• 瀏覽: 565,224
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-3-15 02:33 PM 發表

每次見到傳媒唱衰疫苗就好慶
全世界都搶疫苗
大家都想快啲過返正常生活
邊似香港咁有得俾你打都唱衰
有啲國家想要都無呀
香港有d人
打疫苗態度好似揀名牌包包咁😤😤呢個brand唔知好唔好聽吓d爛鬼報導又話唔打,又乜又7,麻麻煩煩
身在福中不知福

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-3-15 05:47 PM 發表

嗰件垃圾敢响人哋門口開檔咩, "依法辦事"呢四個字佢講得出口唔覺得係笑話嚟咩?
仲有人會信佢講嘢?
唔信佢講野唔通信黑醫護講野??

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 06:30 PM 發表

香港有d人
打疫苗態度好似揀名牌包包咁😤😤呢個brand唔知好唔好聽吓d爛鬼報導又話唔打,又乜又7,麻麻煩煩
身在福中不知福
如果有日政府公佈打左疫苗可以免隔離去日本,相信你未來半年都約唔到.....

如果有日政府公佈打左疫苗可以免隔離去內地,相信你未來3個月都約唔到.....

引用:
原帖由 geometric 於 2021-3-15 09:44 AM 發表

即使是我們5000年的中華歷史,我們的制度也一直變化。
在大禹治水有功受禪之前,一直是所謂「民主制度」由部落推舉共主。而禹傳給夏啟,才開始了父傳子的年代。
至商、周,一直是共主形式依存的聯合制(分別就像歐洲共同體和50聯合酋長國很近似),之後到秦以法家思想、漢初是行黃老之術。到漢武帝後用儒術治國。
雖然一直是君主制,在明代開始了內閣制,九卿權力甚至乎可以凌架皇權執政(像現在某些西方國家嗎 ...
前面幾段歷史太深乜有個皇帝嬲嬲豬罷工嗎?咁好笑?😂😂

「其實,我們中華土地,可以有我們自家的制度和生活方式,求同存異,和其他國家互不侵犯的並存,也應是可以的。」 absolutely agree!!!

盲目跟隨人地嘅制度,好似想著跑步鞋去跑步,人地卻迫你要著佢對爛鬼皮鞋!!會跑🉐️遠飛得高嗎?算吧啦。

要成功,一定要自己行出一條路🤩🤩

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-3-15 06:26 PM 發表

教署絕對不夠膽只發1/3工資。
較肉最多黃色物體,點會倒手足米呢!
所以張曉明都話下一步係整治教育.......

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-3-15 03:43 PM 發表
新冠疫苗接種群組擴至30至59歲及家傭等

政府宣布擴大新冠疫苗接種優先群組範圍,及增加兩個組別,30至59歲人士、在香港以外就讀的16歲以上學生及家庭傭工,明日早上9時起可於政府網上系統預約接種疫苗。負責新冠疫苗接種計劃的公務員事務局局長聶德權表示,新增的年齡組別佔大部分工作人口,其中家傭需要照顧長者等,鐘點傭工亦不只照顧一個家庭,預料擴大接種範圍後將涉及超過500萬人,佔整體人口逾8成。他說, ...
我終於都有份去打疫苗(我屬30至59歲人士),要打一定打科興

引用:
原帖由 cap07 於 2021-3-15 04:33 PM 發表

30-59
我都是屬於此群組

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-3-15 06:14 PM 發表
本港增30宗確診 當局或強檢美領館工作人員

本港新增30宗新肺炎確診個案,包括16宗本地個案,當中13宗與健身室群組有關,另有1宗無源頭個案。至於初步確診就有十多宗,包括兩名美國駐港澳總領事館人員。衞生防護中心表示,如果兩人確診,美領館所有工作人員都要強制檢測。

到時班西人系未十件裡面九件中招呢
2條友仔會唔會係領館唔出嚟呢

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-15 06:15 PM 發表

兩件垃圾已經安排入院了.....

美領館唔會咁傻去保佢.....
吓,原來已經落幕了,這樣老尾館要全館檢測嗎

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 06:18 PM 發表

腰腰都話肚餓喎😏😏😏
係3父子都出現這情況,食完午餐過陣就肚餓,到第二日才慢慢消退

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-3-14 02:28 PM 發表

我不是政治冷感,世界上從來沒有唯一最好的社會制度。
但我個人認為,祇要能讓當地人民生活富足,人民生活快樂指數高,及社會辦事效率高,不斷進步的社會制度就是好的社會制度。
致於現在R尾的民主選舉的一人一票選舉法,也衹是障人眼耳法,刼持所謂民意而大公天下加持推廣的普世怪值,利用這個普世怪值來培植全世界各國傀儡政權,達致全世界人民及所有地球資源全部歸屬於''民主"財伐集團的調配統治而己,其實這個民主就是 ...
純粹從成本效益嘅角度
民主制度政府行動力慢又不能善用資源(包括公帑)
大部分呢d制度嘅國家係債台高築、長期deficit....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-15 06:37 PM 發表

如果有日政府公佈打左疫苗可以免隔離去日本,相信你未來半年都約唔到.....

如果有日政府公佈打左疫苗可以免隔離去內地,相信你未來3個月都約唔到.....
我小區個保安都問我打了是否回內地不用隔離,我話我都想但唔好太天真聽人講,,我話我9天前打左了只係做市民責任

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 06:38 PM 發表

「其實,我們中華土地,可以有我們自家的制度和生活方式,求同存異,和其他國家互不侵犯的並存,也應是可以的。」 absolutely agree!!!

盲目跟隨人地嘅制度,好似想著跑步鞋去跑步,人地卻迫你要著佢對爛鬼皮鞋!!會跑🉐️遠飛得高嗎?算吧啦。

我發現妳文筆越來越好

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-15 18:38 發表

所以張曉明都話下一步係整治教育.......
除了較肉,網絡都要攪攪佢,全部實名制。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-15 06:38 PM 發表

介紹你看明朝的那些事兒

明白一下在清朝前,大明帝國的光輝史。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]