• 瀏覽: 944,329
  • 回覆: 7,331
  • 追帖: 143
+688
引用:
原帖由 kylohk 於 2021-1-19 09:16 PM 發表

仲有幾多人仲會肯出黎發難呢?

外來資金cut佐好耐,又有個所謂"義務急救員"被判幾年監。搞事風險大增同回報大跌,仲想路街頭抗爭?

啲文宣最多搞到一部分人短期內繼續對大陸仇恨,但依個問題易解決好多,因為喺國際上冇咁顯眼,較難受外國輿論影響。
跟本呢種"轉會"操作只係x登仔的一向技倆.....
但依家有藍營都開始滲透"轉signal"呢類轉發消息......
我同身邊老人家說:"你wp/fb無國家機密,點會影響到你?"

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-19 07:14 PM 發表

最慘喺班杰青根本未曾經歷愚港食正內地代理人條水一時嘅風光,但就衹識每日發高尚港人白日夢
其實我觀察所得,好多有反社會人格既都係響內地出世....
羅湖聰,湖北琦呢D例子,響香港真係可能係冰山一角......

當然,有好多新移民都係好愛國,但問題係佢地既子女就......

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-1-19 02:51 PM 發表
行政長官林鄭月娥指,如果要將特首產生由選舉改為協商,需要修改《基本法》。她認為用選舉選特首較好,中央亦有誠意推動選舉。
本港自回歸以來,行政長官都是選舉產生。《基本法》第四十五條寫明,香港特首在當地通過選舉或協商產生,由中央人民政府任命,產生辦法根據香港實際情況和循序漸進的原則而規定。

林奠唔識睇《基本法》?
寫明一係選舉一係協商,要修改啲乜?
林太講出黎既說話就係有中央授權,呢番話即係話俾葉劉聽唔好發夢以為唔駛經選舉去叫中央委任佢做特首....

你又有無睇到尾呀...."產生辦法根據香港實際情況和循序漸進的原則而規定"呀.....
中央都準備DQ班犯暴區佬參加選委,到時親建制選委肯定多過800人,點解仲要驚俾犯暴選到?
你係會怕地產黨作反下哇...俾個豹子膽佢地,一定唔會公然同中央對著幹......

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-20 00:57 發表

跟本呢種"轉會"操作只係x登仔的一向技倆.....
但依家有藍營都開始滲透"轉signal"呢類轉發消息......
我同身邊老人家說:"你wp/fb無國家機密,點會影響到你?"
Signal被商業罪案調查科破解係遲早嘅事。

同時揾臥底滲透群組一樣咁易,橫掂大家都係用太空咭登記賬戶同剩係需要寫信息,要扮嘢話咁易。

引用:
原帖由 big3624 於 2021-1-19 11:13 PM 發表

大富豪,中國城,呢啲先係舞照跳
八十年代尾、九十年代至千禧年代嘅深圳及東莞,已有部份富貴嘅地方,比得上當年嘅大富豪及中國城。而現時嘅北上廣深,甚至四川成都,好多高檔消費場所,更加紙醉金迷。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-20 12:09 AM 發表

今日已經有一單「 EGL」係咁,遣散120個導遊,遣散費約2000萬,我相信係用強積金對沖,即係公司借呢個對沖機制,藉「裁員」理由係強積金公司「借/攞」咗筆錢比120個導遊應急/過年!某程度睇,如果真係利用對沖機制咁用,公司與員工都係雙贏!
東x遊老細話遣散費令到d導遊有錢過年,話公司現金流充足,可以頂多一排... 大叔唔講我真係冇諗過股市升同企業裁員有什麼關係

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-20 12:59 AM 發表

其實我觀察所得,好多有反社會人格既都係響內地出世....
羅湖聰,湖北琦呢D例子,響香港真係可能係冰山一角......

當然,有好多新移民都係好愛國,但問題係佢地既子女就......
唔係反社會,而係唔x到最凶就不能溶入hk學生及生活群眾,久而久之變成類脫北者罵得最凶最有資格反華既領頭羊,最後甘心情願走到最前出鏡作亂港領導.....

都是被套的可憐人.....

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-20 12:09 AM 發表

今日已經有一單「 EGL」係咁,遣散120個導遊,遣散費約2000萬,我相信係用強積金對沖,即係公司借呢個對沖機制,藉「裁員」理由係強積金公司「借/攞」咗筆錢比120個導遊應急/過年!某程度睇,如果真係利用對沖機制咁用,公司與員工都係雙贏!
對呀,是好時機.....

兩期半保就業之後就話冇得再派,可能亦計算到企業會用呢招作年尾出雙糧......

引用:
原帖由 054D 於 2021-1-19 07:41 PM 發表

要留意佢地只係換左手法。例如疫苗事件盲撐Biotech,挪威有多項個死亡個案照撐就係例子。而集體係whatsapp轉會恕我覺得佢地意圖測試動員能力。

恕我覺得你睇得起太樂觀。

冰封三尺非一日之寒。
的確有排未到樂觀時候
由佔中至黑暴
冇人想像到呢d事會係香港發生
按照外國被顏革摧殘既進程
下一步就係充滿血腥既極端恐怖主義係香港出現
阿爺能唔能夠完全壓制仍是未知之數
目前暴亂份子一片愁雲慘霧狀況
只是阿爺把握老尾政府換屆一段空檔期
全力發動反攻而已
看近日國務院既言論
阿爺明顯已準備好同老尾硬拼
待拜瞪坐定個位後
香港同台灣形勢頗大機會比之前更惡劣

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

義和團,神助拳,只應華夷鬧佛國。

拆高鐵,燒基站,緊急銷毀核電站

不下雨,地發乾,都是基站遮住天

百姓危,病毒傳,皆因電纜四處懸

5G站,盡燒完,大嚶一統靖江山

砸工廠,拔電杆,海中去把航母翻

列強悲,資本亂,資本主義要玩完

上帝怒,龍脈斷,哈利路亞一起完

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-20 07:27 AM 發表
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=5&tid=29671445&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

義和團,神助拳,只應華夷鬧佛國。

拆高鐵,燒基站,緊急銷毀核電站

不下雨,地發乾,都是基站遮住天

百姓危,病毒傳,皆因電纜四處懸

5G站,盡燒完,大嚶一統靖江 ...
天道好輪迴

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-1-20 01:06 AM 發表

Signal被商業罪案調查科破解係遲早嘅事。

同時揾臥底滲透群組一樣咁易,橫掂大家都係用太空咭登記賬戶同剩係需要寫信息,要扮嘢話咁易。
佢地總是愛幻想......

有部份黃友到依家真係以為會有好多人撐佢地......

引用:
原帖由 神..六 於 2021-1-20 04:22 AM 發表

唔係反社會,而係唔x到最凶就不能溶入hk學生及生活群眾,久而久之變成類脫北者罵得最凶最有資格反華既領頭羊,最後甘心情願走到最前出鏡作亂港領導.....

都是被套的可憐人.....
同樣情況係蛙島都差不多,好多本身係外省藉後代嘅呆毒友比起本土後代嘅更激,因為外省藉就係原罪,所以要表現得比本土嘅更激進先可以上位

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2021-1-20 05:56 AM 發表

的確有排未到樂觀時候
由佔中至黑暴
冇人想像到呢d事會係香港發生
按照外國被顏革摧殘既進程
下一步就係充滿血腥既極端恐怖主義係香港出現
阿爺能唔能夠完全壓制仍是未知之數
目前暴亂份子一片愁雲慘霧狀況
只是阿爺把握老尾政府換屆一段空檔期
全力發動反攻而已
看近日國務院既言論
阿爺明顯已準備好同老尾硬拼
待拜瞪坐定個位後
香港同台灣形勢頗大機會比之前更惡劣
阿爺出招...一係唔出...一出就會壓到底.....

國安法已經閘左班和你死...無錯...影響最大既班和你死支持黑暴...
最癲果班...就算話犯暴動要囚終身,佢地都會出黎搞事......
但佢地無和你死支持....佢地搞唔出樣.....

引用:

剛剛篤入MPF 戶口睇下,market value 係歷史新高,好驚嚇。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]