• 瀏覽: 7,887
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 6674 於 2021-2-25 07:38 AM 發表
這樣説起來,老蔣對老共是利多於弊。冥冥中很似玉帝派妲紀減商。

‘20年代上台後,至1937日寇侵華,與軍閥利益交換,從未曾統一中國大陸。期間白色恐怖下令槍決共產黨人,令仇恨永不磨滅。

關鍵人物。黃埔陳賡對老蔣有救命之恩。如果在戰場由九佢死,國民黨極可能會由廖仲愷、胡漢民丶宋慶齡等溫和派打理,老毛便抬不起頭。及後陳賡在上海被捕,老蔣婦人之仁不敢殺之。到抗戰勝利,打第一槍就是陳賡,得上黨得 ...
但中國因為有呢個疑似通蕃賣國的漢奸, 所以中國幾千萬人被日軍屠殺.

應說幸好當時有共產黨, 否則, 中國會成為如台灣一樣, 成為日本附庸_

歷史嘅慘痛教訓不可忘卻,唔得重蹈覆轍,想唔被欺負,只有自身強大,而今日中國唔系昨日病夫,我哋唔惹事也唔驚事。

希望來個更強勁的國家主席出來,把地球統一。

引用:
原帖由 Iri 於 2021-2-24 09:47 AM 發表
今天中國人要忍
等美國犯眾憎
美國發動阿富汗中東戰爭
上合組織炸平阿富汗的美國恐怖分子
伊朗美國決戰波斯灣
土耳其乘虛食耶路撒冷
北約解體美帝崩潰一帶一路成真
幾時先開始?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-24 09:06 AM 發表
因為日本作為戰敗國,背負着非常沉重的戰爭賠款包袱,所以美國為了使日本儘快早日實現經濟財政獨立,就在1951年沒有通知中國的情況下,單方面在美國舊金山召開會議,並以齷齪秘密的手段,代替中國簽署了一份《對日條約》,宣布中國已經放棄了對日本戰爭賠款的索求。
因為1949年新中國成立后,暫時還沒有獲得聯合國席位,蔣介石就在美國的威逼利誘和授意下,公開與日本簽署了一份《華日和平條約》,以曾經南京反動政府的 ...
不談國家民族。
這樣做,令到日本永遠背負罪名,遭亞洲各國哎着不放。
相反,德國佬面對前非,就可以重新起步。

引用:
原帖由 STGundam 於 2021-2-27 07:34 AM 發表

不談國家民族。
這樣做,令到日本永遠背負罪名,遭亞洲各國哎着不放。
相反,德國佬面對前非,就可以重新起步。
本應就係,

但在美國霸權加持下
似乎各國只咬中國,唔咬日本呢!

所以,中國人應支持祖國強大下去,等正義可彰顯,中國可以為死去3500萬人吐冤

引用:
原帖由 愚人之石 於 2021-2-24 09:53 AM 發表

痴筋,日本戰後對中國的補助及經援俾足晒啦。

而且戰爭是中國贏的嗎?若無原子彈,日本的一號公路已連接嘞,基本上中國係廢的。中共係打內戰的。蘇俄是侵略的。
你屋企人俾人炸死、強姦虐殺,再賠返錢俾你,甚至全家死清光,你願意嗎?

根本上蔣介石廢人一個,日軍入侵東三省初,佢已經第一時間要求放棄抵抗,導致東三省迅速失陷,亦令東三省所擁有雄厚重工軍工武器等全落入日本人手上,到國土失控越來越嚴重,礙於壓力,形成無可換回敗局先開始抵抗。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-3-3 10:47 AM 發表

你屋企人俾人炸死、強姦虐殺,再賠返錢俾你,甚至全家死清光,你願意嗎?

根本上蔣介石廢人一個,日軍入侵東三省初,佢已經第一時間要求放棄抵抗,導致東三省迅速失陷,亦令東三省所擁有雄厚重工軍工武器等全落入日本人手上,到國土失控越來越嚴重,礙於壓力,形成無可換回敗局先開始抵抗。
蔣介石唔係廢人,佢應係日本扶植的大漢奸先真

有佢調度,國民軍事係打乜都輸,就算光復,又唔洗日本為殺去3千5百萬同胞性命賠償。去到台灣,日本又為佢提供護衛軍!

根本做樣樣事都遷就日本,合作無間,但就鑊鑊害慘中國!

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-3-3 10:47 AM 發表

眾所周知 蔣匪領導下的腐敗國民黨政權在日本侵華時消極抗日,反而積極打擊反法西斯反腐敗抗日救國的共產黨

引用:
原帖由 愚人之石 於 2021-2-24 09:53 AM 發表

痴筋,日本戰後對中國的補助及經援俾足晒啦。

而且戰爭是中國贏的嗎?若無原子彈,日本的一號公路已連接嘞,基本上中國係廢的。中共係打內戰的。蘇俄是侵略的。
日本係抗議後期,因為開展太多條戰線,已不夠男丁作戰,甚至用13,14 歲男丁去作戰。穌聯同德軍之戰已差不多完結,兵力開始集結在海參威一帶,就算沒有原子彈,日本基本面輸了90 成以上,日本錯是錯在太貪心!

日本仔害死嘅中國人,點都唔夠老毛害死嘅中國人多啦!

老蔣確係誤國,說他是漢奸不為過。

指揮失當,抗戰節節後退,反而遠征軍在美國指導下戰績彪炳。
沒有胸襟氣度和領袖的魅力,不能統領全國軍閥和毛共聯手抗日。
剿共更賣力
如果佢打得肉緊啲,張學良就吾會捉九佢上演西安事變

抗戰勝利後,百萬美械雄師配合軍艦戦機,竟然輸俾土共

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-2-24 09:06 AM 發表
因為日本作為戰敗國,背負着非常沉重的戰爭賠款包袱,所以美國為了使日本儘快早日實現經濟財政獨立,就在1951年沒有通知中國的情況下,單方面在美國舊金山召開會議,並以齷齪秘密的手段,代替中國簽署了一份《對日條約》,宣布中國已經放棄了對日本戰爭賠款的索求。
因為1949年新中國成立后,暫時還沒有獲得聯合國席位,蔣介石就在美國的威逼利誘和授意下,公開與日本簽署了一份《華日和平條約》,以曾經南京反動政府的 ...
一定係美國佬做手腳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]