• 瀏覽: 1,182
  • 回覆: 10
今晨朋友傳來IQ題如上,因為神某沒啥IQ,唯有要求開估。

近日勢猶紅
新聞片片豐
芳名為現眼
主筆乃天公

現眼報  是也!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-5 09:48 AM 發表
今晨朋友傳來IQ題如上,因為神某沒啥IQ,唯有要求開估。

近日勢猶紅
新聞片片豐
報名為現眼
報主乃天公
第三句 :
現眼報

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-3-5 10:10 發表

為甚麼是 IQ 題 ?
現眼報

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-5 10:11 AM 發表

現眼報
明白

無,因為今時今日辦報是必蝕的生意

肯俾錢辦報,都必有其目的

首先要定義何謂中立。如果中立的定義是報道新聞時只敘述事實,不加上評論或褒貶字眼, 咁現時應該冇。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-5 13:47 發表
首先要定義何謂中立。如果中立的定義是報道新聞時只敘述事實,不加上評論或褒貶字眼, 咁現時應該冇。
芳名為現眼
主筆乃天公

改少少會清楚的。😜

現眼報仲唔客觀中立?

黃人名句:中立即是藍

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-5 04:07 PM 發表

芳名為現眼
主筆乃天公

改少少會清楚的。😜

現眼報仲唔客觀中立?
未必,君不見衆多善男信女每次都大量三牲酒禮去酬謝神恩咩?
點解人會去酬謝神恩呢?講穿咗咪即係一個行賄一個受賄囉,咁既然神(天公)都會因為收受凡人禮品而以去幫人達到目的,如此貪污受賄行為咁天公又如何客觀中立呢?

純粹搞爛gag,神兄唔好介意!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-3-5 19:52 發表

未必,君不見衆多善男信女每次都大量三牲酒禮去酬謝神恩咩?
點解人會去酬謝神恩呢?講穿咗咪即係一個行賄一個受賄囉,咁既然神(天公)都會因為收受凡人禮品而以去幫人達到目的,如此貪污受賄行為咁天公又如何客觀中立呢?

純粹搞爛gag,神兄唔好介意!
百厭兄講得好。不過天公畀善信強加祭品,佢又冇能力抗拒,唯有心照;善信一定有相當的心靈安慰,都算公道。😜

至于現眼報;種瓜得瓜,做懵丙自然要擔枷。

撐!

附件

IMG_20210305_225409.jpg(238.89 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]