• 瀏覽: 564,956
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 big3624 於 2021-2-23 08:01 PM 發表

打貓係飲食行業術語,即係偷食
原來如此  做老鼠偷食,所以要打貓?

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-23 07:27 PM 發表

哦,咁樣啲魚腸就唔會苦?我以為係因為老媽唔識清潔啲魚腸潻⋯⋯
我老媽子識整,功夫嘢,魚腸要浸要洗,要用瓦缽裝,用焗爐焗先好味,仲要同魚檔熟先會留副靚魚腸俾你

魚腸唔靚破咗膽,或者洗得唔乾淨都會苦

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-23 08:17 PM 發表

原來如此  做老鼠偷食,所以要打貓?
係隻為食貓偷食,等我去打佢一鑊

引用:
原帖由 ckm 於 2021-2-23 08:19 PM 發表

我老媽子識整,功夫嘢,魚腸要浸要洗,要用瓦缽裝,用焗爐焗先好味,仲要同魚檔熟先會留副靚魚腸俾你

洗魚腸要用醋洗,仲可以減魚腸肥膏嘅油"利"

引用:
原帖由 big3624 於 2021-2-23 08:04 PM 發表

焗魚腸會苦嘅主因係洗魚腸時整穿咗個膽,所以污染到魚腸苦,其次係通魚腸唔乾淨
哦。。。洗腸同通腸呢啲事,我估老媽都交咗比呀賣魚勝

引用:
原帖由 ckm 於 2021-2-23 08:19 PM 發表

唔計阿爸阿媽煮,十幾年前係元朗大榮華食過砵仔焗魚腸~ 加埋豬油撈飯。一流!
元朗好多圍頭人,他們祖上居港幾百年,兒時曾隨父母獲邀入忘了哪一村吃盆菜。那時盆菜仍未這麼商業化,記得他們在村外球場停車場的位置,放幾張圓枱圍着便吃。
上代村內關係好緊密,對於外村人他們會有防備心,但同時他們把你看為自己人時,又可以好親切;年半前黑暴元朗搞事,最初場都未擺村民已經趕走他們。也由於元朗各村原居民較多,所以黑暴策劃了其後的栽贓暴動的戲碼,務求打擊本地真正本土人的向心力...

引用:
原帖由 big3624 於 2021-2-23 08:23 PM 發表

洗魚腸要用醋洗,仲可以減魚腸肥膏嘅油"利"
呢啲咁複雜嘅嘢我阿媽就識搞,我就只識食照既啫

我家兩老識整好多嘢食,搞到我把嘴刁晒🤣

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-23 06:36 PM 發表

咁都得㗎咩
得呀當然係以前,壓力止血香爐填傷口,嚟D野幾十年前成日發生

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-2-23 07:01 PM 發表

腰兄中意發達提子汁嗎?細個買支大兩個人飲
我有錢會同細佬飲哥拉和白檸汽水呀,當時一年飲唔到幾次的

過完年正式開市,封區強檢,應該陸續有來

[頭條日報] 新蒲崗金橋大廈及東誠大廈封區強檢 料明早7時完成

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2005962/

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-2-23 08:32 PM 發表

哦。。。洗腸同通腸呢啲事,我估老媽都交咗比呀賣魚勝
賣魚既睬你都傻,呢啲功夫嘢又唔收得你貴,有啲賣魚既只賣俾酒家,都費事賣俾街客

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 23-2-2021 20:40 發表

我有錢會同細佬飲哥拉和白檸汽水呀,當時一年飲唔到幾次的
哥拉白檸平過可樂7喜,還有一種好似藥水嘅沙士

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-23 07:05 PM 發表

我驚走甩呢件曱甴,剛剛向國安處舉,稍後再向政制局舉報
火兄,,我都要搵下我個區街道辦材料

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 23-2-2021 20:41 發表

火兄,,我都要搵下我個區街道辦材料
幫手送班曱甴一程,免得哋發假誓,繼續呃飯食

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-23 08:11 PM 發表

C妹小心,講毒黃毒比新冠病毒還毒,C妹務必好好保護自己
謝謝!好在我喺公司都算有少少背景,同事表面上大家都客氣嘅,學生都算聽話;不過暗地就。。真係要自己小心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]