• 瀏覽: 5,809
  • 回覆: 34
  • 追帖: 7
+8
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-22 09:05 PM 發表

據知有兩個影響數據的重點
一,科興在巴西三期臨床,測試的是醫護,
輝穗是普通群體,兩者感染病毒的機率不同

第二,對於取樣,通常由人數最多的無症狀,到人數最少的發病死亡,呈金字塔式減少,有說是分五層,(有的說分十層)
科興由第四層輕微症狀開始統計
輝穗由第三層指定症狀開始統計,而忽略大量輕微症狀感染的可能,拉高了保護率

我只憑記憶去講述這兩點,可能有錯漏,要靠樓主及其他網友fc了
以我所知,應該係有10個級別。
但還有一個重點,就係輝瑞存在有十分多嘅疑似病例沒有計算在內。疑似病例有3410例,係確診病例的20倍之多。因為這些病例是有相關病癥但就因為檢測為陰性而排除在外。但檢測好大程度會有不準確而令到有假陰性出現,而太多這些疑似個案就會對整個計算出現不確定性。

科技係不斷開發進步的,但新疫苗尚未真正通過多年檢測,未知副作用及其它不明反應都仍未被發現,在當時一刻只好選打傳統技術疫苗吧!副作用已知道,比較安全可靠。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-23 02:19 AM 發表

以我所知,應該係有10個級別。
但還有一個重點,就係輝瑞存在有十分多嘅疑似病例沒有計算在內。疑似病例有3410例,係確診病例的20倍之多。因為這些病例是有相關病癥但就因為檢測為陰性而排除在外。但檢測好大程度會有不準確而令到有假陰性出現,而太多這些疑似個案就會對整個計算出現不確定性。
所以始終都係要兩種疫苗在同一設定下做研究先可以有更客觀的比較。

重點不在50%或95%,該是疫苗注射之後科興沒有病人轉重症,傷風感冒誰會身上沒抗體,不都是依然會傷風感冒?

明顯科興的安全性比輝瑞高而且有效讓病人痊癒,所謂的科興50%只是科興疫苗注射後仍有機會患上輕症而疫苗在人體有效產出抗體,讓病人痊癒才最實際.

在下在努力說服跟黃人同住的老母親打科興,老母同意就立即去預約,打科興才是對老人最好的.

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-2-22 20:10 發表
話說頭版有一個帖: 轉載:【 科興數據粗製濫造,誤差闊過西隧。 】政府不提的數據 https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29728918&extra=&page=1

睇完之後, 估計個帖入面的文章的作者真係有機會係醫科生, 因為寫的野完全錯哂重點, 讀死書, 但又要讀唔熟, 我怕佢考試會唔合格. 果個帖的作者更加唔洗講, 應該係門外漢.

我 ...
袁先生在呢段片講解得好清晰:
https://www.youtube.com/watch?v=TMsB1Xxgpr4

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-23 11:32 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=TMsB1Xxgpr4
呢段片我睇過...我對疫苗既很多知識, 都是睇袁生得來的.
可惜, 香港沒有袁先生....講完等於無講既磚家, 詞不達意既官員就大把

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-23 11:32 AM 發表

很好的講解短片! 謝謝分享!

佢提到的幾個重點之中, 又再一次指出唔可以單純睇幾個數字來比較兩隻疫苗. 正是英雄所見略同!

專家講嘅都算了,專業知識在,
即有政見偏向,照跟都唔會死錯人。

但啲政棍就真係PK!明明唔竅,扮晒代表!
呃平民累疫情失控,為選票犠生人命!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-2-23 11:46 AM 發表

呢段片我睇過...我對疫苗既很多知識, 都是睇袁生得來的.
可惜, 香港沒有袁先生....講完等於無講既磚家, 詞不達意既官員就大把
人地袁嵐峰博士係天才學生,十四歲已入中國科技大學...

不剩係只研究,還致力推廣科學普及..

香港班一係為利為權,一係活在安逸既象牙塔中..

多謝各位師兄,睇下嗰乜乜Eddie敢晤敢入嚟撐

引用:
原帖由 maldini1967 於 2021-2-23 09:17 PM 發表
多謝各位師兄,睇下嗰乜乜Eddie敢晤敢入嚟撐
佢唔會啦. 我在佢果個帖已經同佢討論過. 講唔夠幾次佢就話"學嘢我會睇啲真係值得學嘅嘢。 "

言下之意, 佢只係開個帖來抹黑, 冇諗過真係比較兩隻疫苗.

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-2-24 12:10 PM 發表

佢唔會啦. 我在佢果個帖已經同佢討論過. 講唔夠幾次佢就話"學嘢我會睇啲真係值得學嘅嘢。 "

言下之意, 佢只係開個帖來抹黑, 冇諗過真係比較兩隻疫苗.
diu,佢真係晒9氣,之前已經小佢唔好single out科興個50%,要比較就俾輝瑞個數據出嚟啦!跟著就扮盲。衰到話[等睇打科興嘅長者幾時死],正仆街。

不必再說服盲反黃人去接受科興。
 信特首與高官的人自然會選擇科興, 不信他們的盲反黃人仍在千方百計抺黑林鄭 說她打的不是科興, 而犯民人仍然大力廣傳巴西的數據, 去保住外國貨的銷路。
也好! 可留多點科興配額給正常人享用

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-2-24 02:34 PM 發表
不必再說服盲反黃人去接受科興。
 信特首與高官的人自然會選擇科興, 不信他們的盲反黃人仍在千方百計抺黑林鄭 說她打的不是科興, 而犯民人仍然大力廣傳巴西的數據, 去保住外國貨的銷路。
也好! 可留多點科興配額給正常人享用
從來無諗過要說服班黃人接受科興,佢接種那種疫苗都係個人選擇,與我無關;只不過佢地不停抹黑,覺得有必要釐清姐!

引用:
原帖由 maldini1967 於 2021-2-24 03:31 PM 發表

從來無諗過要說服班黃人接受科興,佢接種那種疫苗都係個人選擇,與我無關;只不過佢地不停抹黑,覺得有必要釐清姐!
去年黃人不肯接受免費檢測, 今年自己掏腰包去屈人寺買檢測劑做自我檢測, 犯賤得很。
到他們想打疫苗的時候, 三倍價錢招待他就是了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]