• 瀏覽: 1,037,698
  • 回覆: 7,513
  • 追帖: 219
+936
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-20 11:54 發表

你宜 D 問題,答又死,唔答又死!所以最好就係 NO COMMENT!
清楚明白

引用:
原帖由 Yanie 於 2021-1-20 11:54 AM 發表

用私集。

不過師兄要計計數: 以我識得最平(?) 的私集運費是@HK$7/kg。
師兄的臍橙10斤=5kg =運費HK$35。
抵唔抵?
我係附近生果店買新奇士20蚊3個, 仲要係唔甜兼厚皮, 我當佢2斤重計, 集運落黎都唔一定蝕, 況且可能天貓買有免運費呢?

真係好想食返D薄皮甜橙

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 10:41 AM 發表

就算唔係因為市道差,只要改例取消對沖一定會引發裁員潮,因為如果係二十年嘅員工,佢果份僱主供款部份係講緊好多錢,僱主好大誘因炒左佢計數,如果唔係新例實施之後僱主即時多左二三十萬負擔。

同埋,當年政府推強積金係用對沖遣散費做誘餌引僱主方同意支持,而家要改其實即係揾僱主老襯。
所以往後中高齡,中高層人士應要面對被裁問題,佢地年資長人工高價碼大最危險!

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-1-20 08:18 AM 發表
央視頻:fort detrick的秘密😏😏😏
https://video.weibo.com/show?fid=1034:4518645674737678
美帝在越戰的生化武器, 造成之後大量越南k 形bb出現, 作惡太深.

無知 西奴就當美帝係好人, 係世界警察, 真係無知到極點.

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 12:04 PM 發表

我係附近生果店買新奇士20蚊3個, 仲要係唔甜兼厚皮, 我當佢2斤重計, 集運落黎都唔一定蝕, 況且可能天貓買有免運費呢?

真係好想食返D薄皮甜橙
天貓超市=/=天貓。

超市是自營,有滿額免運到港,而生鮮一定不在滿額免運的類別。

天貓=租商場(天貓平台)舖位的商店,有跨店滿199免郵到港自提,生鮮也不在此類。

什麼是戰鬥民族

【#普京嚴寒中浸泡冰水慶祝主顯節#】
俄羅斯衛星通訊社19日消息稱,普京參加了今年的主顯節活動。根據媒體曝光的視頻畫面,普京走入池中,並將全身浸入冰水中三次,以完成洗禮儀式。

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-1-20 10:55 AM 發表

師兄你似乎都幾關心吳蚊蚊喎

話時話,相裡面吳蚊蚊坐既地方,我十多年前去過,住在船屋幾日;之後因為戒嚴,由印軍護送去機場(難忘經歷
因為她是少數隻身去天竺都「無事」的人(當然仲有幾個,例如miss Pun 說震旦治安不如天竺)。

由香港登機到德里時,在登機橋要多一次安檢(跟美國一樣),從德里回港,步出登機橋時有地勤檢查boaring pass,再多幾步就有穿「入境署」背心的「恭迎」——當然不是歡迎香港居民

當時我都有去喀什米爾,果個位就是碼頭轉小艇上船屋的地方。離開時到機場要三至四次檢查,第一次檢查文件,第二次人和行李要落車,前者搬身,後者過X光(像八十年代由二線入特區的檢查站一樣,不過更嚴),他們見我們是外國人都是例行公事——因為怕鄰國搞搞震,之後才到機場,入去前再檢查一次

德里外圍收費站,為什麼民主國家的國民衣不敝體,比「毒菜」的朝鮮不濟呢?

引用:
原帖由 太大星 於 2021-1-20 09:56 AM 發表

唔使理公司供咗幾多,只計結算價

如果公司筆數而家升到10萬
遣散費8萬,公司只可向MPF提取8萬
遣散費10萬,公司可提取10萬
遣散費12萬,公司只可向MPF提取10萬,公司實際比2萬。
當然亦有極少數公司好似國泰咁唔搵MPF對衝。

以而家情況,公司遣散十幾年年資員工,基本上唔使點付出。
謝謝解答

引用:
原帖由 Yanie 於 2021-1-20 12:13 PM 發表

天貓超市=/=天貓。

超市是自營,有滿額免運到港,而生鮮一定不在滿額免運的類別。

天貓=租商場(天貓平台)舖位的商店,有跨店滿199免郵到港自提,生鮮也不在此類。
噢, 原來係咁架, 我少幫襯所以問清楚D先

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 12:04 PM 發表

真係好想食返D薄皮甜橙
我之前喺超市或附近街市買嘅二十幾蚊4個嗰啲新奇士係唔好食嘅,好酸同乾!自從試過喺深水埗北河街市政大樓附近下午6、7點鐘擺晒出黎賣嘅橙,又甜又多汁又平,上星期買過20蚊12個,咁就無謂去淘寶買啦

咁僱員咪好唔抵
自己有能力賺到,已經要被人遣散,
變相貼公司賠錢比自己。

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-1-20 12:07 PM 發表

美帝在越戰的生化武器, 造成之後大量越南k 形bb出現, 作惡太深.

無知 西奴就當美帝係好人, 係世界警察, 真係無知到極點.
大學時某學長在堂上問學者:請問越戰時米國有沒有用橙劑?對曰:我唔會回答呢D低層次的問題!(老羞成怒mode)

肯定的是,漁灣邨由2005年落左好多 "agent orange"

ps: Agent Orange 是 Rainbow Herbicides其一員,不同配方的除草劑以彩虹七色命名
Wikipedia contributors. (2020, November 26). Rainbow Herbicides. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 04:21, January 20, 2021, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Rainbow_Herbicides&oldid=990716366

"Agent Orange" of Chai Wan😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒

引用:

真係好想食返D薄皮甜橙
師兄試下街x的細橙仔,20蚊2袋有20幾個都幾好食

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-20 12:16 PM 發表

因為她是少數隻身去天竺都「無事」的人(當然仲有幾個,例如miss Pun 說震旦治安不如天竺)。
https://4.bp.blogspot.com/-s0xYgaA10Kw/UjnVIUORiAI/AAAAAAAADVY/Usuil-D9TlI/s1600/Img_4991.jpg

由香港登機到德里時,在登機橋要多一次安檢(跟美國一樣),從德里回港,步出登機橋時有 ...
師兄最後兩張相
當年釋達多王子都係見到咁既情境之後決心去修道,但估唔到幾千年後都冇變過

引用:
原帖由 smky 於 2021-1-20 12:22 PM 發表

我之前喺超市或附近街市買嘅二十幾蚊4個嗰啲新奇士係唔好食嘅,好酸同乾!自從試過喺深水埗北河街市政大樓附近下午6、7點鐘擺晒出黎賣嘅橙,又甜又多汁又平,上星期買過20蚊12個,咁就無謂去淘寶買啦
咁我又去附近街市搵下先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]