• 瀏覽: 4,128
  • 回覆: 67
引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-24 01:36 PM 發表
中國共產黨洗鬼我地去讚嘅咩?!

真係要讚,我覺得係"改革"呢兩嗰字。
全世界都冇一個國家有咁開明同彈性嘅改革。
本帖子不是“洗鬼我地去讚嘅咩”,而是你願不願意讚揚。
不錯,“改革開放”是值得讚揚的。
但是,本帖子是用什麼角度去讚揚中國共產黨--
所以,首先厘定了各個角度,然后網友們可以就着每一個角度再開專題切磋交流。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-24 15:49 發表

本帖子不是“洗鬼我地去讚嘅咩”,而是你願不願意讚揚。
不錯,“改革開放”是值得讚揚的。
但是,本帖子是用什麼角度去讚揚中國共產黨--
所以,首先厘定了各個角度,然后網友們可以就着每一個角度再開專題切磋交流。
1 中共不用你我去讚揚
2 冇用嘅讚揚,仲講咩角度?

再講,你話角度,咩叫讚揚嘅角度先?

不如實際啲,講中共現今咩做得好咩做得唔夠好同乜嘢做得差,
再講吓有咩值得外國學,有咩可以攞外國借鏡,有咩方法可以改進... 來得實在。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-24 04:13 PM 發表

1 中共不用你我去讚揚
2 冇用嘅讚揚,仲講咩角度?

再講,你話角度,咩叫讚揚嘅角度先?

不如實際啲,講中共現今咩做得好咩做得唔夠好同乜嘢做得差,
再講吓有咩值得外國學,有咩可以攞外國借鏡,有咩方法可以改進... 來得實在。
老子:天下殊途而同歸。
你的方法還可以。
但是不是每個人都像你那樣清醒的。
很多人進來只是想攻擊我,而不是討論主旨。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-24 16:21 發表

老子:天下殊途而同歸。
你的方法還可以。
但是不是每個人都像你那樣清醒的。
很多人進來只是想攻擊我,而不是討論主旨。
那麼,你可以先講吓你用咩角度去讚/彈中共?
又有乜值得讚/彈?
讚嘅外國有乜可以學習?
彈嘅又有乜可以借鏡?
又有乜係前無來者,開創先河值得討論討論?

咁至少有個example,等網友可以參詳吓...

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-2-24 09:52 AM 發表
贊揚中共首先是軍事,美帝亡我之心不死,美軍不斷侵犯中國沿海,中共大力發展海軍抗拒威脅,另外就是創立了非民主的成功模式。
非西方定義的民主模式。

又拋錯書包
天下殊途而同歸
不是老子說的

豐衣足食,國泰民安!!

你算係乜?中共洗鬼你讚?

引用:
原帖由 青山無上師 於 2021-2-24 18:02 發表
又拋錯書包
天下殊途而同歸
不是老子說的
樓主嘅意思係:我係老子...

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-24 04:59 PM 發表

那麼,你可以先講吓你用咩角度去讚/彈中共?
又有乜值得讚/彈?
讚嘅外國有乜可以學習?
彈嘅又有乜可以借鏡?
又有乜係前無來者,開創先河值得討論討論?

咁至少有個example,等網友可以參詳吓...
本帖子讓網友參詳的是:
1. 你們須要盡量讚美中國共產黨;
2. 全國土地和國民是終極考慮;
3. 讚美可以偱11個方向進行。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-24 09:28 AM 發表
有以下角度:
1. 歷史長河【chronology】;
2. 輸出革命的成果;
3.外交;
4.經濟;
5. 軍事;
6. 科研;
7. 教育;
8.醫療;
9。環保;
10. 藝術;
11.扶貧;
12. 其他。
=====
我的評論:
希望 一小撮網友洗心革面,認真循著上述角度去讚揚中國共產黨並在本版發表,而不是一味攻擊我【例如 這類標題:
又再講美國大選舞弊】 ...
樓主!共產黨黨章都沒看過就列十二條不知所謂的題目。

引用:
原帖由 秋落 於 2021-2-24 09:35 PM 發表

樓主!共產黨黨章都沒看過就列十二條不知所謂的題目。
你想曲線扔鞋子【參詳:溫家寶被扔鞋子】。
你知不知道“捋虎須”這個詞?
---
本帖子邀請網友讚揚中國共產黨。
如果你不想用一樓說的12個項目,你可以有你喜歡的方法去讚揚之。
---
現在開始。。。go!

唔好中呢條樓主計,係大姦狗一件

大家唔洗答佢爹

引用:
原帖由 社長 於 2021-2-24 10:14 PM 發表
唔好中呢條樓主計,係大姦狗一件

大家唔洗答佢爹
你是直線扔鞋子【參詳:溫家寶被扔鞋子】。
-----
我鼓勵你:人生是可以與時並進的,所以你把自己的目標提升一下-- 就是說:嚴肅討論本帖子:
用什麼角度去讚揚中國共產黨--
===
願不願意?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-2-24 09:28 AM 發表
有以下角度:
1. 歷史長河【chronology】;
2. 輸出革命的成果;
3.外交;
4.經濟;
5. 軍事;
6. 科研;
7. 教育;
8.醫療;
9。環保;
10. 藝術;
11.扶貧;
12. 其他。
=====
我的評論:
希望 一小撮網友洗心革面,認真循著上述角度去讚揚中國共產黨並在本版發表,而不是一味攻擊我【例如 這類標題:
又再講美國大選舞弊】 ...
我的評論:
希望阿浪裏白你洗心革面,認真循著上述角度身先士卒去讚揚中國共產黨並在本版發表,而不是廢up等人插

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]