• 瀏覽: 6,260
  • 回覆: 39
引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-1-14 10:30 PM 發表

降級為香港居民掂啦,住滿七年咪升番佢級變回永久囉。香港政府無理由,對移民人仕零成本付出咁大方囉。總之無差別,移民咪話係藍定黃,一視同仁最公平。
https://www.hkcnews.com/article/ ... 國國籍、bno-警方:個人資料不公開-
警方都回應話基本法冇規定公務員不可以有其他國家護照啦。

可惜幕后揸莊係亞爺,林鄭會唔跟咁奇?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-11 19:26 發表
只應該要求黃絲放棄香港人身份。
系咩?世界上有冇第二個地容許雙重國籍呢?

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-1-15 09:56 PM 發表

唔係要求, 係強制
但即使廢除黃絲永久居民身份,也不代表他們在海外反中係冇事。他們一樣係違反一國安法。

如何界定外籍人士愛中國愛香港???用有無交香港稅?居留時間?行動有無反中亂港?

中國可以考慮畀港人保留雙重國籍,但放棄投票權同被選權,例如可以透過填寫宣誓紙,選擇保留雙重國籍,但放棄選舉權同被選權。

可以畀唔鐘意搞政治嘅港人多一個選擇。

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-16 08:36 PM 發表
中國可以考慮畀港人保留雙重國籍,但放棄投票權同被選權,例如可以透過填寫宣誓紙,選擇保留雙重國籍,但放棄選舉權同被選權。

宜家想選立法會也要放棄外國籍,除左少部份功能組別。唔俾有外國籍港人投票也是好提議,19年區議會好多外地港人突登返來投票。

引用:
原帖由 big3624 於 2021-1-16 06:29 PM 發表
如何界定外籍人士愛中國愛香港???用有無交香港稅?居留時間?行動有無反中亂港?
盛智文佢都交好多稅喎....

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-16 09:13 PM 發表

宜家想選立法會也要放棄外國籍,除左少部份功能組別。唔俾有外國籍港人投票也是好提議,19年區議會好多外地港人突登返來投票。
但佢地用身份証入境香港,政府點知佢地有無外國國藉?

你真係唔好天真到以為佢地會主動申報外國國藉下哇...

引用:
原帖由 正字 於 2021-1-16 08:36 PM 發表

香港從來都不承認雙重國藉,其外國護照只係當做旅行証件而不會有領使保護權....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-16 10:56 PM 發表

如果我用香港身份証出境去英國,6年之後用番香港身份証番香港。然後我話喺英國非法逗留咗6年,香港政府拉唔拉得我?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-16 10:56 PM 發表

移民外國而拿走MPF係要向政府宣誓永久離港。所有向政府宣誓的政府已經可以即時取消他們選民資格。

引用:
原帖由 kit05hk 於 12-1-2021 22:16 發表

但聽講有人大政協有外國籍喎。
Ching 係事實超50%,
再講香港人未計 BNO
都超過150萬人,
雙重國籍.

中國國藉法已經將最好既處理方式寫晒入去, 跟住黎做就得.

點處理雙重國藉, 早幾廿年中央政府已經有定論, 亦唔係特別為香港人度身訂做, 主要係處理東南亞既華僑.

係香港班政治白痴係度大驚小怪. 落後人地五十年, 仲要好似發現新大陸咁.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]