• 瀏覽: 4,418
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-21 02:12 PM 發表

復星郭老板系某人白手套,區老板持有國藥股份,雖然國藥大股東系國家

國內有復星系一說,能說成一個“系”的,背后都是財閥級,消息可通天,類似美國高盛,摩根,橫跨歐亞美大陸,畢竟下有些東西國企不方便出手

作為世界第二大國中的小數財閥之一,復星背后能量不可小看
當然知道
復旦大學幾個畢業生
就有能力短短十幾二十年就成為上市跨國企業
多年來跨領域,世界各地收購其他公司
背後冇國家力量支持,鬼先會相信
如同馬雲,馬化騰等人,真係咁本事,靠白手起家?
新冠爆發,邊個國家最清楚呢次疫情有幾咁嚴重
稍為有啲常識知,防疫係治標不治本
最終都係要靠疫苗控制
一早知道有內幕消息,先搶先贏
樓主討論係技術問題
我講係龐大商業利益

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-2-21 13:45 發表

呢隻係舊藥
根本就係美國佬趁機發國難財
侵侵做總統時特別加持,講到好似仙丹一樣
其實臨牀療效,只不過係講可以提早幾日康復
不過,中國研究話,對重症係冇L用
美國專家持反對意見
早幾日病好就係算係有效治療
美國就係咁簽署批准為治療藥物
五日療程就要差唔多兩皮野港紙
藥商股票大漲,個老闆賣手上部分股票就賺一大筆
據講瑞德西韋藥商老闆係侵侵老友兼金主
咁大家就知係咩野事

...
唔一定,產能未必跟得上。第三世界就肯定系中國天下。
剩系做中國及第三世界已經唔錯。君不見我地以往咪「買疫苗」?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-2-21 03:56 PM 發表

當然知道
復旦大學幾個畢業生
就有能力短短十幾二十年就成為上市跨國企業
多年來跨領域,世界各地收購其他公司
背後冇國家力量支持,鬼先會相信
如同馬雲,馬化騰等人,真係咁本事,靠白手起家?
新冠爆發,邊個國家最清楚呢次疫情有幾咁嚴重
稍為有啲常識知,防疫係治標不治本
最終都係要靠疫苗控制
一早知道有內幕消息,先搶先贏
樓主討論係技術問題
我講係龐大商業利益
小弟在不同的主題中 
對疫苗的談論都是以技術為主 
是因為看到坊間的評論中
對疫苗技術的科普是相對較少

譬如 
疫苗對變種病毒產生的抗體
報告中通常是說下降多少倍 
不少人認為文法不對
因為我們從小學習的是下降多少百份比
這其實是大家抗體濃度的檢定和抗體濃度單位的不了解
抗體濃度的檢定單位是中和滴度 
中和滴道的意思 
就是將樣本稀釋多少倍 
抗體檢測才呈現陰性(檢測不到抗體)
所以抗體濃度下降的表達方式是多少倍而不是多少%
是科學技術問題不是文法問題

樓主說的技術層次都是疫苗出來後或是臨床試驗的效用
香港很多無知的人,在嫌東嫌西,懷疑這個懷疑哪個
以為這次疫苗像街市買菜,可以高興東挑西選?
很多國家最早搶到開始施打疫苗
代表這個國家比別人快早恢復正常生活
這就佔很有優勢
我看台灣的報導,因為政府沾沾自喜於防疫有功
沒把心思放在疫苗,同時因政治因素作祟
以致在這一波搶不到疫苗,施打時間一再延遲
最近興高采烈宣稱貨快到了,買了次貨交差
原來買到南非及某些國家下令停用的
效果不理想及副作用多
據講台灣有醫護會拒打

其實各國在去年宣布研發疫苗,有遠見的國家就開始去預先訂購
下面有篇報導,是台灣在疫苗戰慢半拍
世界搶最快兩個小國,以色列和新加坡怎麼能做到的?
新加坡還是亞洲第一個正式接種疫苗國家,去年年底就開始施打

簡單講,疫苗還沒第一期試驗完就去重金預訂
風險就是萬一這間藥廠失敗,訂金等於丟落海一去不回
新加坡政府即使認為是豪賭,仍要去賭一賭

而香港特區政府完全受惠中央政府,林鄭咩野都唔駛煩,阿爺早就部署好
我樓上提到上海復星集團
呢間公司仲早過新加坡,德國BNT連第一期臨床試驗都未做就去簽代理
唔止簽代理,仲入股德國BNT,上海復星現持有0.7%股
以持股比例而言,上海復星算係大股東之一,此舉確保疫苗成功,必定出到貨
而香港代理係上海復星子公司,即係話香港政府同代理商洽購
中國代理商會搞惦

所以疫苗講術技層面算係後話
之前投資根本就係一場豪賭
賭唔一定贏,唔敢賭就一定輸
好似台灣咁什麼都政治掛帥
結果搶疫苗就成為大輸家
就算買到都係次一等

比台灣更小 新加坡和以色列做對了這7件事 成為疫苗大戰贏家
https://www.commonhealth.com.tw/article/83652

引用:
原帖由 wsp 於 2021-2-21 10:03 AM 發表

對於呢點
個人嘅睇法就比較陰謀論
中國造出滅活疫苗
既因為把握時機
亦因為目標比較純粹
就係挽救人命控制疫情

西方原本無準備疫情會大爆發
當他們發現全球大爆發已經造成
就順水推舟將疫情變成全球性生化大實驗
因為很多技術之前受到人權人士反對
無法做人體實驗或在人體應用
現在因為疫情危及數以百萬計的生命
所以這些阻力下降了很多

但如果先做出安全性高的滅活疫 ...
Bill Gates 好早講過,佢會出錢推動不同種類既疫苗
以佢既身家, 用十億八億美金推一款傳統疫苗出黎難度完全係零
偏偏就係無

係佢轉軚, 定根本無藥廠願意合作推傳統疫苗呢...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 09:05 PM 發表

Bill Gates 好早講過,佢會出錢推動不同種類既疫苗
以佢既身家, 用十億八億美金推一款傳統疫苗出黎難度完全係零
偏偏就係無

係佢轉軚, 定根本無藥廠願意合作推傳統疫苗呢...
不同種類咋
冇話全部㗎

除咗中國和俄羅斯嗰幾隻之外
而家講得出嗰幾隻新冠疫苗
後面全部都有標基嘅身影
你話點解呢

引用:
原帖由 wsp 於 2021-2-23 09:43 PM 發表

不同種類咋
冇話全部㗎

除咗中國和俄羅斯嗰幾隻之外
而家講得出嗰幾隻新冠疫苗
後面全部都有標基嘅身影
你話點解呢
佢講既大意係, 所有可行既方式都要試, 再睇下邊一種得.

結果居然無傳統疫苗.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 09:47 PM 發表

結果居然無傳統疫苗.
小弟其實唔知佢講過乜嘢
只係師兄咁講
小弟就咁回應
科技人推動科技發展好正路呀
生產傳統疫苗唔算係科技發展囉

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-23 09:47 PM 發表

結果居然無傳統疫苗.
網路上好多呢方面資訊
稍為了解一下
就知核糖核酸mRNA新技術點解會成為主流
明明中國科興起步好早,第三期臨床進度落後mRNA
據講新技術應用生產速度加快
產量會係傳統疫苗好幾倍
最重要係,mRNA對抗變種最有效
可以迅速修改疫苗中遺傳物質,而修改傳統疫苗步驟煩多
遇到變種無效,話mRNA幾個星期就可以改到能夠應付變種
所以好多國家都押注賭係mRNA研發疫苗,就可以理解

今次新冠病毒傳播速度快,又冇季節性
時間唔等人,邊隻疫苗夠快又有效,當然會勝出

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-2-23 11:06 PM 發表

網路上好多呢方面資訊
稍為了解一下
產量會係傳統疫苗好幾倍

...
邊隻疫苗對抗變種有效, 係撞彩

mRNA技術好處係生產要求無咁高, 不等於研發快

其實今次mRNA 研發成功, 已經係有運.

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-2-23 11:06 PM 發表

網路上好多呢方面資訊
稍為了解一下
產量會係傳統疫苗好幾倍

...
師兄有做功課喎

我哋嘅體內有數以十億計唔同類型嘅抗體
疫苗只要提供到正確嘅抗原俾免疫系統 
免疫系統就可以選出適當嘅抗體迅速繁殖對付病毒
病毒變種令抗原改變 
所以由原本嘅抗原激發嘅抗體就對變種病毒效用減弱甚至無效
mRNA疫苗可以迅速修改結構
提供最新版本嘅抗原俾免疫系統
所以係對付變種病毒嘅利器

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-24 06:18 PM 發表

邊隻疫苗對抗變種有效, 係撞彩

mRNA技術好處係生產要求無咁高, 不等於研發快

其實今次mRNA 研發成功, 已經係有運.
小弟唔係專家
唔敢話師兄嘅理解係錯 
但小弟閱讀疫苗相關資料後嘅理解 
和師兄嘅理解有相當大分別

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]