• 瀏覽: 3,645
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 蟈雜大大 於 2021-2-22 11:45 PM 發表
大陸咁多高官親屬住喺外國點會打核戰
類似說話都用黎講過中共高官權貴需要香港走資同埋定居

可惜你班人一錯再錯

錯左國安法之後 仲話中共好怕人制裁

即係事實係高官在外國會影響中共決策不是事實。
係你班人自我催眠

引用:
原帖由 imad 於 2021-2-22 17:16 發表
邊個參與 只要一支核彈送比佢,對方呢世都唔敢再攪中國

使理全世界制裁
先打殘D弱國,例如袋鼠, 楓葉等睇下老美夠唔夠膽幫佢哋報仇, 如果唔收手就連山姆大叔都打埋。

引用:
原帖由 風鬥士31 於 2021-2-22 18:18 發表

中國必須要擁有對等美俄的核彈數量,如果中國有5000枚到10000枚,八國聯軍都不敢來
2000-3000己足夠

引用:
原帖由 wai177 於 2021-2-22 23:27 發表
如果中國有200粒洲際核武。
應該點樣攻擊先滅到8個國家?
實際講講每粒打邊度。

一個倫敦要射幾多粒先100%移為平地?
第一個日本

引用:
原帖由 6674 於 2021-2-23 18:04 發表
樓主的命題 : [如果再黎多次8國聯軍, 直接送核彈過去, 唔使妥協 ,免除後患]
答案 1 : 偽命題,吾會發生
答案 2 : 如果真的發生8國聯軍侵華,有什麼保家衞國選項?
8國聯軍的話,規模和範圍一定不會小,軍人的命也是命,乾脆扔個核彈,也是選項。
英法各有三百枚,是放在博物館嗎?
有些人受困於歐美思想,航母 vs 航母,F22 vs J20......, 擂台只能局限於某地區,人 ...
今時今日英法一定唔夠膽先用核武打中國,你估仲係清代?
至於打常規戰,在中國近海, 無一個國家可以打敗中國了, 就算聯軍也一樣

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-2-24 08:10 AM 發表

先打殘D弱國,例如袋鼠, 楓葉等睇下老美夠唔夠膽幫佢哋報仇, 如果唔收手就連山姆大叔都打埋。
對 ,屎眼聯盟 淨係識食屎all 飯 ,咁L多口水 先打2條廢柴

雖然中國多次官方宣稱不首先使用核武,但有很多不確定性
- 它們會100%相信老共嗎?
- 借電影橋段,瘋狂的二炮司令和政委,劫持大大開啟密碼;或國防部大學用量子電腦破解密碼
- 沒有人知道老解發動核武決定權的人事排序和組合。

基本常識,中國是全世界唯一承諾不首先使用核武的真正和平國家。

歷史上的名將吾會跟足兵書棋譜,思想吾會受困於眼前戰局,往往出人意表。
古有霍去病帶八百士兵千里走單騎,封狼居胥。
近有大將陳賡挺中兵先幹掉胡宗南中路的天下第一旅全美式機械師。

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-2-24 08:20 AM 發表

今時今日英法一定唔夠膽先用核武打中國,你估仲係清代?
至於打常規戰,在中國近海, 無一個國家可以打敗中國了, 就算聯軍也一樣。
好多中歐 例如荷蘭 瑞士 真是以為中國係清朝咁

引用:
原帖由 6674 於 2021-2-24 08:59 AM 發表
雖然中國多次官方宣稱不首先使用核武,但有很多不確定性
- 它們會100%相信老共嗎?
- 借電影橋段,瘋狂的二炮司令和政委,劫持大大開啟密碼;或國防部大學用量子電腦破解密碼
- 沒有人知道老解發動核武決定權的人事排序和組合。
問題係先使用核武並冇為我地帶來更大好處,除非我地被打到好似抗日戰爭果陣咁慘,
半壁江山已淪陷情況下冇辦法唯有射核武攬抄,但今日我地單論常規力量都冇可能輸到咁。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2021-2-24 06:47 PM 發表

問題係先使用核武並冇為我地帶來更大好處,除非我地被打到好似抗日戰爭果陣咁慘,
半壁江山已淪陷情況下冇辦法唯有射核武攬抄,但今日我地單論常規力量都冇可能輸到咁。
我覺得你錯得好緊要。等於認同日軍侵華,讓半壁江山消極抵抗。
當敵軍落腳,莫講半壁江山,沿海一帶東北華東華南基地被毀,幾億人口被劫持,中國已經失去縱深的優勢,在西北的飛彈亦無咁易射出。
不如你說白一點,中國要死幾多人先可發動核反擊?

引用:
原帖由 6674 於 2021-2-24 07:35 PM 發表

我覺得你錯得好緊要。等於認同日軍侵華,讓半壁江山消極抵抗。
當敵軍落腳,莫講半壁江山,沿海一帶東北華東華南基地被毀,幾億人口被劫持,中國已經失去縱深的優勢,在西北的飛彈亦無咁易射出。
不如你說白一點,中國要死幾多人先可發動核反擊?
我只係描述個情況,但我唔相信我地會輸到咁

引用:
原帖由 imad 於 2021-2-23 08:49 AM 發表

知 ,尾國 一個囉 , 班跟尾狗冇丫嘛 ,佢哋捱一支就笠水啦 ,仲跟尾國繼續? 到時 隻抽隻尾國 唔夠你多核彈又如何? 你冇人死? 個時就揸爬啦
目前全世界擁有核武器的國家寥寥無幾,其中合法擁核國有五國,也就是聯合國五大常任理事國,分別是美國,俄羅斯,中國,英國,法國,另外還有幾個非法擁擠核國家,某些印度 ,巴基斯坦,以色列等。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]