• 瀏覽: 943,453
  • 回覆: 7,331
  • 追帖: 143
+688
引用:
原帖由 geometric 於 2021-1-14 06:03 PM 發表

我認識最少有4個家庭有家人移民,1個移民馬來西亞,1個台灣,2個英國;

其中一個移英的例子是,兒子結婚後一直一家和阿媽(老太太)住,兒子最近看到BNO移民消息後便靠積蓄在英國買了樓,準備半年後舉家(不包括老太太)移居英國;由於老先生棄世多年,老太太苦口婆心哀求那獨子不要離開她,認為英國只是看準他們的資金(甚至乎只為製造Noise),日後定必會用不同程序去留難他們,而且5年後也不一定會有正 ...
我反而覺得那位老太獨自在港還好,假如佢獨子一定要帶埋佢過去咪重慘,係我情原自己在港。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-14 07:11 PM 發表

呢個時勢真係唔可以行錯路,累埋之後三代

白人根本唔會分你係藍定黃,同埋係邊度黎

外國華人有幾受尊重,必然同中國既實力掛勾,只要中國強大到佢地驚,當地華人先有安心日子過
百幾年歧視根深蒂固,外國班白左吹左幾廿年反歧視,得個吉
問心啦,香港人一樣咁歧視,見高拜見低踩,白皮高高在上 ,黃皮都要分來自何方,深色啲更加唔在講,一視同仁?有幾多人做到?

Wilson師兄講得冇錯,天行健,君子以自強不息,哩方面中國人做得比白皮好得多,對其他國族能做到互相尊重,不亢不卑,希望中國喺共產黨帶領之下,達成中華民族復興,對世界絕對係好事,只不過白皮統領世界多年,長期薰陶之下,白人尊尚形象根深蒂固,要扭轉哩個觀念,由美國沉淪開始。

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-1-14 07:11 PM 發表

處理地區事務一直都係區議員嘅恒常工作,之但係自上任以嚟就備受關注嘅油尖旺區議員陳梓維日前接到居民求助,但佢就以冇大廈法團電話為由,「用咗一種冇人會用嘅方法」去處理,就係通知其對手幫忙,搞到對方都話議員搵前議員作個案轉介係第一次。陳梓維似乎以為呢個方法好聰明,但係就惹來網民批評佢能力有問題,仲要「通知對家當做咗」。
事緣陳今日凌晨(14日)喺Facebook上載咗一張貼喺大廈內嘅業主立案法團會 ...
廢人選廢人,登對。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-14 08:55 PM 發表

都有嘅...有個墜海嘅女仔, 仲有好幾隻墜樓嘅曱甴
師兄講起,印象好似有個女性墮樓,後樓梯又寫咗啲反政府字句。
點解唔覺有好似飛曱甴咁開庭查?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-14 01:22 PM 發表

2件唔使喺深圳坐嘅曱甴仔,可能最落力
系國內比左料公安,所以唔使坐.返到香港再比多次料,系判刑可減.

引用:
原帖由 tigerg 於 2021-1-14 08:42 PM 發表

劇本跟著走,做戲子有時要賠命
老虎頭上釘虱乸

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-1-14 08:49 PM 發表

衰啲咁諗
嗰區啲選民可能亦唔好覺得佢咁做有問題
反正實務問題有免費午餐
嚟緊可以繼續投畀黃議員嚟表示反中力量依然強大
我個選區的選民之智商是勁有問題,出埋甲由文宣老屈前任區議員呃人錢,及老屈已退休的前任區議員收黑金
💩甲由無惡不作,老屈唔使本(呢啲老屈甲由文宣真是拜我黃💩甲由朋友所賜)

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-14 07:11 PM 發表

外國華人有幾受尊重,必然同中國既實力掛勾,只要中國強大到佢地驚,當地華人先有安心日子過
會明就唔會做曱甴,你睇美國黑人幾十年都系感樣就好好例子

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-1-14 05:24 PM 發表

老人家講敬人一尺人家敬你一丈,係內地活動都成30年和老虎結婚都25年,,說真心話只要有禮有貌不自我漲大,同胞們都好樂意和你相處而我就很少遇到不禮貌情況,記得各處鄉村各處例大家多點尊重人家也開懷
香港班井底蛙總以為自己高高在上,根本未見過世面,一旦返到內地見到咁進步,分分鐘嚇死左添

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-1-14 07:39 PM 發表

大家估下邊個係二五仔,我估巫婆同鄺癲神或者白鴿黨所有人,不過篤完灰後仲有人會投佢票嗎?
仲諗住做議員?簡直痴心妄想,佢地而家只求唔駛受牢獄之災,希望坦白能換來從寛,反正你唔篤,你隔離嗰個篤,咁就仆街咯

引用:

而家英國佬就係窮到燶,所以先諗住用BNO呢條屎橋黎掠水,班白皮豬就係想靠嗰班白痴黃畜養囉

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2021-1-14 03:00 PM 發表

相信呢批人唔少捱唔夠6年
已經死死氣低調返香港
可能過去冇耐就中英國變種肺炎GG埋

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-14 01:24 PM 發表

好明顯喺代理人,唔通你相信佢咁有錢去呆島開餐廳,又出錢比曱甴買快艇去鈎魚
有排拉有排捉,等睇拉金主

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-14 07:02 PM 發表

老曱甴,72歲都唔化嘅,幫啲犯法逃避法律制裁嘅打把偷渡
72歲嗰個咪就係黃國桐囉

其實求助前區議員証明有自知之明,下年會讓位。

其實唔係壞事。

反而重有一大批人堅持搞亂社區問題更大。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]