• 瀏覽: 565,308
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 ckm 於 2021-3-17 01:51 AM 發表

所以引申出嚟既問題係,營業中既餐廳,當然符合「不時容許公眾人士進入」,自然係公眾地方。

但關咗門既餐廳,已經唔係「不時容許公眾人士進入」,咁呢個仲係唔係公眾地方?
香港法例第一章《釋義及通則條例》對公眾地方嘅定義係:
公眾地方、公眾場所(public place)指 ——(a)公眾街道、公眾碼頭或公園;及(b)公眾繳付費用便可進入,或者公眾可以進入或獲准進入的劇院、各類公眾娛樂場所或其他公眾休憩場所;

好明顯599G有另一個定義, 咁就即係公眾地方嘅定義唔駛跟平時果D案例, 而係以599G嘅字面意思理解乜野係公眾地方

附件

QQ截图20210317015544.png(91.12 KB)

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-17 01:52 AM 發表

公眾地方 (public place)指公眾人士或部分公眾人士可以或獲准不時在繳費或不繳費下進入的地方;

餐廳關左門果陣當然唔容許公眾人士進入啦, 但係只要果個地方係每日24小時之中不時容許公眾人士進入, 就599G而言就係公眾地方, 就算餐廳關左門之後亦係公眾地方
所以呢個就係其中一個爭論點啦,我喺學堂嗰陣,學堂既教官就係同我哋講,開放俾公眾進入既時候,佢就係公眾地方,但當佢關門嗰時,佢就無咗容許公眾進入嗰一個成份,咁公眾地方呢個定義就不再成立

引用:
原帖由 ckm 於 2021-3-17 02:27 AM 發表

所以呢個就係其中一個爭論點啦,我喺學堂嗰陣,學堂既教官就係同我哋講,開放俾公眾進入既時候,佢就係公眾地方,但當佢關門嗰時,佢就無咗容許公眾進入嗰一個成份,咁公眾地方呢個定義就不再成立
我唔知你教官當時點講, 假設當時佢係教緊你公安條例, 咁佢講得啱, 因為根據公安條例:

公眾地方 (public place)指公眾人士或任何一類公眾人士,不論是憑付費或其他方式,於當其時有權進入或獲准進入的地方;就任何集會而言,公眾地方包括在當其時和為該集會的目的,屬於或將會屬於公眾地方的任何地方;

當間餐廳關左門之後, 咁係當其時公眾人士係冇權進入嘅, 所以當其時呢間餐廳並唔屬於公眾地方。

但係599G對公眾地方嘅定義並唔一樣, 冇左當其時

附件

QQ截图20210317022931.png(135.57 KB)

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-17 02:35 AM 發表

我唔知你教官當時點講, 假設當時佢係教緊你公安條例, 咁佢講得啱, 因為根據公安條例:

公眾地方 (public place)指公眾人士或任何一類公眾人士,不論是憑付費或其他方式,於當其時有權進入或獲准進入的地方;就任何集會而言,公眾地方包括在當其時和為該集會的目的,屬於或將會屬於公眾地方的任何地方;

當間餐廳關左門之後, 咁係當其時公眾人士係冇權進入嘅, 所以當其時呢間餐廳並唔屬 ...
我同意你講法,但就係呢幾個字,上法庭已經有排玩,都未計會唔會打私人聚會定包場飲食呢個位。

我只可以講,限聚令有好多個案未上法庭審,真係要擺上法庭審過,先可以肯定最終點去定義

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-17 01:19 AM 發表

無乜人約科興係因為可以去私家診所打,而伏必泰就一定要去接種中心或私家醫院打,所以你會錯覺後者多人約...
其實打邊隻都好最緊要係夠人數去打先對香港好,喜歡打邊隻就要自己量力而為。

引用:
原帖由 有女萬事足 於 16-3-2021 22:45 發表
[頭條日報] 滙豐總行今增一宗不明個案 明起關閉至另行通知

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2023728/

明天5仔總行要關門,各位如要去此,請打消念頭
仲要唔知幾時開得翻

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-17 08:11 AM 發表

仲要唔知幾時開得翻
滙豐總行都好多員工哦,但如果合作驗都好快的,,可能封2天大消毒而出入出示核酸陰性結果就開返

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-3-17 07:00 AM 發表

其實打邊隻都好最緊要係夠人數去打先對香港好,喜歡打邊隻就要自己量力而為。
高醫生響星期一個大台節目都話兩隻疫苗都係有專家保証,所以打邊隻都無所謂.....

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-16 11:23 PM 發表
好靚呀間酒店
同好先進🤩🤩
幾時開關
https://youtu.be/P0PaFTOkSJ8
梗係靚啦,深坑酒店,洲際酒店集團管理,個價錢仲靚呀!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-3-17 08:42 AM 發表

2皮野夠我自己食一年了

嚟條趴街坐緊都播毒,send去國安

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-3-17 08:42 AM 發表

我上網查過,普通房都要3000幾蚊一晚,真係好貴

引用:
原帖由 ckm 於 2021-3-17 03:01 AM 發表

我同意你講法,但就係呢幾個字,上法庭已經有排玩,都未計會唔會打私人聚會定包場飲食呢個位。

我只可以講,限聚令有好多個案未上法庭審,真係要擺上法庭審過,先可以肯定最終點去定義
小弟多嘴,兩位師兄無一定誰對誰錯,如果上到庭真係有排打。其實我咁睇,這些事故旨在可以警剔一般大眾切勿心存僥倖,someone looking at you! 至於這28人犯,你有本事咪找大狀上庭打,背後使費唔少,打唔打乜唔肯定,正所謂打得乜你都有排煩。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-16 05:42 PM 發表

去中心打, 打完有口罩送, 私家醫生冇

講真, 如果貪方便, 又經常係樓下睇開醫生嘅, 咪樓下打囉, 佢地勝在有你嘅病歷嘛!

我自己就揀左去中心打, 因為貪佢可以網上book, 任我慢慢揀時間, 同埋我相信如果真係出問題, 中心嘅醫護人員應該更熟悉點處理
我見到有D中心下面寫住"本中心現時只提供第一劑科興克爾來福疫苗接種預約至2021年4月2日。"
咁預約完打咗第一針要去邊到預約第二針?

引用:
原帖由 wpk 於 2021-3-17 09:12 AM 發表

小弟多嘴,兩位師兄無一定誰對誰錯,如果上到庭真係有排打。其實我咁睇,這些事故旨在可以警剔一般大眾切勿心存僥倖,someone looking at you! 至於這28人犯,你有本事咪找大狀上庭打,背後使費唔少,打唔打乜唔肯定,正所謂打得乜你都有排煩。
所以告票點都要發,雖然佢有機會打得乜,但打官司都要時間同金錢,煩吓嗰班諗樣都好,啲黃🐶係唔見棺材唔流眼淚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]