• 瀏覽: 1,303
  • 回覆: 11
睇口水三國,士兵有咁分

咁現代有冇咁分法呢?

引用:
原帖由 分享者 於 2021-2-28 07:59 PM 發表
睇口水三國,士兵有咁分

咁現代有冇咁分法呢?
我只知有百夫長,千夫長,萬夫長。

引用:
原帖由 分享者 於 2021-2-28 07:59 PM 發表
睇口水三國,士兵有咁分

咁現代有冇咁分法呢?
千人敵,百人敵未聽過

但所謂"萬人敵"是指統兵作戰既力
史記·項羽本紀》。項羽不是受到別人稱讚,而是他本人認為大丈夫應該學會「萬人敵」的本事。即統兵作戰,力當萬人的本領

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-2-28 08:26 PM 發表

我只知有百夫長,千夫長,萬夫長。
應沒有萬夫長吧? 一萬人是將軍級了

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-3-1 05:28 PM 發表

古代軍隊設有伍長,管理十個人,類似於現在的班長。再上一級是百夫長,管理十個伍,再往上則設有千夫長管理十個百夫長,萬夫長則管理十個千夫長。由此可見作為一個軍隊的萬夫長,手下的將士動輒萬人,和現在的部隊的團長類似,在古代一個兵團只有一個萬夫長,除非出現元帥等可以直接指揮軍隊的指揮官出現,同時指揮幾個萬夫長。萬夫長的權利很大,駐守地區如果有來犯之敵是可以直接發動戰爭的。

原文網址:https://kknews.cc/military/6a8ke6****ml

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-3-1 05:28 PM 發表

曾經有過萬夫長,但不是真的帶領一萬人,只是職級名稱,而且後來被將軍取代了。

好似郭靖師父,哲別,係萬夫長。

過分誇大吧

有沒有億夫長?

如果只計好打得而又親臨戰陣殺敵的「萬人敵」

三國故仔我數第一人,陣中戰將可留姓名?  常山趙子龍七進七出。

歷史上
霍去病,率八百騎兵深入漠北,馬踏匈奴,古今第一人,惜英年早逝。
尉遲恭丶秦瓊,凌煙閣廿四功臣,吾嚇得既話,李世民都吾會搵佢哋做左右門神,係鬼都驚。

近世紀的軍神戰神,不親手操刀。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-3-1 05:27 PM 發表

千人敵,百人敵未聽過

但所謂"萬人敵"是指統兵作戰既力
《史記·項羽本紀》。項羽不是受到別人稱讚,而是他本人認為大丈夫應該學會「萬人敵」的本事。即統兵作戰,力當萬人的本領
仲有一種野都叫“萬人敵”
係明朝同滿清太祖努爾哈赤係遼東戰場度打仗。 明朝死守遼東寧遠城。係激戰當中,明朝士兵臨時發明左一樣野。 用棉被包住禾杆草,淋上油。 然後點火拋落城牆……聽講 飛散個帶火棉花碎,草碎, 邊個碰到就邊個著火。

呢種士兵就叫佢萬人敵

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 09:01 AM 發表
有沒有億夫長?
古代冇咁多人口,秦國vs趙國的百萬軍隊大戰巳是古代全世界最大規模的戰爭了。古羅馬打遍歐洲,中東國家,北非都係得5萬軍隊。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]