• 瀏覽: 565,053
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 09:36 PM 發表

講起街頭飲品,無錢飲咩冰,唯有幫襯飲淨水都開心
師兄咪誤會!我飲果啲咩冰,全部都係拉住老爸衫尾,去冰室飲下午茶至有得嘆架咋
但係有好嘢食,飲水搭都夠幸福
不過感恩,我的確係比較幸運,最後至比老媽必咗出來,有老爸呀哥家姐帶我周圍去飲飲食食

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 08:48 PM 發表

當年車仔麵,例牌餸豬皮,魚旦同牛腩,特別覺得啲牛腩好好味
細個是D牛腩係碎濕濕,無宜家咁大舊,宜家個D四分一大細到,但好好味,宜家搵唔番。

引用:
原帖由 geometric 於 2021-2-22 09:40 PM 發表

好懷念以前街市的豆腐檔有一些膠袋裝的豆漿啊,果種豆漿的包裝有些類似而家玉子豆腐果個樣的
有啲咁樣享受嘅豆漿?!呢啲包裝我飲過係果汁唧唧冰嚟

引用:
原帖由 Chilie 於 22-2-2021 21:50 發表

師兄咪誤會!我飲果啲咩冰,全部都係拉住老爸衫尾,去冰室飲下午茶至有得嘆架咋
但係有好嘢食,飲水搭都夠幸福
不過感恩,我的確係比較幸運,最後至比老媽必咗出來,有老爸呀哥家姐帶我周圍去飲飲食食
當年街邊檔真喺有淨水呢家嘢,一般人會叫涼粉,菠蘿,什果冰,做法喺有色糖水加冰,再加以上配料,無錢就平啲飲淨水,衹有頭兩樣。

師妹, 孻女拉心肝,最幸福

引用:
原帖由 藍皓星兒 於 2021-2-22 09:50 PM 發表

係呀!師兄好耐無見啦,年尾開始忙到而家,而家先得閒上來吹吓水😁
得閒就嚟圍爐,最緊要大家健健康康,龍馬精神

引用:
原帖由 friendchanli 於 22-2-2021 21:54 發表

細個是D牛腩係碎濕濕,無宜家咁大舊,宜家個D四分一大細到,但好好味,宜家搵唔番。
小時候,有幾何屋企有牛腩食,所以車仔麵檔啲牛碎腩,都覺得好好食

引用:
原帖由 Chilie 於 22-2-2021 21:56 發表

有啲咁樣享受嘅豆漿?!呢啲包裝我飲過係果汁唧唧冰嚟
一條冰條,中間有個節位,可以分開2條,同人分享

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 09:59 PM 發表

小時候,有幾何屋企有牛腩食,所以車仔麵檔啲牛碎腩,都覺得好好食
細佬仔時二亳子一個麵底。還要自己帶野去裝或就咁揸著碗麵立食。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2021-2-22 09:54 PM 發表

車仔麵D牛腩一定係碎腩就係牛肉舖D頭頭尾尾下欄野,但真係好有牛味現在係牛肉店買60幾蚊斤,我都喜歡買嚟煮蘿蔔(當然好快買晒),,,,嚟廿年好多舖頭用左巴西美國的急凍牛腩係就大件低食但無晒牛味囉,,我有親戚嚟香港食碗牛腩粉廿零蚊大大碗肉又多,親戚都說牛腩好大件,,內地食牛腩牛肉粉都係細細粒細細片但肉味足,,,,,新鮮冰鮮真係差好遠

引用:
原帖由 friendchanli 於 22-2-2021 22:02 發表

細佬仔時二亳子一個麵底。還要自己帶野去裝或就咁揸著碗麵立食。
打包返歸好少,講風味,必定企在街頭,一手拎住隻熱熱地嘅碗,一手用筷子夾麵食

我食過一隻喺無湯嘅,用碟食用牛腩汁撈嘅麵,無湯麵咁熱,食起上嚟無咁狼狽

但兩種食法,如果遇上走鬼,都喺要拎住碗碟,等檔主走完鬼返嚟

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 09:58 PM 發表

當年街邊檔真喺有淨水呢家嘢,一般人會叫涼粉,菠蘿,什果冰,做法喺有色糖水加冰,再加以上配料,無錢就平啲飲淨水,衹有頭兩樣。

師妹, 孻女拉心肝,最幸福
火兄你又講起童年回憶呀,淨水嚟到可能都少師兄姐會飲,當年睇到夥伴飲紅豆冰橙冰真係口水流,搵晒自己細佬褲袋真係只夠整杯淨水仲要同細佬2份飲,,味道現在仲記得

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-22 10:08 PM 發表

打包返歸好少,講風味,必定企在街頭,一手拎住隻熱熱地嘅碗,一手用筷子夾麵食

我食過一隻喺無湯嘅,用碟食用牛腩汁撈嘅麵,無湯麵咁熱,食起上嚟無咁狼狽

但兩種食法,如果遇上走鬼,都喺要拎住碗碟,等檔主走完鬼返嚟
火兄,我嚟頭仲有間做左幾十年的嗱喳麵店,當然係第二,三代做的了,味道有以前6,7成都係無湯的撈麵,,現在整碗大雜燴都成50蚊,,,下次嚟柴灣去試下

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 22-2-2021 22:10 發表

火兄你又講起童年回憶呀,淨水嚟到可能都少師兄姐會飲,當年睇到夥伴飲紅豆冰橙冰真係口水流,搵晒自己細佬褲袋真係只夠整杯淨水仲要同細佬2份飲,,味道現在仲記得
大家都是屋邨長大,太多小時候相同的經歷

家回味翻,其實幾開心,因為嗰時好容易滿足

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 22-2-2021 22:14 發表

火兄,我嚟頭仲有間做左幾十年的嗱喳麵店,當然係第二,三代做的了,味道有以前6,7成都係無湯的撈麵,,現在整碗大雜燴都成50蚊,,,下次嚟柴灣去試下
走轉大浪灣跟住跟你行墳場落柴灣食車仔麵

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-22 10:14 PM 發表

預埋我

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]