• 瀏覽: 5,239
  • 回覆: 34
引用:
原帖由 呼吸也會肥的人 於 2021-1-12 04:34 PM 發表

港元同美元掛鉤,美國衰咗香港及全球都大件事。政府應該盡快把港元一籃子同人民幣、英鎊同歐元掛鉤,減少美元影響力。
這是大勢所趨...........
即使政府慢三拍, 但最終都會為了保著香港金融中心的地位, 而把港元一籃子同人民幣掛鉤,減少美元的影響力。
但我相信港元不會跟英鎊或歐元掛鉤, 始終這些小國既自私又不團結, 難以把她們的貨幣發揚光大。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-1-13 10:33 AM 發表

這是大勢所趨...........
即使政府慢三拍, 但最終都會為了保著香港金融中心的地位, 而把港元一籃子同人民幣掛鉤,減少美元的影響力。
但我相信港元不會跟英鎊或歐元掛鉤, 始終這些小國既自私又不團結, 難以把她們的貨幣發揚光大。
只怕班小黃人一嘈,政府又會縮呢

引用:
原帖由 albacamel 於 2021-1-12 10:38 PM 發表
這種層次的內亂是很難解決的。

看來一個大國正面臨分裂危機了。
加州會最先搞獨立

引用:
原帖由 呼吸也會肥的人 於 2021-1-13 10:37 AM 發表

只怕班小黃人一嘈,政府又會縮呢
小黃人唔嘈就唔正常。
今時不比往日, 政府有冇為小黃人的抺黑而不敢立國安法?
兩害取其輕, 最終都要跟弱美元脫勾, 甚至轉用人民幣的。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-1-13 10:41 AM 發表

小黃人唔嘈就唔正常。
今時不比往日, 政府有冇為小黃人的抺黑而不敢立國安法?
兩害取其輕, 最終都要跟弱美元脫勾, 甚至轉用人民幣的。
都係靠亞爺先立到國安法,好心政府唔好乜都等亞爺出手,自動自覺對付曱甴同美帝霸權好唔好

引用:
原帖由 呼吸也會肥的人 於 2021-1-13 10:44 AM 發表

都係靠亞爺先立到國安法,好心政府唔好乜都等亞爺出手,自動自覺對付曱甴同美帝霸權好唔好
香港政務官在溫室長大, 只適應無風無浪下享用退休金。

一國兩帝,高度自治!

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-1-13 12:19 PM 發表

香港政務官在溫室長大, 只適應無風無浪下享用退休金。
所謂港英政府留下既精英,跟本係笑話。不如早點取消一國兩制,早點由亞爺直接管理吧

1月17號,侵侵支持者已經計劃拿武器去國會,內戰在即!多謝晒侵侵

時代曱命,光復美國

而家新一代年青人係自我中心唔會為父母將來怎樣安享晚年通常到最後父母也會是入住安老院!(曾經有位長者說:全世界最冇良心就是自己兒女)現實就是人類太自私!

佩洛西私了川普 唔想比退休金及福利

引用:
原帖由 呼吸也會肥的人 於 2021-1-13 09:19 PM 發表

所謂港英政府留下既精英,跟本係笑話。不如早點取消一國兩制,早點由亞爺直接管理吧
香港一國兩制之失敗, 已告訴中央日後收回台灣只會行一國一制....
香港再爛下去也只不過是700萬人的事, 要收復台灣才是最棘手的問題。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-1-14 10:34 AM 發表

香港一國兩制之失敗, 已告訴中央日後收回台灣只會行一國一制....
香港再爛下去也只不過是700萬人的事, 要收復台灣才是最棘手的問題。
香港一國兩制既失敗,令收復呆灣加深困難。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]