• 瀏覽: 564,963
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 geometric 於 2021-3-5 11:31 AM 發表

認同師姐的.
自古以來中國都有言官、諫官的存在。言官諫官也是皇帝委任的。但班P街議員把反對黨和言官偷換概念混為一談;前者事事反對為目的,而言官是為了國家有效運作,堵塞政策缺憾和漏洞而出言指正。
在出發點上,反對黨以出位搏眼球,榨取個人政治利益為要,他們並無任何社會建澍的擔當;而言官是以國家利為首,協助把政策有效推行、減少漏洞為主要目的。
所以,「一個社會不能沒有反對聲音」這句話,其實也蘊 ...
提出有用o既建議=/=反對, 係班犯民死曱甴成日偷換概念洗人腦, 洗出一大班腦殘,
雖然好討厭反對派, 但不得不承認, 佢哋洗人腦o既功能真心唔錯,
加上愚港自己唔爭氣, 搞成咁真係冇乜嘢好講

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-3-5 01:36 PM 發表

有心走都唔難,
藏入貨櫃。
三四日後去到呆灣。
貨櫃內準備食水,面包,痰罐,厠紙。

不過人地肯唔肯咁做呢。
這批人已無利用價值。
由得你地做烈士,
仲有宣傳價值啦!
貨櫃偷渡, 好易熱死, 絕對博唔過

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-3-5 02:04 PM 發表
呢幾日大家版友都集中咗係人大修改愚港選舉辦法及下年選特首嘅問題上,不過唔好漏咗一點,就係個特首幾勁都好,都要個二把手,即係政務司能力合格及配合,愚港先有運行。例如CY時配林鄭,與董伯時配唔慌安心,已經係兩回事。現在林鄭下面個光頭宗,更係不值一提,先有2019至2020嘅局面............
除咗搵下任特首,搵下任政務司都係好重要嘅事。
:smile_ ...
看到大叔提點可以想想政務司司長的人選,我腦中突然浮出了港專陳校長的念頭。
搜尋陳校長的背景,原來他已經是政協了。先不論人物,單純看職級,如果要政協做司長,會否屈就呢?謝謝大叔指教

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-5 01:34 PM 發表

當年錢穆等人係因為國共內戰先至落黎香港咋...果陣連文革都未開始....

佢連新亞創辦人都唔知點解要走落黎就亂咁屈先賢,呢D中大生真係無知定弱智.......
其實中大傳統過幾間學院創辦原因, 除左國共內戰, 另一方面係因為國民黨政府信唔過

所以兩岸三地佢地選擇係香港辦學院

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-3-5 11:47 AM 發表

俾保釋個15隻曱甴最大嗰隻係郭收皮
飛機豪又似二五
一舊雲又似自保會爆響口既八婆
唔知點解睇到俾保嗰15隻名單
總喺一種國安玩嘢之感
明顯俾保釋嗰15個都係二五嚟啦, 應該多多少少都篤咗啲灰,
唔係的話, 憑咩佢哋嗰幾個可以保釋呢

引用:
原帖由 geometric 於 2021-3-4 01:04 PM 發表

不同的,就咁食菠蘿就是點鹽水;鳳梨刺身是點哇莎皮的~

同場加映,西瓜刺身~
呢碟值一舊水

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-5 02:08 PM 發表

老同為黑社會隱語,出自同道中人一詞,道者,道友也。
無錯,但有年輕版友誤會係美沙酮嘅酮

引用:
原帖由 big3624 於 2021-3-5 02:44 PM 發表

無錯,但有年輕版友誤會係美沙酮嘅酮
因為道教奉行修煉,仙風道骨,所以隱君子又稱道友。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-5 02:50 PM 發表

因為道教奉行修煉,仙風道骨,所以隱君子又稱道友。
搞到仙風道骨咁廋係因為將錢買晒毒品,但以前食鴉片煙嘅係一班有身家嘅人,佢哋有錢買良好飲食,所以身體外表係好健康兼有肉地,如果識分辨去打劫佢哋,隨身有名錶(PP)兼幾皮嘢係身,講緊約40年前

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-3-5 01:29 PM 發表

講起中大先賢,暴動嗰時我同我黃💩表弟(大家都係暴大x亞書院畢業)喺家庭群組開火,佢意思係:如果大陸係咁好的話,當年x亞書院創辦人就唔洗走嚟香港...

跟住我冇理佢,家庭群組我亦冇再發言,黃💩表弟妹傳的內容一概唔睇,廢事激氣
仲當年?今年2021年啦

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-5 01:42 PM 發表

食唔慣皇家飯嘅人,呢4日真喺唔易捱
4日就搞成咁,如果判監4年咁點算😆

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-5 01:58 PM 發表

今次等睇阿爺治地產黨,我成日覺得,肥龍貪污單嘢,喺阿爺整新字頭嘅
我估都係

不過肥龍真係貪到出面,偏幫新記連一般人(包括我)都睇得出

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-5 01:58 PM 發表

今次等睇阿爺治地產黨,我成日覺得,肥龍貪污單嘢,喺阿爺整新字頭嘅
仲使講,擺到明啦

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-5 08:39 AM 發表

現在最大可能立會地區直選分10個區每區2個議席,功能組別照以往一樣35議席,然後35議席就是選委會議席,,商家佬現在最重要認清返邊個係莊阿爺無開口郁你前仲有機會,仲有一點最重要,以往要直選功能組別都通過議案才能落實,現在立會三個界別只要2個通過就可落實
我估計應該唔會去返回歸後第一屆立法會嘅20席直選咁少, 如果議席增加到80/90席, 直選議直應該有三份之一, 大約24-30席, 全港劃分為12至15個選區就差不多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]