• 瀏覽: 565,076
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
垃圾台長今早發出電郵向同事告別,他表示:「驪駒在門,同舟相隨五載半,激流蕩;相濡相忘,銘感五內。」
他又指:「寵辱無驚,去留無意,也無風雨也無晴」。
口痕友修改如下:「走狗在門,佔著茅廁五載半,不作為;放任黃屍,助美反中。」「落籍番幫,有恃無恐,禍國亂港太無情。」

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-2-19 11:28 AM 發表

冇中國既.
中國疫情控制得好,只要堵塞物流漏洞,嚴控入境隔離措施,截斷社區傳播風險,除咗前線同高危人員,一般國民冇必要接種疫苗。

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2021-2-19 03:59 PM 發表

所以我一直都擔心
會唔會有黃屍在疫苗動手腳
科興疫苗獨立包裝, 好難動到手腳
反而Biontech要分裝, 比較易動手腳

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-2-19 03:48 PM 發表

遲D打疫苗,黃人曱甴又唔知會出乜野古惑。
我真係驚,想辭職回大灣區打科興,吸收吓正氣食好嘢。

引用:
原帖由 wong7fai 於 2021-2-19 04:11 PM 發表
垃圾台長今早發出電郵向同事告別,他表示:「驪駒在門,同舟相隨五載半,激流蕩;相濡相忘,銘感五內。」
他又指:「寵辱無驚,去留無意,也無風雨也無晴」。
口痕友修改如下:「走狗在門,佔著茅廁五載半,不作為;放任黃屍,助美反中。」「落籍番幫,有恃無恐,禍國亂港太無情。」
好句好句!

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-19 04:11 PM 發表

我想舉報人係街除罩食煙,但都唔知搵控煙辦定報警定邊度好,仲有食支煙幾分鐘,點快都處理唔到。
都係打1823,講有人除罩食煙,在禁吸煙地方內吸煙就控煙辦負責。
在露天可吸煙的公眾地方就食環處負責,告違法防疫條例。

1823有人幫你自動轉駁相關部門,當然講違反防疫條例係優先有真人聽電話。
講低你見到的時間地點,自然有食環署職員去巡查。

吸煙的人總有聚腳位,企同一地方日日吸。放心實告到幾個的。最怕你吾舉報就無人去巡,佢地收call才做野

違反《 吸煙( 公眾衞生) 條例》 ( 第371 章) 規定, 何人不得於禁煙區內吸煙或者攜帶燃點著的香煙、 雪茄或煙斗。

違反《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap599I!zh-Hant-HK

引用:
原帖由 y98141 於 2021-2-19 11:55 AM 發表

政府做野成日唔清唔楚
簡單d,一係:
1. 所有人都有掃,唔理係咪外賣
2. 唔會進入餐廳室內範圍既外賣就唔洗掃
其實按佢呢個安心出行做出嚟o既邏輯, 理論上係應該好似大陸個健康碼咁, 入咩場所都要掃先有用,
因為佢係用嚟做追蹤, 驚會有毒王搞到社區爆發, 搵得返啲人, 而家先唔講班自以為是o既白痴仔唔合作,
單係政府自己定o既規則就已經唔湯唔水, 根本就應該所有人都要掃, 唔掃唔好開門做生意, 連外賣都唔俾做,
因為唔理係連鎖餐廳, 茶記定酒樓, 唔理係外賣定堂食, 基本上都係要踏入間舖去點餐, 就算落完單即刻行返出去等,
要傳播病毒一樣傳得到出去, 病毒傳染係睇嗰個人身上o既病毒濃度高唔高, 如果係高o既, 分分鐘行入去就已經可以傳開,
所以唔明點解唔係冚世界都要掃, 而且全部一齊做, 先有一視同仁o既效果, 班曱甴先冇得嘈,
唔掃就唔好食, 自己返去煮

引用:
原帖由 201 於 2021-2-19 04:27 PM 發表

都係打1823,講有人除罩食煙,在禁吸煙地方內吸煙就控煙辦負責。

在露天可吸煙的公眾地方就食環處負責,告違法防疫條例。

1823有人幫你自動轉駁相關部門,當然講違反防疫條例係優先有真人聽電話。
講低你見到的時間地點,自然有食環署職員去巡查。

吸煙的人總有聚腳位,企同一地方日日吸。放心實告到幾個的。

根據新修訂的《 吸煙( 公眾衞生) 條例》 ( 第 ...
但我日日都見火車站口有人食煙, 感覺食環唔投訴都唔做野。
交通交匯處食煙我投訴咗咁多年,日日見但控煙辦都可以話捉唔到,我經過30秒已經見到3-4個食。
因為控煙辦成日打唔通,我經常見到就影低email去控煙辦。除罩就真係唔知搵邊個部門。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-2-19 04:33 PM 發表

其實按佢呢個安心出行做出嚟o既邏輯, 理論上係應該好似大陸個健康碼咁, 入咩場所都要掃先有用,
因為佢係用嚟做追蹤, 驚會有毒王搞到社區爆發, 搵得返啲人, 而家先唔講班自以為是o既白痴仔唔合作,
單係政府自己定o既規則就已經唔湯唔水, 根本就應該所有人都要掃, 唔掃唔好開門做生意, 連外賣都唔俾做,
因為唔理係連鎖餐廳, 茶記定酒樓, 唔理係外賣定堂食, 基本上都係要踏入間舖去點餐,  ...
黑霉搞亂政府防疫措施配合播毒,唔覺唔覺又一波,追不到黑幕者。
香港民生面臨極度挑戰!時間長了政府很難守得著,這個陰謀不可不防!

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-2-19 04:34 PM 發表

但我日日都見火車站口有人食煙, 感覺食環唔投訴都唔做野。
交通交匯處食煙我投訴咗咁多年,日日見但控煙辦都可以話捉唔到,我經過30秒已經見到3-4個食。
因為控煙辦成日打唔通,我經常見到就影低email去控煙辦。除罩就真係唔知搵邊個部門。
我朋友係控煙辦,我也問過相同問題,食環處不做控煙工作的。控煙辦不巡火車站附近的違法吸煙,因塊地係俾左mtr,控煙辦無權力管,要向mtr舉報。地鐵有自已條例告違法吸煙。(我也有投訴過)
交通交滙署的係有條界,在界邊吸煙不算違法,所以好難捉。條界一般不會cover晒整個轉車區,做成等巴士合法食煙情況。每個交通交滙署會有張地政總署出的地圖,畫明條界响咩位。

政府野係咁,無法。。。

直播科興首批抵港

理大暴力衝突事件 警再拘12人今提堂控暴動罪

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0219_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

全職電競手等6人 涉灣仔單位藏白電油案 經審訊全部脫罪
https://www.hk01.com/社會新聞/589454/全職電競手等6人-涉灣仔單位藏白電油案-經審訊全部脫罪
區域法院沈小民

黃大仙10.1衝突9人案 唯一表證成立女被告 脫非法集結罪
https://www.hk01.com/社會新聞/589446/黃大仙10-1衝突9人案-唯一表證成立女被告-脫非法集結罪
裁判官黃士翔

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-2-19 04:33 PM 發表

因為唔理係連鎖餐廳, 茶記定酒樓, 唔理係外賣定堂食, 基本上都係要踏入間舖去點餐,  ...
理論上資料應該要上傳先可以做到管理,但政府一味怕呢怕路,搞到個安心出行廢,不斷期望啲人會自動自覺,自動自覺就一早記底自己行程啦,仲使用個爛鬼apps咩。
假設好似上次有個確診者死咗係屋企,就算佢用咗安心出行,政府都要申請查個電話內容,靠個apps發消息俾所有人,仲要人自動自覺去檢測,仲要認為所有人都行動一致。咁one pattern就唔會封區都唔檢,大肚婆緊密接觸都走佬避檢啦。好似成日將個波推咗俾市民就叫盡咗力,並不是解決問題的好方法。

引用:
原帖由 201 於 2021-2-19 03:20 PM 發表
剛去左間大集團連所店食飯,無要求食客啫安心出入,也沒有要求手寫。
即時舉報打電話1823,吾駛1分鐘有食環署防疫人員接聽舉報。

原來現在舉報好簡單方便,1823裡有關於舉報違反防疫要求。講明優先處理,即時有人接聽。 
收到,唔該師兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]