• 瀏覽: 6,175
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:46 AM 發表

台灣自己大把fake news .
一年產量才46萬噸。
台灣有2200000人,自己食哂,每人一星期的消費量為3.6kg.
但這也不是實際量,現代食物工業為了美味和製作方便,大量的可食部分被棄置,最終食落肚不會超1kg。
你去同農民講啦....同菜菜子做軍師啦,咁簡單嘅嘢使乜成個呆灣震盪吖

引用:
原帖由 wskwan 於 2021-3-3 11:50 AM 發表

你去同農民講啦....同菜菜子做軍師啦,咁簡單嘅嘢使乜成個呆灣震盪吖
台灣政府咁高調係因這問題解決得到,可以攞分順便打擊國民黨。你唔好睇咁多fake news.

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:52 AM 發表

台灣政府咁高調係因這問題解決得到,可以攞分順便打擊國民黨。你唔好睇咁多fake news.
哈哈,,,系嘅,唔好睇咁多呆蛙自己制造嘅FAKE NEWS,,,

鳳梨問題,並唔係咁單純
是的 內銷外銷比例9:1
難道中國政府不知道嗎?
對台灣農產有多大傷害,中國不知道嗎?
馬英九時代跟中方簽下ECFA五百多項產品
鳳梨是早收清單其中一項
其實ECFA早在上年年底十年期限已到
應該重新再簽新約
可是中台兩方都默不作聲
台灣不敢主動提廢約,中方也沒有要停止
重點是這份協議是中方讓利,台灣受惠遠大於中國
只要中國一喊停,台灣經濟受打擊可想而知
問題是,兩岸各有利益盤算
五百多項,的確有中國想要的產品
一旦全CUT自己都有損傷
現在先拿第一項鳳梨出手,明知對台灣農產損傷不大
何故?
政治示警意味十足
看台灣政府的反應,能否理解其中含意
結果台灣蔡大嬸一如過往,高調對抗,一副冇有怕的架勢
好似告訴大陸,有種你們就來,老娘不怕
很好.......恐怕這是第一波
未來會挑一些項目,如同澳洲龍蝦,紅酒,煤礦
一定有令台灣感到"痛"的項目
現在小國或小地區,以為有美國照
面對中國還敢以小搏大,不低調還高調搞民粹
不秤一下自己有多少斤兩,到底玩唔玩得起
大家稍安.....等著看戲罷

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-3 07:19 PM 發表

齊降魯梁春秋戰國時代的齊桓公想要出兵攻打魯國、梁國,問管仲有什麼方法?

管仲說:「請桓公穿上綿綈製的衣服」,桓公覺得很奇怪,穿綿綈製的衣服跟攻打魯、梁有什麼關係?但還是照做了。

齊桓公穿上綿綈之後,在齊國蔚為風潮,上自王公大臣、下至販夫走卒,人人以穿綿綈為榮,管仲更是命人高價收購綿綈,魯、梁兩國百姓,紛紛放棄原有的工作,全部從事織綈,從齊國賺進了大筆金錢。

一年之後,管仲請齊 ...
來自敵人的利益往往都是毒藥
咁連利益都冇咪即係自殺囉

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-3 07:19 PM 發表

齊降魯梁春秋戰國時代的齊桓公想要出兵攻打魯國、梁國,問管仲有什麼方法?

管仲說:「請桓公穿上綿綈製的衣服」,桓公覺得很奇怪,穿綿綈製的衣服跟攻打魯、梁有什麼關係?但還是照做了。

齊桓公穿上綿綈之後,在齊國蔚為風潮,上自王公大臣、下至販夫走卒,人人以穿綿綈為榮,管仲更是命人高價收購綿綈,魯、梁兩國百姓,紛紛放棄原有的工作,全部從事織綈,從齊國賺進了大筆金錢。

一年之後,管仲請齊 ...
美國制裁中國出口時, 你又唔會咁講

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-4 01:53 PM 發表

天大地大有手有腳,
只要未變成黃俄淪陷區,自力更生即可,氣死黃俄土匪關人隱士!
台灣對內地出口佔總出口超過四成喎
你好想台灣人自殺呀?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-3 01:09 PM 發表
鳳梨問題,並唔係咁單純
是的 內銷外銷比例9:1
難道中國政府不知道嗎?
對台灣農產有多大傷害,中國不知道嗎?
馬英九時代跟中方簽下ECFA五百多項產品
鳳梨是早收清單其中一項
其實ECFA早在上年年底十年期限已到
應該重新再簽新約
可是中台兩方都默不作聲
台灣不敢主動提廢約,中方也沒有要停止
重點是這份協議是中方讓利,台灣受惠遠大於中國
只要中國一喊停,台灣經濟受打擊可想而 ...
補充一吓,另一消息係大陸己公佈計劃做鐵路到台北……
大陸未來15年交通建設規劃 興建高鐵福州通台北 | 陸港經貿 | 兩岸 | 聯合新聞網 (udn.com)

引用:
原帖由 heyworld 於 2021-3-4 05:36 PM 發表

補充一吓,另一消息係大陸己公佈計劃做鐵路到台北……
大陸未來15年交通建設規劃 興建高鐵福州通台北 | 陸港經貿 | 兩岸 | 聯合新聞網 (udn.com)
咦~?唔通阿爺有信心十五年內收返台灣?😂

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-3-3 11:19 AM 發表

其實真係唔難,係閣下完全無視台灣菠蘿9成內銷的事實
我相信九成內銷,但想知九成內銷每個台灣人平均每日要食幾多呢?個一成都要每人每日食18公斤。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-4-26 08:26 PM 發表

我相信九成內銷,但想知九成內銷每個台灣人平均每日要食幾多呢?個一成都要每人每日食18公斤。
POST 14 講左
台灣一年產量才46萬噸。
台灣有2200000人,自己食哂,每人一星期的消費量為3.6kg.
但這也不是實際量,現代食物工業為了美味和製作方便,大量的可食部分被棄置,最終食落肚不會超1kg。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-4-26 08:28 PM 發表

POST 14 講左
台灣一年產量才46萬噸。
九成內銷你都信 擺明係作條數出嚟呃補貼啦 相當明顯啦 如果九成內銷 唔爭在十成內銷啦 二千幾萬人每星期食幾個菠蘿 咁你都好信 如果有一半人係唔食菠蘿嘅 淨返啲人就要食雙倍嘅菠蘿 你話其他副食品可以消耗菠蘿 講嚟聽下囉 又話唔可以做罐頭 鳳梨酥裏面嗰啲都唔係菠蘿 咁仲可以做啲乜嘢食品呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]