• 瀏覽: 14,691
  • 回覆: 211
  • 追帖: 2
+4
不管誰鬥誰、耍甚麼計謀,先決條件是讓人活下去。我看温鉄軍老先生的感慨,上世紀五六十年代接連給美蘇封鎖,中國本來應該亡國了。能活到今天還有如此成就,那是十分幸運。

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-2-15 05:19 PM 發表
許多知青 廢青
錢來伸手 飯來張口
不知盤中飧 粒粒皆辛苦
要佢地捱下騾仔
才知世界艱難
西方媒體將大陸的扶貧抹黑成集中營,真是無恥。有時間就看看內地今年神劇,了解什么集中營啦內地電視劇《山海情》火爆背後:中國扶貧大計的挑戰和變局https://www.hk01.com/中國觀察/580384/內地電視劇-山海情-火爆背後-中國扶貧大計的挑戰和變局

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-16 04:08 AM 發表

我沒有想到這麼深入層次.

糧食和人口的比例,和現今城市的消耗與糧食出產的比例,

===

上山下鄉,現今實施時,仲唔反你滷味。

世道不同,除非世界未日.
很難叫人上山下鄉了
現時實際情況是不少以前從農村遷到城市戶口的,現在要想辨法返回農村。

昔日的窮鄉交通不便,今日汽車可直達家門。國內這三四十年的變化,真可說是翻天覆地,香港的井蛙真要上去看看。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-16 10:07 AM 發表
不管誰鬥誰、耍甚麼計謀,先決條件是讓人活下去。我看温鉄軍老先生的感慨,上世紀五六十年代接連給美蘇封鎖,中國本來應該亡國了。能活到今天還有如此成就,那是十分幸運。
中國能有今天,是中國人經歷數千年的磨練,遺存下來刻苦耐勞的精神,逆境時可以默默地幹,當然樹大有枯枝,幸好枯枝大多已脫落而不影響主幹。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-15 05:53 PM 發表

上山下鄉1956年就開始,但規模不大,文革後因種種原因才全力推行。

此政策對中國影響極大,一層知青經歷窮鄉的生活,才知民間疾苦,日後有機會上位亦忘不了,產生幫農村脫貧的行動。亦有留在農村,直接協助農村改善。
習近平好似係唯一曾下鄉嘅國家主席。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-16 11:58 AM 發表

不錯,習近平下鄉了七年,所以他施行的政策沒有忽略了農村。

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-2-15 05:19 PM 發表
許多知青 廢青
錢來伸手 飯來張口
不知盤中飧 粒粒皆辛苦
要佢地捱下騾仔
才知世界艱難
人性就係會有不斷嘅追求。
衣食足,知榮辱。

不愁衣食後就會追求更高一層嘅自我滿足。
所以,追求理想並非任何錯誤。錯嘅,只係太過自我中心,將自我無限擴大,最終走向非我即敵嘅鬥爭心態。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 09:36 AM 發表

有另一種看法;

幾千萬紅衛兵完成「奪權」大業,他們大多數聚集北京。
既然立下大「功」,如何善後?
好個毛澤東,靈機一觸;上山下鄉向老農學習;其實是將「波」交到農村,更重要的原因;他們都是腦筍未生好的青少年,聯群結隊終日無所亊亊,亊實上已經發生多起派系武鬥亊件;香港當年浮屍相爭湧水域。台方額手稱慶;心想「你老毛幾時死」?

就這樣一困十年,長大之後的知青回流城市亊件對中央管 ...
毛建立左一個正常既中國.

民國時代中國同今時今日索馬里差唔多.
仲有唔好問無左佢得唔得. 讀過果段歷史既就會知, 真係唔得.
睇長征就知, 長征隊伍一唔聽老毛講就仆街. 你以為國軍追住黎打果幾廿萬人係擺設呀.
無老毛, 中共收左皮好耐, 等唔到全面抗戰. 鄧小平最好結局就係打一世遊擊.
而無左中共今日中國最多就係剛果咁既款.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 12:56 發表

毛建立左一個正常既中國.

民國時代中國同今時今日索馬里差唔多.
仲有唔好問無左佢得唔得. 讀過果段歷史既就會知, 真係唔得.
睇長征就知, 長征隊伍一唔聽老毛講就仆街. 你以為國軍追住黎打果幾廿萬人係擺設呀.
無老毛, 中共收左皮好耐, 等唔到全面抗戰. 鄧小平最好結局就係打一世遊擊.
而無左中共今日中國最多就係剛果咁既款.
我冇否定毛對中國的豐功偉績,但也不忘記他對中華文明與人性的摧殘。
功歸功,過還過,雖說瑕不掩瑜,但可以不提嗎?

所有認為新中國無乜大不了既, 都應該去讀下民國既歷史, 認清民國實際上係乜野料.

總有人以為民國係一個國家. 錯了. 民國根本唔可以話係一個國家.
唔講有幾多個政治實體, 就講治理水平, 都絕對唔可以話係一個國家.
皇朝時代, 中國起碼係鄉間有鄉紳自治, 民國時代無呢回事, 拳頭大惡晒, 仲衰過清朝.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:10 PM 發表

我冇否定毛對中國的豐功偉績,但也不忘記他對中華文明與人性的摧殘。
你話佢破比立多, 就完全錯誤.

原先你要訓天橋底, 有人起間鐵皮屋比你住, 不過漏水, 打風吹左個窿出黎, 破比立多?

除非你幻想, 佢唔起鐵皮屋, 會有第二個人起高樓大廈. 不過中國等左幾廿年都等唔到.
康有為幻想中既四國合邦. 嘿嘿.

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 13:10 發表

更重要的是「意識」,毛主張不斷鬥爭,就如今天的美國。鄧主張和諧,使得中華復興。

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 11:51 發表

中國能有今天,是中國人經歷數千年的磨練,遺存下來刻苦耐勞的精神,逆境時可以默默地幹,當然樹大有枯枝,幸好枯枝大多已脫落而不影響主幹。
枯枝的成因很多是「文革」做成。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-16 11:58 發表

對的,亊情總有兩面;中國今天的強悍,也該感謝上山下鄉的磨練,造成鋼鉄意志的群體。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:22 PM 發表

更重要的是「意識」,毛主張不斷鬥爭,就如今天的美國。鄧主張和諧,使得中華復興。
當代需要鬥爭意識. 有乜問題?

你已經習慣左不需鬥爭既環境, 當然無法理解點解當年要鬥爭.
偏偏呢個環境係靠鬥爭建立.
當年你唔鬥爭, 人地一樣會打殘你. 國民黨清黨你估講玩? 為左殺幾萬共產黨人, 同時殺埋幾十萬國民黨, 有殺錯無放過.
你同國民黨講和諧?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]