打
一啲公德都冇

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-3-26 01:28 PM 發表

一啲公德都冇
正常人都鄙視兩隻垃圾。

引用:
原帖由 moyy 於 25-3-2021 10:23 PM 發表

喺香港出曬位啦

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-3-26 06:27 PM 發表

喺香港出曬位啦
九巴做得好

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-3-26 11:16 PM 發表

九巴做得好
曱甴行為要不得

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-27 07:03 AM 發表

曱甴行為要不得
九巴做得好

引用:
原帖由 WongManTat 於 2021-3-27 08:08 AM 發表

九巴做得好
普遍市民 越嚟越憎曱甴

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-3-27 09:13 AM 發表

普遍市民 越嚟越憎曱甴
me too越嚟越憎曱甴

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-27 12:39 PM 發表

me too越嚟越憎曱甴
正常人都討厭啲違法曱甴。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]