• 瀏覽: 565,098
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-3-1 07:39 AM 發表

唔係去shopping咩佢地

真心覺得...參觀教堂可以有咩品味yc係好鍾意扮野show off覺得自己高人一等....

如果想了解宗教歷史,其實好多佛廟、東正教堂、伊斯蘭廟.....都好靚,好靚果d未必起歐洲😏😏😂
露西亞有唔少,例如列寧格勒的聖以撒大教堂

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-3-1 08:34 PM 發表

粵B is much better than 粵A因為粵A充斥沙文主義
粵AB是什麼,請指教

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-3-1 07:15 PM 發表

腰兄,我2014年就沒有到過內地,應該變天了。
我要有什麽傍身才可周圍去?
回鄉卡到期未如果差少少都換定先,先安左微信支付寶(香港版支持寶係廣東省某些商場飯店超市都用到的),仲有申請一卡2號有內地電話號碼的,等通關換定幾千蚊人仔帶封住址証明(水費電費信用卡信呀),通關後第一時間去深圳中銀開個戶口再邦好微信(銀行職員會教你的,而現在中銀只要香港地址就能開戶而有些銀行就要入息証明),,搞好微信就可購物消費一條龍,手機在手處處通行

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-1 07:33 PM 發表

仲有同義詞拉柴食香歸西瓜老襯賣鹹鴨蛋返咗舊陣時嗰度
奔放兄看到就話彩彩彩,,,但這些用詞係細路仔時都成日聽人講的,而粵語長片就用得更多

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-1 09:29 PM 發表

甜品唔使唸,鳳梨酥
呆娃妹子叫鳳梨嫂😄

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-3-1 09:47 PM 發表

奔放兄看到就話彩彩彩,,,但這些用詞係細路仔時都成日聽人講的,而粵語長片就用得更多
烏忌白忌,百無禁忌

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-1 07:50 PM 發表

呢條友,國安拉人時有去佢哋個寫字樓搜,但最後無拉佢同個姓鍾嘅, 依家仲大言不慚,國安可能要再認真查下, 睇下仲有咩蛛絲馬跡,可以拉埋呢件老而不
我最眼火爆係個句支持政府的人罪無可怒
仲有現在快10點了,這47人後續點樣,無講要坐定係能保釋,我都驚緊

引用:
原帖由 avarice 於 2021-3-1 09:40 PM 發表

粵AB是什麼,請指教
A廣州B深圳(車牌區別)

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-1 11:36 AM 發表
班茂利點解係舉住三指手勢而唔係51嘅? 莫非撈亂咗泰國同香港?

舉頭三尺有神靈,相信呢個手只會招來更多惡運。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-1 07:55 PM 發表

但願如此,擔心未必咁順利
我都覺得係,係下今天班白鬼領事出動晒,外國所有白鬼外長全部出嚟狗叫,,,但這大半年條方白鬼越多野搞中央越嚴,聽日我國會出份老尾人權年報哦

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 1-3-2021 21:51 發表

我最眼火爆係個句支持政府的人罪無可怒
仲有現在快10點了,這47人後續點樣,無講要坐定係能保釋,我都驚緊
好似仲未散庭,班狀棍仲拗緊

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-3-1 09:11 PM 發表

豬得過我,我連電話未識用,微信都冇,x包乜寶點用?我有錢買淘寶喎,但有錢唔識用,雖然慳番唔少,但看著陶寶價,心中很無奈,覺得很慘。
妹妹你用心學吓咪識!
我有個uncle 90歳佢老婆80幾,一人一部iphone 一部ipad....日日同d朋友視像呀微信呀都唔知幾精靈

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-3-1 08:00 PM 發表
傷港賤台開始有人跳船,希望陸續有來

[頭條日報] 報道指港台電視部公共事務組總監及2名監製辭職

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2011083/
年薪過百萬出到去分分鍾年薪20萬都搵唔到,去地做過幾多衰野真係心中有數,,

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 1-3-2021 21:53 發表

我都覺得係,係下今天班白鬼領事出動晒,外國所有白鬼外長全部出嚟狗叫,,,但這大半年條方白鬼越多野搞中央越嚴,聽日我國會出份老尾人權年報哦
其實白鬼越多聲氣越好,即喺白鬼幹預屍髮毒辣,香港髮廊處理有困難,全部送廣東省高院審

引用:
原帖由 藍皓星兒 於 2021-3-1 08:22 PM 發表

我嫲嫲果輩會講「瞓咗覺」,記得細路仔時,有一日嫲嫲打電話來找我老媽,當時老媽吾係屋企,我嫲嫲就叫我話比老媽知太嫲瞓咗覺啦!我重同我老媽講瞓咗覺咪瞓咗覺囉!吾洗特登打電話來講呱!我老媽話「瞓咗覺」即係釘咗喎,吾知有冇師兄師姐聽過呢?
師姐訓咗覺應該係我地水上人才這樣叫,,從細聽都係話邊個訓咗覺啦,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]